Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çin borsaları Temmuz ayını yüzde 15'e yakın kayıpla kapattı - İş-Yaşam Haberleri

        Çin borsaları hükümetin destek önlemleri ve yavaşlayanekonomiyi canlandırmaya yönelik çabalarını artıracağını belirtmesine rağmen bugün düşerekneredeyse altı yılın en büyük aylık kaybını gerçekleştirdi.

        TEMMUZ AYINDA YÜZDE 14 ÜZERİNDE KAYIP

        Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1,1 gerileyerek günü 3.664,0 puandan kapattı. Böylece endeks haftayı yüzde 10 ve Temmuz ayını yüzde 14,3 kayıpla kapatmış oldu.

        CSI 300 Endeksi ise yüzde 0.03 artışla 3,816.7 puandan kapandı.

        Reuters'de yer alan haber göre bir yıl içerisinde iki katından fazla artmasının ardından Çin borsaları Haziran ortasıitibariyle şiddetli bir düzeltme içerisine girdi ve yaklaşık yüzde 30 düştü. Fakat borsalar yinede yıl genelinde yüzde 13 yukarıda.

        Çin'de düzenleyici kurum ve merkez bankası borsadaki sert satış dalgasının önüne geçmek için çeşitli önlemler almışt. 1301 şirketin tahtası bir süreliğine kapatılmış, halka arzlara sınır gelmiş ve Çin Merkez Bankası (PBOC) parasal gevşeme politikası dahilinde müdahalelerde bulunmuştu.

        Çin'de hükümet; merkez bankası, ticari bankalar, aracı şirketler, fonyöneticileri, sigortacılar ve emeklilik fonlarını hisse almaları veya alımlarına yardımcıolmaları konusunda teşvik etti.

        Devletin piyasaya yönelik müdahaleleri, Şanghay Bileşik Endeksi’nin 8 Temmuz’daki düşük seviyeden yüzde 18 toparlanmasını sağladı. Pazartesi günü volatilitenin geri dönmesi ile endeks yüzde 8.5 gerilemişti. Çin borsalarında kredili işlemler Haziran ortasından bu yana yaklaşık yüzde 40 düştü. Yeni hisse senedi yatırımı sayısı geçtiğimiz hafta Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Bireysel yatırımcılar Çin’de hisse senedi işlemlerinin yüzde 80’ini oluşturuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ