Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Erdem Başçı enflasyon beklentileri raporunu açıkladı, yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, şu an enflasyon raporunu açıklıyor.

        Başçı, temel verilerin dışında rapordaki ana bölümlere 6 adet kutu ilave edildiğini belirtti. Başçı, ilave başlıkların her birinin önemli konulara ışık tuttuğunu söyledi.

        Erdem Başçı sözlerine merkez bankasının politikaları üzerinde önemli rol oynamaya devam eden küresel iktisadi görünüme dair değerlendirmelerle başladı.

        2015'in 2. Çeyreğinde küresel piyasalarda oynaklığın devam ettiğini söyleyen Başçı, para politikalarındaki farklılaşmaların devam etmesinin süregelen oynaklıkta etkili olduğunu kaydetti. Başçı, gelişmiş ülkelerdeki uzun vadeli faizlerin oynaklığının gelişmekte olan ülkeleri de oldukça etkilediğini belirtti.

        Her ne kadar Avrupa ekonomisinde toparlanma olsa da jeopolitik gelişmelerin Türkiye'nin dış talebini sınırılamaya devam ettiğini belirten Başçı, sıkı likidite politikasının küresel şokları atlatmamızda önemli rol oynadığını kaydetti.

        SÖZEL YÖNLENDİRME ÖNEMLİ BİR ARAÇ...

        Başçı; küresel para politikalarının normalleşmeye başlamasından sonra FED ve BOE tarafından son derece etkili kullanılan sözel yönlendirmelerin birer araç olarak kullanılmaya devam edeceğini ve bu sayede uzun vadeli faiz oranlarındaki oynaklığın kalıcı olarak düşebileceğini değerlendirdiklerini kaydetti. Erdem Başçı; "Bu baz senaryo altında ülkemizde de geniş faiz koridoruna olan ihtiyaç zaman içinde azalabilecektir" dedi.

        "ENDİŞEYE MAHAL YOK"

        Erdem Başçı; "Uygulanan temkinli para politikaları ve makroekonomik önlemler ile likidite ile ilgili kaygıları giderecek adımları atıyoruz" dedi.

        Temkinli para politikasını sürdürmekte kararlı olduklarını söyleyen Erdem Başçı, istikrarın sağlanması için yapısal ve konjonktürel adımlar atıldığını belirtti. Çekirdek enflasyonun döviz kurundaki haereket ile yükseldiğini kaydede Başçı, Eylül ayına kadar enflasyonun düşeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

        Merkez Bankası Başkanı, yüzde 5,5 düzeyindeki fiyat istikrarı hedefini tekrarladı.

        Erdem Başçı, belirsizlikler devam ettiği için para politikasındaki mevcut çerçevenin devam ettirilmesine karar verildiğini ancak şartlar değişirse uygulamanın da değiştirilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

        "FAİZ KORİDORU ELİMİZİ GÜÇLENDİRDİ"

        2014 yılı başındaki güçlü parasal sıkılaştırma ile çekirdek enflasyonda belirli bir iyileşme sağlandığını belirten Başçı, belirlenen faiz koridoru ve sıkı likidite politikası ile enflasyona düşüş yönünde destek verildiğini kaydetti. Başçı, geniş faiz koridorunun merkez bankasının müdahalesini kolaylaştırdığını söyledi.

        "İSTİKRAR SAĞLANANA KADAR..."

        Merkez bankasının temkinli para politikası duruşuna bağlı olarak getiri eğrisinin yatay konumunu koruduğunu belirten Erdem Başçı, enflasyon görünümünde belirli bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yatay tutmaya devam edeceklerini kaydetti.

        Gelişmiş ülkelerin uyuguladığı konvansiyonel olmayan politikalarla piyasaların küresel para politikası gelişmelerine aşırı duyarlı hale geldiğini belirten Başçı, TCMB'nin geniş faiz koridoru ve sıkı likidite politikası ile Türkiye'nin küresel şokları daha rahat atlatmasının sağladığını söyledi. Başçı,Türk ekonomisinde ılımlı büyümenin devam ettiğinin altını çizdi.

        POLİTİKALAR SADELEŞTİRİLECEK

        Erdem Başçı, operasyonel politikayı sadeleştirmek adına bir rapor hazırlanmasını istediklerini, bu teknik raporun Ağustos ayında değerlendirileceğini belirtti.

        BASİRETLİ FİNANSMAN

        Basiretli borçlanma ve finansmana da vurgu yapan Merkez Bankası Başkanı Başçı, finansal sistem ile ilgili alınan önlemler ile basiretli borçlanmayı teşvik ettiklerini kaydetti. Başçı;Temmuz ayından itibaren Türkiye'de basiretli finansmana yani özkaynak finansmanına doğru önemli bir adım atıldığını söyledi. Başçı, bu önlemlerin makro finansal riskleri sınırlamak açısından önem arz ettiğini de sözlerine ekledi.

        BEKLENTİLER

        Enflasyonun orta vadede hedefe ulaşacağını öngördüklerini belirten Başçı, yıl sonu enflasyon hedefini Nisan ayında açıklanan rakamdan yukarı çektiklerini belirtti.

        OVP'nin bir miktar altında bir büyüme ile yılın tamamlanacağını söyleyen Başçı, petrol fiyatı öngörülerini aşağı çektiklerini ve cari dengedeki iyileşmenin sürmesini beklendiklerini söyledi. Erdem Başçı,cari açığı en çok etkileyen kalemin ise tüketici kredileri olduğunu belirtti.

        Erdem Başçı, enflasyonun Eylül ayına kadar düşüş eğilimde olacağını, baz etkisiyle Eylül'de bir miktar yükselmesinin ve dalgalı seyrederek yıl sonunda yüzde 6,9 olmasının beklendiğini kaydetti.

        Gıda enflasyonunu yıl sonu için yüzde 8 olarak öngördüklerini kaydeden Başçı, döviz kurunun gecikmeli yansıması enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirdiğini belirtti.

        Merkez Bankası, enflasyonun 2015 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 6,0-7,8 aralığında, orta noktasının yüzde 6,9 olacağını; 2016 sonunda ise yüzde 70 olasılıkla yüzde 3,7-7,.3 aralığında, orta noktasının ise yüzde 5,5 olacağını öngörüyor.

        "SADECE KIRMIZI ETTE DEĞİL..."

        Gıda komisyonunun çalışmalarını sürdürdüğü belirten Erdem Başçı, şu an kırmızı ette yüzde 20'nin üzerinde gerçekleşen artışın sağlam bir irade ile yüzde 8'e indirilmesi konusunda mutabakat sağlandığını kaydetti. Merkez Bankası Başkanı Başçı, yüzde 8'in altına indirme hedefinin sadece kırmızı et için değil, enflasyonu etkileyen her ürün için konabileceği kanısının oluştuğunu belirtti.

        BOTAŞ'A DÖVİZ SATIŞI 6 AYDA 7,1 MİLYAR DOLAR OLDU

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dövizle ilgili bir soru üzerine BOTAŞ'ın yılın ilk 6-7 aylık bölümünde geçici bir döviz ihtiyacının söz konusu olduğunu belirterek, "BOTAŞ'a döviz satışımızı son aylarda aşağı çektik, çünkütalebi azaldı" dedi. Başçı BOTAŞ'ın döviz talebinin Mart ayından sonra kademeli olarak gerilediğini kaydetti.

        BOTAŞ'ınMart ayında 1 milyar 848 milyondolar olan döviz talebi geçen ay 537 milyon dolar olarak gerçekleşti.

        BÜTÇE DİSİPLİNİ VURGUSU

        Döviz rezervlerinde azalmanın yavaşlayacağını belirten Başçı, bütçe disiplini sağlandığı sürece ekonomik ve finansal şokların etkilerinin yıkıcı olmayacağını vurguladı.Başçı, döviz kuru hareketlerinin enflasyondaki düşüşü geciktirmeye devam etmesi halinde ek döviz likidite önlemlerinin uygulanabileceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ