Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yunanistan için 'saç traşı' tartışması! - İş-Yaşam Haberleri

        Yunanistan'da yapılan referandumdan kreditörlerin tasarruf tedbirlerine karşı "hayır" oyu çıkınca borç silinmesi için kullanılan "saç traşı" yeniden tartışılmaya başlandı.

        Lüksemburg Maliye Bakanı Pierre Gramegna, Euro Bölgesi hükümetlerinin Yunanistan'ın borcunun bir kısmının silinmesi değerlendirmelerigerektiğini, ancak bunun için öncelikle Atina'nın reform paketine bağlılığını göstermesi gerektiğini söyledi.Granmena, "Bir şaç traşı Lüksemburg için bir tabu değil, herşey konuşulabilmeli. Ancak saç traşı global bir paket içinde konuşulmalı"dedi.

        Avusturya Maliye Bakanı Hans Joerg Schelling ise Avrupa Kurtarma Fonu'nun Yunanistan'a birkaç gün içinde bir kurtarma paketi vermesinin mümkün olmadığını belirterek, ""Eurogroup toplantısında Yunanistan'ın saç traşı görüşülmeyecek. Müzakereler çok zorlu olacak.Ancak Yunanistan, reformlara ihtiyacı olduğunun bilincine varmalı" dedi.Euro Bölgesi maliye bakanları bugün saat 14.00'te Yunanistan için toplanıyor.

        AYRILIK MASADA

        Yunan basınına göre bugün Brüksel'de gerçekleştirilecekEurogroup ve Euro Bölgesi liderler zirvesi öncesinde 3 senaryotartışılıyor.

        Avrupalı kaynakların Kathimerini gazetesine verdikleri bilgiyegöre Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması açıkça tartışılıyor. Kaynaklar, Euro Bölgesi üyelerinin Yunanistan'ın siyasi ve ekonomikolarak kurtarılmasının veya Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasınaimkan vermenin maliyetinin ve sonuçlarının ne olacağını ele aldıklarınıvurguluyorlar. Euro Bölgesi üyeleri ayrıca, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ndenayrılmasının Yunanistan'ın hasarını sınırlayıp sınırlamayacağınıveya diğer ülkelere bulaşma olup olmayacağını da değerlendiriyorlar.

        Kathimerini'ye göre Brüksel'de tartışılan ilk senaryo, Yunanistan'ayeni bir kurtarma programı verilmesi. Verilecek yeni programYunanistan tarafından çok büyük yapısal reformlar talep edecek. AncakSyriza hükümetinin buunu uygulamak konusunda istekli olup olmayacağıAvrupalılarda soru işarete yaratıyor. İkinci senarnyo ise Yunanistan'da paralel para birimi uygulamasınageçilmesi. Ancak bunun başarılı olması için çok organize hareketedilmesi, teknik olarak iyi hazırlanılması gerekiyor. Yunanistan'ınAvrupalı ortakları ülkenin devlet mekanizmasının buna hazırlıklıolduğunun düşünmüyorlar.

        Üçüncü senaryo ise Yunanistan'ın kontrollü iflasına ve EuroBölgesi'nden ayrılmasına imkan vermek. Kaynaklar, 18 Euro Bölgesiülkesinden Fransa ve Güney Kıbrıs dışında kalanların bu üçüncüsenaryonun uygulanması taraftarı olduklarını öne sürüyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ