Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Küresel piyasalar FED kararlarını bekliyor - İş-Yaşam Haberleri

        Küresel piyasalar dün genel olarak pozitif bir seyir izlerken, bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası (FED) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağı belirtiliyor.

        ABD'de küresel büyümeye ilişkin endişeler ve Çin borsasındaki sert değer kayıplarının etkisiyle üst üste 5 gün düşen pay piyasalarının dün beklentilerden iyi gelen şirket bilançoları ve tepki alımları ile yükseldiği görüldü. Dün ABD'de açıklanan hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) beklentilerden iyi gelirken, tüketici güven endeksi ise beklentilerin altında kaldı. Bugün saat 21.00'de açıklanacak Fed kararları öncesinde dolar endeksi yatay seyrini sürdürürken, dün Dow Jones endeksi yüzde 1,09, S&P 500 endeksi yüzde 1,24 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,98 yükseldi. Analistler, Fed'den bugün için faiz artırımı beklemezken, anketlerde eylül ayında faiz artırımına başlanacağı beklentisinin halen yüksek olması dikkati çekiyor.

        Avrupa tarafında dün İngiltere'de açıklanan 2. çeyrek GSYH verisi beklentileri karşılarken, küresel piyasalardaki pozitif havanın etkisiyle pay piyasalarında yüzde 1'i aşan yükselişler, avro/dolar paritesinde ise 1,10 - 1,11 arasında yatay bir seyir etkili oldu. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,06, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,01 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,77 değer kazandı.

        Asya tarafında, Çin borsasındaki sert hareketliliğin bugün durulması dikkati çekerken, Japonya'da açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin hafif altında kalmasının ardından Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,23 değer kaybetti. Dün yüzde 6'lık bir bant içinde dalgalı hareket eden Şanghay Bileşik endeksi şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,74 geriledi.

        Yurt içinde, dün küresel piyasalardaki pozitif havanın etkisiyle faizler ve döviz kurları düşüş eğiliminde hareket ederken, BIST 100 endeksi de gelen tepki alımları ile günü yüzde 0,87 yükselişle 78.024 puandan tamamladı. Analistler, bu akşam açıklanacak Fed'in faiz kararı öncesinde piyasalarda pozitif görünümün devam edebileceğini, ancak BIST 100 endeksinin 80.100 puanın üzerinde kapanış yapmadığı sürece yükselişlerin tepki olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ