Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Markowski: Yunanistan'ın fişini çekme zamanı geldi - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) geçtiğimiz Salı günü 1,6 milyar euro ödemesi gerekiyordu. Maliye Bakanı Varoufakis'in ödemenin yapılmayacağını açıklaması üzerine ülke temerrüde düştü, Yunanistan krizi zirve yaptı. Ülkede sermaye kontrolleri başladı. Bankalar ve borsa kapandı. Ve Perşembe günü ülkedeki bankalarda sadece 500 milyon euro kaldığı söylendi. Avrupa Birliği, Yunanistan ile yeni bir kurtarma anlaşması yapmadı. Yunanistan kendi kaderini tayin etmek için referanduma gitti.

        Tüm bu gelişmelere farklı bir açıdan bakan Markowski Investments kurucusu Christopher Markowski, Yunanlılar için kendi ayakları üzerinde durma zamanının geldiğini ve bunu başarmak için AB'den ayrılmanın iyi bir başlangıç olacağını söyledi.

        Ünlü yatırım bankacısı, hisse senedi analisti ve yazar Chris Markowski, NewsMaxFinance’de yer alan son makalesinde, Yunanistan üzerine fikri sorulan herkesin euro bölgesinden ayrılmanın ülke ekonomisine zararlı ve hatta ölümcül olacağını söylediğini ancak bunun saçmalık olduğunu düşündüğünü belirtti.

        Yunanistan’ın birlikten ayrıldıktan hemen sonra kesinlikle sıkıntı çekeceğini ancak ülkenin bu süreçten çok daha güçlü çıkacağını kaydeden Markowski; “Yunan vatandaşları şu andaki gibi güçlü bir para birimi ile ayakları üzerinde duramazlar. Şimdi tüm masrafları ebeveyni (AB) tarafından ödenen şımarık bir kolej çocuğu gibiler. Artık gerçek dünya ile tanışmalarının zamanı geldi” dedi.

        Yunanistan’ın AB'den ayrılmaması gerektiğini söyleyenlerin madalyonun tek yüzünü gördüklerini söyleyen Markowski, bu kişilerden pek çoğunun beyanatlarını dünyanın o kısmındaki yatırımlarının performansı kaygısıyla verdiğini iddia etti.

        “FELAKET TELLALLARINDAN HENÜZ BİR ÖNERİ DUYMADIK”

        Chris Markowski; “Yunanistan’ın AB'den ayrılmasının korkunç olacağını söyleyen uzmanlardan ülkenin bu krizi nasıl aşacağına dair bir öneri duymadık. Bu kişiler Yunanistan’ın 2010’daki krizde ne yapması gerektiğini söyleyen kişilerdi ve hepsinin ölümüne yanıldığı kanıtlandı” dedi.

        Yunanistan'ın mevcut sisteminin işlemediğinin açık seçik ortada olduğunu ve reform için de henüz hiçbir şey yapılmadığını belirten Chris Markowski, Yunanistan’da aslında bir sosyalizm sorunu yaşandığını söyledi. Sosyalizmin Yunan vatandaşlarına uygun olmadığını altını çizen Markowski sözlerine şöyle devam etti; “Diğer birçok sosyalist ülkedeki disiplin orada işlemiyor. Ve Margaret Thatcher’ın dediği gibi; ‘Sosyalizmin sorunu eninde sonunda başkalarının parasını tüketmesidir’.

        YUNANİSTAN TEK BAŞINA DAHA GÜÇLÜ OLACAK ÇÜNKÜ…

        Yunanistan daha fazla borç alamıyor, daha fazla yatırım çekmeleri mümkün değil ve emekli maaşlarında kesinti yapmış durumdalar. AB'de kalmayı istiyorlar ancak kurallara uymayı istemiyorlar ve Yunanistan kendi kendine yetebilen bir ülke değil. Yunanistan AB’den ayrılmakla sonunda daha güçlü hale gelecek çünkü başka alternatifi yok.

        DÜNYANIN SONU DEĞİL

        "AB’den çıkmak ve temerrüde düşmek Yunanistan için dünyanın sonu olmayacak. Daha önce benzer sıkıntıları yaşayan ülkeler gördük. Arjantin ve Rusya, bunu en büyük örnekleridir. Her iki ülke de son 15 yıl içinde büyük finansal krizler yaşadı. Her ikisi de şu an kriz zamanlarında öngörülemeyecek durumda. Yunanistan eğer şimdi eyleme geçmezse yapılabilecek bir şey kalmayacak. Yunanlıların paralarının değerini düşürmeleri gerekiyor çünkü paraları şu anda ülkenin yoluna devam etmesini engelleyecek kadar güçlü” diyeN Chris Markowski, sözlerine şöyle son verdi:

        FİŞİ ÇEKENE KADAR BİLEMEYECEĞİZ

        "AB'den ayrılmasa bile Yunanlılar kendi para birimlerini kullanmalı çünkü ülkenin bu demografik yapı ile euro kullanarak o borcun altından kalkması mümkün değil. Kısacası, Yunanistan'ın yaşam desteğinin kapatılmasının zamanı geldi. Artık başkalarını da aşağı çekmeye son vermeleri gerekiyor. Ya batacaklar ya çıkacaklar ama ne yaparlarsa yapsınlar kendi başlarına olacaklar.

        Birçokları AB’den ayrılmanın Yunanistan için bir ölüm cezası olabileceğini düşünüyor ancak bu ayrılık belki de onların tek şansı olabilir. Ancak fişi çekene kadar bunu asla bilemeyeceğiz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ