Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Nobel ödüllü Eric Maskin, Habertürk'e konuştu - İş-Yaşam Haberleri

        Mahmut SANCAK / HT GAZETE

        İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampusu geçtiğimiz hafta dünyanın en ünlü ekonomistlerine ev sahipliği yaptı. İktisadi Tasarım Topluluğu (Society for Economic Design) tarafından dünyanın en saygın üniversitelerinde iki yılda bir düzenlenen İktisadi Tasarım Konferansı için İstanbul’a gelen 300’ü aşkın konuk arasında dünyaca ünlü, Nobel Ödüllü Eric Maskin de bulunuyordu.

        2007 Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Harvard Üniversitesi ekonomi profesörü Eric Maskin, Habertürk’e verdiği özel röportajında Türkiye’nin küreselleşme sürecinde önemli atılımlarda bulunduğuna işaret ederek bunu özellikle kişi başı gelir oranlarındaki artıştan görmenin mümkün olduğunu söyledi. Türkiye’nin mevcut seviyenin ötesine geçebilmek için ise özellikle nitelikli eleman eğitimine ağırlık vermesi gerektiğini belirterek “Eğitim başlı başına iyi ancak piyasaların talep ettiği, peşinden koştuğu türden elemanları doğru zamanda ve yeterli miktarda yetiştirmeye başladığınız zaman fark yaratmaya başlarsınız. Türkiye de bunu başardığında çok daha farklı bir noktaya gelecektir” dedi.

        ‘TÜM SUÇ AVRUPA’NIN’

        Maskin, Yunanistan’da yaşanan krize de değinerek gelinen sonucun çok şaşırtıcı olmadığını belirtti. Sorunun temelinde Atina’nın değil AB’nin olduğunu söyleyen Maskin şöyle devam etti: “Yunanistan’daki sorun aslında AB ve Euro Bölgesi oluşturulurken yapılan hataların bir sonucu. Avrupalılar ortak para biriminin merkezi olarak AB Merkez Bankası’nı kurdu. Ama ortak mali politika oluşturmak için bir merkez oluşturmadı. AB genelinde sorunu olan tek ülke de Yunanistan değil.”

        ‘FED FAİZ ARTIŞINA BU SENE BAŞLAMAZ’

        Maskin, AB’nin ekonomik sorunlarını aşması için biraz daha zamana ve çok sayıda düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu belirtirken ABD’nin kendi sıkıntılarını yavaş yavaş aşmaya başladığını söyledi. ABD’nin ilerlemesinde ABD Merkez Bankası’nın (FED) alacağı faiz kararının da önemi bir rol oynayacağına işaret eden Maskin, bankanın bu yıl faiz artışına gitmeyeceğine inandığını belirtti. Maskin şöyle devam etti: “ABD Merkez Bankası’nın (FED) şu ana kadar kriz yönetimine katkısı çok olumlu oldu. Faizleri bu yıl yükseltmeye başlar mı bundan emin değilim. Ancak faizleri artırmadaki asıl hareket noktası enflasyonu düşürme hedefidir. ABD’nin enflasyon rakamlarına baktığınızda bu verilerin henüz tehlikeli bir şekilde yükselmekten çok uzakta olduğunu görürsünüz. Tam tersine deflasyon tehlikesi var. Diğer yandan faiz artışı kararı aynı zamanda büyümeyi de yavaşlatacaktır. Şu aşamada bunu kimsenin isteyeceğini sanmıyorum.”

        ‘JANET YELLEN NAZİK BİRİ KARARI DA SERT OLMAZ’

        FED’in faiz artışına karar vermesi halinde bunun çok hızlı bir yükseliş anlamına gelmeyeceğini belirten Prof. Dr. Eric Maskin, “FED’in başında son derece nazik biri var, Janet Yellen. Çok sert bir karar alacağını sanmıyorum. Bu yıl artışın olacağını da sanmıyorum ama olursa bu ancak çeyrek puan seviyesinde olabilir. Bunun olası etkileri ise sınırlı kalır. Bir miktar volatilite oluşur ama bu bir felakete dönüşmez” dedi.

        "KÜRESELLEŞME ZENGİNİ DAHA DA ZENGİN ETTİ"

        Küreselleşmenin son 25 yılını değerlendiren Maskin, sistemin ülkeler arasındaki ekonomik farkın azalmasına neden olması gerekçesiyle genel olarak başarılı olduğunu söyledi. Ancak küreselleşmenin önemli başarısızlıklarının da olduğuna işaret eden Maskin, “Küreselleşmenin kötü yanı ise kazanımların herkes tarafından paylaşılamamasında oldu. Özellikle eğitim alanında öne çıkmış ülkeler küreselleşmede de öne çıktı. Şu an çok zengin olanlar ise zaten önceden de zengin olanlardı” dedi.

        "STRATEJİK OYLAMA SONUCU ETKİLER"

        Maskin, İstanbul’daki İktisadi Tasarım Konferansı’nda, Seçimler ve Stratejik Oy Verme: Condorcet ve Borda Kuralı başlıklı bir konuşma yaptı. Stratejik oylamada farklı yöntemler bulunduğuna dikkat çeken Maskin, farklı sonuç doğurabilecek bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağının, sonuçların çoğunluk için tatmin edici olmasına bağlı olduğunu vurguladı.

        OYUN TEORİSİNİN TEMELİNİ OLUŞTURDU

        -1950 doğumlu Eric Maskin Nobel Ödülü’nü 2007 yılında, Leonid Hurwicz ve Roger Myerson ile birlikte aldı.

        -3 ekonomist, oyun teorisinin parçası olan mekanizma tasarım teorisinin temellerini atarak ödüle kavuştu.

        -Ekonomi ve siyasette merkezi rol oynayan teori, ekonomistlerin piyasaların iyi işlediği durumları iyi işlemediği durumlardan ayırt etmelerini sağlıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ