Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye piyasasında Dolar, Altın, borsada yaşanan sert dalgalanmalar beraberliği etkilemiyor - İş-Yaşam Haberleri

        Sefer Yüksel- GAZETE HABERTURK

        Hafta başından bu yana yaşanan terör saldırıları ve operasyonlar para piyasalarında sert satışlara neden olurken, Türkiye piyasaları diğer gelişmekte olan ülkelere göre kısmen ayrıştı. Ancak hem kur, hem de borsa getirisi açısından yılbaşından bu yana gelişmekte olan ülke piyasalarına bakıldığında son bir haftadır yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye piyasalarının hâlâ diğer gelişmekte olan ülkelere yakın performans gösterdiği görülüyor.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

        Hatta bazı analistlere göre, seçimlerin üzerinden 1.5 ay geçmesine rağmen hâlâ bir hükümet kurulamadığı ve terör saldırıları göz önüne alındığında piyasalar ‘beklenenden olgun tepki’ bile veriyor. Hafta başından bu yana yaşanan olumsuzluklara rağmen, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki performansına bakıldığında Türk Lirası yüzde 14.74 ile en fazla değer kaybeden üçüncü para birimi.

        PİYASALARDA BUGÜN NE OLDU?

        EN FAZLA KAYIP REAL’DE

        Terör saldırıları öncesine bakıldığında ise bu oran yüzde 12’ler düzeyinde. Bu alanda kendi içinde sorunlarla boğuşan Brezilya Reali yüzde 20.21 ile ilk sırada. Kolombiya Pezosu yüzde 17.12 ile ikinci sırada yer alırken, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin kayıpları da yüzde 10 ile yüzde 5.5 arasında değişiyor. Yani her ne kadar Türkiye piyasaları için kâbus gibi bir hafta geride kalsa da yılbaşından bu yana diğer ülkelerle kıyaslandığında hâlâ çok ciddi bir ayrışmadan söz etmek mümkün değil.

        ÇEYREK ALTIN KAÇ LİRA OLDU?

        DOLAR 1.75’TEN DÖNDÜ

        Öte yandan önceki gün 2.73 seviyelerinden kapanan dolar, Merkez Bankası’nın sabah saatlerinde attığı adımlarla kısmen sakinleşse de öğlen saatlerinde doların küresel piyasalarda değer kazanması ile 2.75 TL seviyelerine kadar fırladı. Anca bu seviyede tutunamayan dolar, haftayı 2.7380 TL’den tamamladı.

        BORSA 4 GÜNDE VURULDU

        Borsaların yılbaşından bu yana getirilerine bakıldığında dün itibarıyla yatırımcısına yüzde 8.17 kaybettiren Borsa İstanbul, söz konusu dönemde yüzde 8.76 düşen Bulgaristan’dan sonra en fazla kaybettiren ikinci borsa olarak göze çarpıyor. Borsa İstanbul’un bu kötü performansının nedeni ise hafta başında Suruç’ta yaşanan bombalı saldırı ve devam eden günlerde tırmanan terör saldırıları oldu.

        Öyle ki, Borsa İstanbul’un haftanın ilk 4 günündeki kaybı yüzde 5.5’i buldu. Yılbaşından bayram haftasına kadarki süre göz önüne alındığında Borsa İstanbul, yüzde 8.17 değil, yüzde 3.4 kayıpla şu ankinden çok daha iyi bir durumda olacaktı. Yine de yaşanan terör saldırıları sert satışlara neden olsa da bütün bu kötü gelişmelere rağmen Borsa İstanbul diğer gelişmekte olan ülke borsalarından aşırı derecede ayrıştı demek de mümkün değil. Öyle ki, geçen hafta yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen haftanın son gününde gelen tepki alımlarıyla BIST-100 Endeksi dün yüzde 0.48 yükselişle 78 bin 712 puandan kapandı.

        FİTCH: TÜRK BANKALARI BORÇLARINI ÇEVİREBİLİR

        Türk bankalarının sermaye piyasalarına erişiminin olumlu yönde devam edeceğini belirten Fitch Direktörü Liddell, “Baz senaryomuz borçlarını çevirebilecekleri yönünde” dedi

        Fitch Ratings Finansal Kuruluşlar Direktörü Lindsey Liddell, temel senaryoya göre Türk bankalarının sermaye piyasalarına erişiminin olumlu şekilde devam etmesinin beklendiğini söyledi. Liddell, “ABD’deki faiz artışı beklentisi dolar cinsinden finansmana yüksek oranda bağımlı olunması nedeniyle Türk bankalarının marjlarını etkileyebilir. Toplamda mevduatlar dahil olmak üzere, döviz cinsinden yükümlülükler bankacılık sektörünün özkaynak dışı finansmanın yarısından fazlasını oluşturuyor.

        Bankaların net döviz borçlanması 2013 yılında daha uzun vadeli gelirken, bekleyen döviz borcunun büyük kısmı kısa vadeli” diye konuştu. Türk bankacılık sisteminin risklere karşı koyabilecek yönleri olduğunu da belirten Liddell, “Fitch’in baz senaryosu Türk bankalarının sermaye piyasalarına iyi olan erişimlerini devam ettirecekleri ve borçlarını çevirebilecekleri yönünde. Bankaların döviz likiditeleri, piyasa erişiminde kısa vadeli kesintilerle baş edebilmeleri için iyi konumlanmalarını sağlıyor” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ