Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Fitch: Faiz artışı ülkeleri baskılayabilir - İş-Yaşam Haberleri

        Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, “Genel olarak reyting görünümleri artan şekilde istikrarlı olmaya devam ederken, gelişmekte olan ekonomilerin kredi temelleri, ABD’nin faiz artışı ve emtia fiyatlarındaki düşüşle baskılanabilir” ifadesi kullanıldı. Fitch Ratings, ABD’nin olası faiz artışının geçici bile olsa 'piyasaları karıştırma' ihtimali olduğunu belirterek “Diğer merkez bankaları aşırı genişlemeci tutumlarını devam ettiriyor.

        Merkez bankaları arasındaki bu politika ayrışması, sermaye ABD’ye dönerken, gelişmekte olan piyasaların borçlanıcıları için zorluk oluşturabilir. Gelişmekte olan ekonomiler halihazırda düşük emtia fiyatları ve küresel ticarette devam eden zayıflamayla karşı karşıya kalmış durumda” değerlendirmesinde bulundu. Kuruluş, 2015 sonu itibarıyla Rusya ekonomisinin yüzde 3,5, Brezilya ekonomisinin ise yüzde 1,5 daralmasının beklendiğini belirterek Çin’de ise büyümedeki kademeli azalışın yüzde 6,8’le devam edeceği öngörüsünde bulundu.

        Fitch Ratings, Rusya, Orta ve Doğu Avrupa, Latin Amerika ve Endonezya’daki şirketler için yeniden finansman ve döviz kurunun en büyük riskler arasında yer aldığına işaret ederek bu bölgelerdeki daha az gelişmiş sermaye piyasalarının, koruma altına alınmamış kısa vadeli döviz borçlarının oluşturduğu riski üstlenmek zorunda kalabileceğini vurguladı. Gelişmekte olan ekonomilerdeki döviz borcu riskine dikkati çeken Fitch, “Finansal kuruluşlar açısından, Türkiye döviz cinsinden yüksek borçluluk seviyesiyle öne çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.

        Fitch, Avrupa'da daha olumlu bir büyüme görünümü olduğunu ifade ederek “Euro Bölgesi’nde işsizliğin yüksek seyretmesine ve Yunanistan’ın halen risk oluşturmasına rağmen, 2015’te büyümenin geçen yılki yüzde 0,9’dan yüzde 1,6’ya yükselmesini bekliyoruz. Şirketler sermaye yatırımları konusunda halen temkinli” ifadesini kullandı. Öte yandan emtia fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi halinde gelişmekte olan ekonomiler içerisinde bazı negatif reyting eylemlerine gidilebileceğinin altını çizen Fitch, Brezilya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki petrol üreticilerinin fiyatlardaki düşüşlerden olumsuz etkilendiğini belirtti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ