Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Küresel gıda fiyatlarında düşüş Haziran'da da sürdü - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) küresel gıda fiyatlarının düşmeye devam ederek, son altı yılın en düşük düzeyindeki seyrini Haziran ayında da sürdürdüğünü açıkladı.

        FAO, tahıl fiyatlarındaki yukarıya dönüşün genel fiyatları da etkileyebileceği uyarısı yaptı. FAO buna karşılık, mısır üretiminde Sahara altı Afrika ülkeleri ve dünyanın diğer önemli üretim bölgelerinden gelen haberlerin hasat konusunda kaygılara neden olduğuna da dikkat çekerek, fiyatların yukarı dönebileceği sinyali verdi.

        GIDA FİYATLARI ENDEKSİ GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 21 DÜŞTÜ

        Örgütten yapılan açıklamada, FAO Gıda Fiyatları Endeksi'nin, Mayıs ayına göre yüzde 0.9 düşüşle 165.1 puan düzeyine indiğini, bu verinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.0 daha düşük olduğu vurgulandı. FAO raporuna göre, küresel gıda fiyatlarındaki genel düşüş, şeker fiyatlarının yüzde 6.6 ve süt ürünleri fiyatlarında yüzde 4.1 düzeyindeki yüksek oranlı düşüşlerden kaynaklandı.

        Bir ay önce yüzde 3.8 düşen tahıl fiyatları, rekolte endişesi ile Haziran'da aylık bazda 2.5 puan ya da yüzde 1.5 artışla geçen Aralık ayından bu yana ilk kez yükseldi. Böylece, tahıldaki yıllık düşüş oranı yüzde 17 düzeyine çekildi.

        FAO'ya göre Haziran ayında bitkisel yağ fiyatları da 2.1 puan ya da yüzde 1.3 düzeyinde yükseldi ancak yine de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 düşük kaldı. FAO Küresel Gıda Fiyatları Endeksi'nin diğer bir bileşeni olan et fiyatlarında ise Haziran ayında bir değişim yaşanmadı.

        TÜRKİYE'DE DURUM NASIL?

        Küresel gıda fiyatları 2011 yılından bu yana aralıksız düşüşünü sürdürürken Türkiye'de gıda enflasyonun baş aktörü olmaya devam ediyor. Örneğin Mart ayında enflasyon yüzde 0,86 olan beklentilerin çok üzerindeyüzde 1,19 artmış; söz konusu artışta gıda fiyatları başrol oynamıştı. Mart ayında gıda fiyatlarında meydana gelen yüzde 2,47 oranındaki artış, enflasyonu yüzde 0,6 oranında yükseltmişti. Mart ayında zam şampiyonu yüzde 31,31 fiyat artışı ile karnabahar olmuş, yıllık enflasyon ise yüzde 7,61'e yükselmişti. Nisan ayına gelindiğinden ise enflasyon verilerinde en çok fiyatı artan ürünlerin arasındayüzde 20,76 ile domates yer alıyordu.

        Mevsimsel etki ile gıda fiyatları son iki aydır düşüş gösteriyor. Haziran ayında yıllık TÜFE yüzde 7,20 olarak belirlenirken, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık TÜFE artışı 17 ay sonra tek haneye inerek yüzde 9,28 oldu. Söz konusu grupta TÜFE, en son 2013'ün aralık ayında yüzde 9,67 düzeyindeydi.

        ANA HARCAMA GRUPLARININ DÖRTTE BİRİNİ OLUŞTURUYOR

        Gıda ve alkolsüz içeceklerin tüketici fiyatları içindeki ağırlığı yüzde 24,25’i buluyor. Bu da gıda ve alkolsüz içecekleri ana harcama grupları içindeki en büyük ağırlığa sahip grup yapıyor.

        Haziran ayı enflasyon rakamlarına istinaden bir açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran'da gıda fiyatlarındaki düşüşün tüketici fiyatlarına etkisinin eksi 0,68 düzeyinde olduğunu kaydederek "Gıda fiyatlarında düşüş olmasaydı enflasyonda yüzde 0,51’lik bir gerileme görülmeyecekti" demişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ