Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Afyon Çimento'nun rekor yükselişine SPK ayarı - İş-Yaşam Haberleri

        Afyon Çimento hisselerinde son 2 haftada yaşanan yüzde 554 oranındaki yükseliş SPK kararının ardından sona erdi.

        Afyon Çimento hisseleri Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) brüt takas uygulamasının ardından yüzde 8.88 oranında değer kaybetti.

        Haftanın ilk işlem gününde hisseler 25.65 TL’ye geriledi.

        SPK Haftalık Bülteni'nde Afyon Çimento ile ilgili karar şöyle duyuruldu:

        "Afyon Çimento Sanayi T.A.Ş. (AFYON) pay piyasasında 19.06.2015-01.07.2015 döneminde gözlenen fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin incelemeler kapsamında; 6362 sayılı SPKn'nun 101/1 maddesi ve Kurulumuzun V-101.1 sayılı Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği’nin 4/1, 6/1, 9/2, 18/1 ve 18/3 maddeleri çerçevesinde;

        i) AFYON pay piyasasında 06.07.2015 tarihli işlemlerden başlamak üzere bedelli sermaye artırım süreci tamamlanıncaya kadar (rüçhan hakları ile geçici kaydi payların/makbuzların AFYON.E kodlu kaydi paylara dönüşüm süreci tamamlanıncaya kadar) brüt takas uygulanmasına,

        ii) Uğur ÖZTÜRK hakkında, AFYON pay piyasasındaki işlemlerine ilişkin olarak, 6 ay süreyle (04.01.2016 tarihine kadar) geçici işlem yapma yasağı getirilmesine karar verilmiştir."

        SPK NEDEN MÜDAHALE ETTİ?

        Afyon Çimento hisseleri 2 haftada yüzde 554 değerlendiAfyon Çimento'nun hisse fiyatı 2 haftada 5,5 kat arttı.

        Borsa İstanbul'da işlem gören Afyon Çimento hisse senetleri, şirketin bedelli sermaye artırımından sonra başladığı ralli ile 2 haftada yüzde 554 değer kazanmıştı.

        Hacı Ömer Sabancı Holding'in şirketlerinden Çimsa Çimento'nun yüzde 51'ine sahip olduğu Afyon Çimento, 22 Haziran'da gerçekleşen yüzde 3 bin 233,33'lük bedelli sermaye artırımının ardından hisse senetlerinin iki haftada 5,5 kat artan fiyatı ile uzmanlarda ve yatırımcılarda şaşkınlığa neden olmuştu.

        Afyon Çimento hisse senetlerinin baz fiyatı, 22 Haziran Pazartesi günü açılışında yüzde 3 bin 233,33'lük bedelli sermaye artırımı nedeniyle 4,74 lira olarak belirlenmişti. Bedelli sermaye artırımında, portföyünde Afyon Çimento payı bulunan yatırımcılara 1 pay için ilave olarak yaklaşık 32,33 adet yeni, paya dönüşecek makbuz verilirken, makbuzların ne zaman hisse senedine dönüşeceği ise halen belirsizliğini koruyor.

        Sermaye artırımı sonrası 22 Haziran'da güne tavan fiyat olan 5,22 liradan başlayan Afyon Çimento hisse senetleri, o günden bu yana her gün ortalama yüzde 20 yükselerek iki haftada yüzde 554 değer kazandı ve 3 Temmuz Cuma günü 2'nci seans açılışında 31 lirayı gördü. Bu gelişme ile birlikte şirketin toplam piyasa değeri 3 milyar lirayı aşarken şirket en yüksek piyasa değerine sahip şirketler sıralamasında da 38'inci sıraya kadar yükseldi. Afyon Çimento Cuma günkü yükselişinin ardından oluşan piyasa değeri ile Doğan Holding, Akfen Holding, Şekerbank, Pegasus, Vestel, Tekfen ve Brisa gibi şirketleri geride bıraktı.

        Afyon Çimento kayıtlı sermaye sisteminde olmadığı için bedelli sermaye artırımı sonrası yeni hisse senetleri yerine paydaşlara makbuz verildi. Analistler, makbuzların hisse senedine dönüşene kadar piyasada işlem görmediğini bunun da derinliği kaybolan pay piyasasında sağlıklı fiyat oluşumuna engel olduğunu ifade etttiler. Sermaye artırım sonrasında verilen makbuzların en geç 90 gün içerisinde hisse senedine dönüşmesi gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ