Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Artık zarlar atıldı' - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Tüm dünya nefesini tutup dün Yunanistan'da yapılan referandumun sonucunu izledi.Yunanistan Avrupalı ​​alacaklılarının son kurtarma önerisine kocaman bir “Hayır” dedi.

        Referandumdan "hayır" sonucunun çıkmasıyla ortaya çıkan tablo akıllara Sezar'ın geçilmesi yasak Rubicon Nehri’nden Roma’ya girerken söylediği ve Roma’nın imparatorluk olma sürecini başlatan “Alea iacta est” (Artık zarlar atıldı) sözünü akıllara getirdi.

        Peki gelinen bu nokta Yunanistan için bir "yeniden doğuş mu?" yoksa "dibe vuruşun" habercisi mi?

        Nobel ödüllü ünlü ekonomist Paul Krugman, referandumda çıkan sonucunun Avrupa için bir kazanç olduğu görüşünde.

        Krugman, The New York Times’daki köşesinde; "Çipras ve Syriza referandumda büyük bir zafer kazandı. Bundan sonraki mücadeleleri için ellerini güçlendirdiler. Ancak tek kazanan onlar olmadı. Bence Avrupa ve Avrupa ideali de kazandı. En azından büyük bir uçurumun kenarından döndü” dedi.

        Geçen hafta referandumda oy verseydi "Hayır" diyeceğini yazan Krugman, Yunanistan'ın alacaklılarının empoze etmeye çalıştığı kurtarma programına karşı Yunanistan'ın referandumunun Avrupa'daki demokrasiyi güçlendirdiğini savundu.

        Krugman, “Yunan halkının zorbalık ve yıldırmaya, korkutmaya, sadece alacaklı taleplerini kabul etmelerini sağlamak değil ayrıca kendi hükümetlerini de devirmeye yönelik aşağılık bir kampanyaya karşı dik durmasına, yenilmemesine tanıklık ettik. Bu kampanya, modern Avrupa tarihinin utanç verici bir sahnesiydi ve eğer başarılı olsaydı gerçekten çirkin bir emsal olurdu” dedi.

        Krugman, referandumunun sonucunun Yunanistan’ın euro bölgesinden ayrılmasına anlamına gelse de artık Yunanistan'un euro bölgesinden çıkması (Grexit) için daha olumlu şartlar olacağını düşündüğünü belirtti. Ünlü ekonomist, Yunanistan gitse de kalsa da Pazar günkü referandumun demokrasinin herhangi bir para birimi düzenlemesinden daha önemli olduğunu gösterdiğini kaydetti.

        "SON KÖPRÜLERİ DE ATTI"

        Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ise durumu şu sözlerle özetledi: "Çipras, Yunanistan ve Avrupa'nın uzlaşmak için kurduğu son köprüleri de attı."

        İspanya'nın kemer sıkma politikalarına karşı çıkan sol partisi Podemos'un lideri Pablo Iglesias Yunanistan'daki referandum sonuçları için "demokrasinin zaferi" ifadesini kullandı.Podemos lideri, Twitter hesabıdan "Bugün Yunanistan'da demokrasi kazandı" mesajı paylaştı.

        UZMANLAR NE DİYOR?

        Standard Chartered Plc’ye göre Avrupa’nın para birimi sadece bir hafta düşüş yaşadı ve fiyatlar da yıkımsal bir oynama olmadı. Tokyo Mizuho Bank Ltd.’e göre yatırımcılar büyük bir düşüş bekliyordu. SMBC Nikko Securities Inc.’e göre referandumun mali piyasalarda uzun vadeli bir etkisi olmayacak.

        Singapur Standard Chartered Küresel Döviz Araştırma Bölümü Başkanı Callum Henderson; "Piyasa reaksiyonu bugüne kadar oldukça sessiz oldu. Şimdi herkes Avrupalı ​​yetkililerin nasıl tepki vereceğini görmek için bekliyor" dedi.

        Tokyo’da bulunan SMBC Nikko’dan Kıdemli Ekonomist Hiroki Shimazu, Yunanistan’ın büyük bir sorun olmayacağını, 2008 yılındaki Lehman Brothers Holdings Inc iflası gibi felakete yol açmayacağını söyledi. Shimazu; “Uzun vadede, finansal piyasalarda hiçbir etkisi olmayacak” dedi.

        Tokyo'daki Mizuho Bank Baş Ekonomisti Daisuke Karakama; “Hayır sonucunun müzakerelerin bittiği anlamına gelmediği yönündeki açıklamaları dikkate almalıyız. Euro tahmin ettiğimiz şekilde değer kaybetmedi ve bu yüzden şimdi izleme ve bekleme zamanı” dedi.

        National Australia Bank Ltd. Küresel Para Stratejisi Eş Başkanı Ray Attrill ise belirsizlik olduğunu söyleyerek; "Avrupalı liderlerin özellikle Almanya’nın tavrının görülmesi gerekiyor. Belirsizlik euro yatırımcısını huzursuz ediyor” dedi.

        EUROGROUP BAŞKANI DIJSSELBLOEM: "ÜZÜNTÜ VERİCİ BİR KARAR"

        Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'ın Avrupa alacaklıların son kurtarma şartlarına "Hayır" demesinin Yunanistan’ın geleceği için talihsiz bir gelişme olduğunu söyledi.

        Dijsselbloem, referandumun ardından şu bildiriyi yayımladı:

        “Yunan referandum sonucuna dikkat ediniz. Bu sonuç Yunanistan'ın geleceği için çok üzüntü vericidir. Yunan ekonomisinin toparlanması için sert önlemler ve reformlar kaçınılmazdır. Şimdi Yunan makamlarının girişimleri için bekleyeceğiz. Eurogroup 7 Temmuz Salı tarihinde durumu görüşecek.”

        Euro bölgesi maliye bakanlarından oluşan Eurogroup’un başkanı olan Dijsselbloem, Yunan borç krizine en sert yaklaşan isimlerden biri olmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ