Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yunan yetkili: 'Yunanistan'ın bütün kredi sistemi çökebilir' - İş-Yaşam Haberleri

        Yunanistan'da bankaların en azından birkaç gün daha kapalı tutulmalarına dair bugün yeni bir kararname yayınlanacağı ifade edildi.

        Yunanistan'da referandumdan "Hayır" kararı çıkarken, Avrupa merkez bankası'nın nakit akışına izin vermeyeceği endişesi taşıyan bankacılar, kreditörlerle bir an önce anlaşmanın kendileri için acil ihtiyaç olduğunu belirtiyor.Adının açıklanmasını istemeyen bir ulusal banka yetkilisi, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, nakit sıkıntısı, kasalardaki paranın beklenenden daha erken biteceği beklentisinin Yunan bankacılık sistemindeki en önemli sorunları oluşturduğunu ifade etti.

        'GELECEK AVRUPA'DA'

        Ülkedeki bankacılık sisteminin sorunlarını ve geleceğini değerlendiren üst düzey banka yetkilisi, kreditörler ile Yunan hükümetinin bir an önce anlaşmasının kendileri için bir acil ihtiyaç olduğunu belirterek, "Anlaşma olmazsa sorunlar her geçen gün büyüyor. Ülkenin bütün kredi sistemi çökebilir" dedi.

        Yunanistan'nın geleceğinin Avrupa'da olduğunun bir an önce teyit edilmesi gerektiğini ifade eden yetkili, "Bankalardan yüksek miktarda para çıkmasın diye şu anda sermaye kontrolü var ve bankalar kapalı. Bu, sadece nakit sıkıntısından dolayı. Bankaların ödeme yapma gücü ile ilgili sorun değil," değerlendirmesinde bulundu. Yunan ihracatçıların ve ithalatçılarının işlerinin kesintiye uğramaması için kendilerine alternatifler sunulması gerektiğini belirten yetkili, bunun da ihracatçıların üçüncü bir ülke ile ödeme sistemi için anlaşma yapılmasıyla mümkün olacağını kaydetti.

        'ZATEN GÜÇ DURUMDAYIZ'

        Öte yandan, geçen hafta, Yunan İhracatçıları Birliği ülkedeki sermaye kontrolleri uygulamasının ihracatçılara haftalık 80 milyon avro kaybettireceğini bildirmişti. Birlik yaptığı açıklamada, para transferleri konusunda zorluklar yaşandığını belirterek, ülkenin ihracat ve ithalatında düşüş olacağını öngörmüştü. Başkent Atina'da giyim mağazası olan Lola Papadimitriu, Avrupa Merkez Bankası likiditeyi artırmazsa daha büyük sıkıntı yaşayacaklarını belirterek, "Zaten güç durumdayız.

        Müşterilerde para olmadığı için, alışveriş de olmuyor. Şu anda ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bütün gözlerimiz Avrupa'da" diye konuştu. Yunanistan'da pazartesi günü bankaların büyük kısmı kapalı. Bununla birlikte bazı bankaların, vatandaşların elektronik transfer yapmasına yardımcı olmak için açık bulunduğu gözlendi. Vatandaşlar ise ATM'lerde kuyruklar oluşturarak para çekmeye devam ediyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ