Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şimşek: Özel sektör yatırımlarının ertelenme riski var - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK. COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; bugün yaptığı basın toplantısı ile ikinci çeyrek gerçekleşmelerini açıkladı.

        Ekonomide aşağı yönlü risklerin arttığını söyleyen Bakan Şimşek, Özel sektör yatırımlarının ertelenme riski bulunduğunu belirtti. Şimşek. bunun yanında cari açıkta önemli bir iyileşmenin söz konusu olduğunu kaydetti.

        Şimşek; "Sürdürülebilirliğin devamı için önümüzdeki dönemde mutlaka ikinci nesil reformları hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu da büyük oranda siyasi istikrar ve güven ortamına bağlıdır" dedi.

        Bütçenin Haziran ayında 3,2 milyar TL fazla verdiğini belirten Şimşek bu verilerle 2015 yılı Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre 3,8 milyar liralık iyileşme olduğunu belirtti.

        Şimşek ayrıca bütçe gelirlerinde meydana gelen artışın nispeten zayıf seyreden ekonomik aktiviteye rağmen sağlandığını belirtti.

        Şimşek sözlerine bütçe disiplininin önemine vurgu yaparak son verdi: "Bütçe disiplinini devam ettirilmesinin Türkiye'nin yararına olduğu kanısındayız. Makro finansal istikrar açısından Türkiye'nin tek çıpası bütçe disiplinidir. Bütçe disiplini büyüme için en temel ön koşuldur ayrıca Cari açık ve enflasyon açısındandan da çok önemlidir."

        "GÜÇLÜ PERFORMANS VERGİ GELİRLERİNE BAĞLI"

        İlk 6 ayda vergi gelirlerinin 194,7 milyar TL'ye ulaştığını kaydeden Şimşek; "Güçlü performans vergi gelirlerine bağlı olumlu. Gelirlerdeki artış neredeyse öngörülenin 2 katı üzerinde. Bütçe giderleri hedeflere paralel, gelirler yüzde 12 üzerinde. Ocak-Haziran'da faiz dışı fazla 30,5 milyar TL oldu. 2015 bütçe açık beklentisi 21 milyar TL, 6 ayda 804 milyon TL fazla verdik. Haziran'da faiz dışı fazla 4,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe Haziran ayında 3.2 milyar TL fazla verdi" dedi.

        "ÖNEMLİ OLAN KOALİSYONUN YAPISIDIR"

        Maliye Bakanı Şimşek;Koalisyon olursa bütçe dengeleri ne olur sorusuna şöyle yanıt verdi:

        "Ülkenin bir cari açığı var. Bunu çeşitli vesilelerle daha önce aktardım. Türkiye ikiz açığı kaldıramaz. Bütçe disiplinin belli oranda devam eetmesi gerekiyor. Tek parti hükümetlerine göre koalisyon hükümetleri konusunda daha önceki örneklere bakarak karar veremeyiz. Başarı koalisyon hükümetinin yapısına, duruşuna bağlı olur. Bu konuda deeğerlendirme yapmak yerinde olmaz. Kaynakların reformlar için kullanılması gerekiyor. Ancak tüketime, kullanırsanız bu ekonominin ABC'sine girer burada fazla yorum yapmamayım. Tekrar seçim olması ülkenin 2015 yılının tamamında belirsizlik yaşaması demek. Türkiye'nin güçlü bir koalisyon ile yola devam etmesi, yapısal dönüşüm reform programının devam etmesi hepimizin arzusu.

        "ÜMİT EDERİM Kİ BÜTÇE DİSİPLİNİ DEVAM ETTİRİLİR"

        Şimşek; "Ümit ederim ki bütçe disiplini büyük oranda devam ettirilir ve bu çerçevede Türkiye'nin kazanımları devam eder. Reformlar için borçlanma doğru strateji. Ancak tüketimi artıracak bütçe kararları orta uzun vadede ülkeye kazanım sağlamaz, bazı risklerle karşı karşıya kalmasına neden olur" dedi.

        "NET OLARAK SÖYLEYEYİM, OLUMSUZ OLUR"

        Dolar ve Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz artırması ile ilgili de konuşan Şimşek, dolar kuru ve büyüme tahminlerinde sapma söz konusu olduğunu belirtti. Şimşek; "ABD'nin faiz artırması gelişmekte olan ülkeler için olumsuzdur. Çünkü bu durum hem dolar likiditesini hem risk algısını etkiliyor. Hele hele düşük emtia fiyatları ile faiz artışı aynı döneme denk geldiği zaman gelişmekte olan ülkeler için en kötü senaryolardan bir tanesidir. Türkiye için emtia fiyatlarının düşmesi olumlu ancak FED'in faiz artırması olumsuzdur" dedi.

        Konuşmasında İran ile dünya güçlerinin nükleer anlaşmasına da değinen Şimşek;"İran'a ambargonun kalkması turizm açısından da türkiye'ye olumlu etki yapar. İran ile P5+1 anlaşması olumlu, Türkiye'nin lehine" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ