Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Doğu seçim öncesi ‘dolar’ yapmış - İş-Yaşam Haberleri

        RAHİM AK / GAZETE HABERTÜRK

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine göre Doğu illerinde yaşayan vatandaşlar 7 Haziran seçimleri öncesi ve sonrası dolara hücum etti. Mart ayında 96.6 milyar dolar (250.8 milyar lira) olan vatandaşınbankalardaki döviz tutarı 106.1 milyar dolara (285.5 milyar lira) çıktı. Döviz bazında yüzde 9.8’lik artışın büyük bölümü ise Doğu illerinden geldi. Çünkü DTH artışlarında ilk 10’da açık ara Doğu illeri yer alırken Batı’dan ilkil 12’nci sıradaki Yalova oldu.

        SİİRTLİ ŞİRKETLERDE ARTIŞ YÜZDE 875

        Hakkâri, Siirt ve Kars gibi illerde halkın bankalardaki döviz hesaplarındaki artış TL bazında yüzde 50 (net yüzde 46) olurken diğer illerdeki artış da reel olarak yüzde 20’yi geçti. Özellikle Diyarbakır ve Kars’ta DTH’deki artışa karşı Türk Lirası mevduat azalışı da dikkat çekti. Bu illerde vatandaşların TL hesaplarını dövize kaydırdıkları anlaşılıyor. İstanbul kişilerin döviz hesabında yüzde 14.2 artışla Türkiye ortalamasını hafif geçti. Döviz hesapları artmayan iller ise Aksaray, Sinop, Trabzon ve Karabük oldu. Oysa dolara dönen Doğu illeri vatandaşları kurun 2.77’ye çıkması ile mart ayındaki 2.59’luk kur düzeyine göre şu anda yüzde 7 kârdalar. Şirketlerin döviz hesaplarının 75 milyardan 82.4 milyar dolara ulaştığı görülüyor. Şirketler bazında da en yüksek oranlı artışlar Siirt, Zonguldak, Osmaniye ve Kilis’te yaşandı. Siirt’te şirketlerin döviz mevduatı tam yüzde875 tırmandı ve 8 milyon dolardan 78.5 milyon dolara ulaştı.

        SİİRT’TE HEM KREDİ HEM MEVDUAT PATLADI

        Haziran ayı rakamlarına göre seçim öncesi Siirt’e para yağdı. Siirt’in toplam mevduatı üç ayda yüzde 37 artarak 990 milyon liraya tırmandı. Batı illerinden Zonguldak mevduat artışında yüzde 31 ile Doğu illeri arasına girerken Muş, Şanlıurfa ve Şırnak’ta toplam mevduat artışının yüzde 10’u geçmesi ilgi çekti. Çünkü aynı dönemde Türkiye’nin toplam mevduatı ancak yüzde 5 arttı ve 1 trilyon 167 milyar lira oldu. Mevduatta olduğu gibi kredide de Siirt yüzde15.7’lik artış ile marttan hazirana kadar olan süreçte ekonomisini en çok düzelten illerin başında geldi.

        AMASYA’DA 158 MİLYONLUK BATIK ÖDENDİ

        Amasya’da yılbaşında 75 milyon lira olan batık kredi tutarı mart ayında 242 milyon liraya çıkmıştı. Haziran rakamlarında ise bu batık kredinin geri ödendiği görülüyor. Çünkü Amasya’nın batık kredi rakamı yüzde 66 azalarak 83 milyon liraya indi. Aniden ödenen 158 milyon liralık batık, şehri Türkiye sıralamasında gerilere itti. Batık kredinin bir kamu bankası kanalıyla verildiği anlaşılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ