Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Memurlar için toplu sözleşme görüşmeleri başladı - İş-Yaşam Haberleri

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Reşat Moralı Toplantı Salonu'ndaki görüşmelerde Kamu İşveren Heyeti'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık yapıyor.

        Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de yer aldığı görüşmeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu, yetkili sendikaların temsilcileri ve ilgili bürokratlar katıldı.

        Türkiye Kamu Sen ve Memur-Sen üyeleri arasında oturma düzeni sebebiyle tartışma yaşandı. Salondaki gerilim nedeniyle toplantı 45 dakika gecikmeli başladı.

        Toplantıdan önce, KESK Genel Başkanı Özgen, basın açıklaması yapmak için sabah saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yürümek isteyen KESK üyelerine polisin müdahale etmesine tepki gösterdi.

        ÇELİK TOPLANTI ÖNCESİ KONUŞTU

        Çalışma Bakanı Faruk Çelik, memurlarla görüşme öncesinde basın mensuplarına açıklama yaptı.

        Çelik, görüşmelerle ilgili teknik detaylar verdi ve şöyle konuştu:

        "İki yıllık toplu görüşme sürecinde ciddi deneyimler elde ettiğimizi belirtmek istiyorum. Geçmiş yıllarda bu masalarda yapılan konularda eksiklik hissettik. Hizmet kollarıyla daha iyi diyalog kurulmasını temenni ediyoruz. toplu sözleşme görüşmelerinin hayırlı olmasını diliyorum. "

        "DEVLET VARSA TOPLU SÖZLEŞME VARDIR"

        Bakan Faruk Çelik toplu sözleşme görüşmelerinin ilk turunun ardından konuştu.

        Çelik, görüşmelerde farklı taleplerin olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti:

        "4688 nolu yasasının tüm yasalar gibi değiştirilebilecek yanları vardır. Kadın istihdamının artırılması gibi ciddi talepler var. Biz kadın istihdamının artması yönünde önemli çalışmalar yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. G20 toplantıları var şimdi, ona göre hareket edilecek.Çalışma Bakanlığınerede ne noksan var diye 2012'den bu yana, özellikle iş sağlığı güvenliğiyle ilgili gerekli tüm düzenlemeleri yerine getirmiş bir bakanlıktır

        Keşke 2012'de değil de 2002'de ya da 1992'de yapılabilseydi. Her yıl iş kazaları gerçekleşiyor. Hapis cezasına kadar bu iki yıl içinde yasal düzenlemeler yapılmıştır. İşçilerin iyi eğitim alması için çalıştık. Meslek standartları çerçevesinde işçimiz meslek standartlarına uygun belgeyi alacak biz de işçimize o imkanı tanıdıık.Ben Doğuda hizmetlerin nasıl aktığını görmüş biriyim. Devlet varsa toplu sözleşme vardır."

        MÜZAKERELER 22 AĞUSTOS TARİHİNE KADAR DEVAM EDECEK

        Çalışma Bakanı Çelik, bütçeden kamu personeline aktarılan miktar sosyal güvenlik primleri de dahil olmak üzere 141 milyar TL. Bu süreçte sosyal taraflarla birlikte hem bütçe imkanlarını hem de beklentileri ortak bir noktada buluşturma içerisinde olacaklarını, 4688 sayılı yasaya göre Kamu çalışanlarıyla yapılacak olan toplu sözleşmenin 22 Ağustos'a kadar müzakerelerin devam edeceğini söyledi. Uzlaşma olursa toplu sözleşme imzalanacağını, uzlaşma olmaması halinde üç gün içinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na itiraz hakkı var olduğunu belirten Çelik, “İtirazdan sonra kurulun 5 günlük bir süresi var. Yani 3 Ağustos'ta başlayan sürecin 31 Ağustos'ta sonuçlanmış olacak.” diye konuştu.İki yıllık toplu sözleşme sürecinde tüm tarafların çok ciddi deneyimler elde ettiğini belirten Çelik, kamu kurumlarının en yetkililerinin burada belirlenen zaman dilimi içinde enine boyuna konuları tartışmalarında yarar olduğunu dile getirip, “Geçtiğimiz yıllarda bu konuda eksiklikler var. Bu masanın ayrıntıları yakalama konusunda bir fırsat. Nerede kamu çalışanlarının çeşitli aksaklıklarla karşı karşıya olunduğu tespit edildi. Hayırlı bir neticeye ulaşma niyetinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Toplu sözleşme görüşmelerinin hayırlı olmasını diliyorum.” açıklamasında bulundu.

        “GÖRÜŞMELER HÜKÜMET KURULUNA KADAR ERTELENMELİ”

        KESK Genel Başkanı Lami Özgen, "hükümet kuruluncaya kadar memur sendikalarıyla yapılacak toplu görüşmelerin ertelenmesi gerektiğini" söyledi.AŞTİ metro istasyonu önünde toplanarak, görüşmelerin yapılacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yürümek isteyen KESK üyelerine polis, dağılmaları için uyarıda bulundu.

        KESK Genel Başkanı Özgen, yürüyüşe izin verilmesi için emniyet yetkilileriyle bir süre görüştü. Bundan sonuç alınamaması ve grubun dağılmaması üzerine, polis ekipleri gruba, kalkanlarla ve biber gazıyla müdahale etti.

        Gruptakilerden bazıları gözaltına alındı. Ancak bir süre sonra polis, "kaldırımdan olmak koşuluyla" grubun yürüyüşüne izin verdi.

        Gruptakiler, Emek 10. Cadde ve Bosna-Hersek Caddesi'nden bakanlık önüne yürüdü.

        KESK Genel Başkanı Özgen, burada yaptığı basın açıklamasında, "Hükümetin, geçici bir hükümet olduğunu, bu nedenle zorunlu uygulamaların yerine getirilmesi dışında bir karar alamayacağını" savundu.

        Hükümet kuruluncaya kadar görüşmelerin ertelenmesi gerektiğini söyleyen Özgen, görüşmeler yapıldığında da ilk olarak kamu emekçilerinin ve emeklilerin, "2014 enflasyonundan kaynaklanan kayıplarının" telafi edilmesini istedi.

        Özgen, daha önce imzalanan toplu görüşme zaptının "satış sözleşmesi" olduğunu ileri sürerek, "Toplu sözleşme masasında onların ikinci bir satış sözleşmesi yapmalarını engelleyeceğiz" dedi.

        Özgen ve beraberindekiler, daha sonra görüşmelere katılmak üzere bakanlığa girdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ