Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Her yıl 1.43 milyon asgari ücretlik ekmek çöpe gidiyor - İş-Yaşam Haberleri

        DOYGUN Ekmek'ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de bir yılda çöpe giden ekmeğin parasıyla neler yapılabileceği hesaplandı.

        Türkiye'nin yıllık kişi başı 200 kilo ekmek tüketimiyle dünyada en çok ekmek tüketen ülke olarak 2000 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiği ve halen bu unvanı elinde bulundurduğu belirtilen açıklamada, Türkiye'nin bir yıllık ekmek israfının karşılığı olan 1 milyar 430 milyon 800 bin lira ile aylık ortalama net bin lira alan 1 milyon 430 bin asgari ücretlinin maaşının ödenebildiği kaydedildi.

        Milli Eğitim Bakanlığı verilerine dayanılarak yapılan hesaplama ile bir yılda çöpe giden ekmek karşılığında 24 derslikli 191 ilkokul yapılabiliyor.

        Bir yılda çöpe atılan ekmeğin maliyeti ile 25 derslikli 168 lise ya da 954 spor salonu yapılabilirken, 10 milyon 147 bin 518 öğrencinin de bir aylık okul gideri karşılanabiliyor.

        Benzer şekilde israf edilen ekmeğin parasal karşılığı olan yaklaşık 1,4 milyar liranın 100 yataklı 84 hastanenin proje maliyetine eş değer durumda olduğu da hesaplandı.

        Dar gelirlilerin büyük ihtiyaç duyduğu konut alanında ise israf edilen ekmeğin parasal tutarıyla 37 bin 284 kişi konut edinilebilirken, 35 bin 770 kişinin de tüm evlilik masrafları karşılanabiliyor.

        "Paketli ekmeklerle yüzde 50 tasarruf"

        Açıklamada görüşlerine yer verilen DOYGUN Ticaret ve Pazarlama Müdürü Murat Sertan Sağmanlı, konuya ilişkin örneklerin artırılabileceğini, ekmek israfı yerine kilometrelerce yol inşa edilip tonlarca suyun tasarruf edilebileceğini bildirdi.

        Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün 17 bin, her yıl ise 6 milyon çocuğun hayatını kaybettiği bilgisini veren Sağmanlı, 900 milyon kişinin de her sabah açlıktan ölme riskiyle güne başladığını dile getirdi.

        Tüm rakamların ekmeğin israf edilmemesi gerektiğini net bir şekilde ortaya koyduğunu vurgulayan Sağmanlı, "İsrafı önlemek için öncelikle ihtiyacımız kadar satın almak ve aldığımız ürünü doğru koşullarda saklamak büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

        Paketli ekmeklerle israfı yüzde 50'ye varan oranlarda azaltmanın mümkün olduğuna dikkati çeken Sağmanlı, şunları da kaydetti:

        "Ambalaj Sanayicileri Derneği'nin verilerine göre paketli ekmek tüketimi artarsa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50'sini kurtarma şansımız var. Çünkü paketli ekmeği derin dondurucuda 6 aya kadar saklamak mümkün. Yemek istediğinizde ekmek kızartma ve tost makinelerinde ısıtarak ya da kendiliğinden çözünmesini bekleyerek ekmeğinizi ilk günkü tazeliğinde tüketebilirsiniz. Türkiye'de açık ve paketlenmiş olarak toplam ekmek pazarı 35 milyar lira. Ambalajlı ekmeğin ölçülebilen pazar payı yaklaşık yüzde 1,5 düzeyinde. Bu orana yüzde 1,5 civarında olduğu tahmin edilen ölçülemeyen pazar payı da dahil edildiğinde, ambalajlı ekmeğin toplam pazar payının yaklaşık yüzde 3 olduğunu ifade edebiliriz."

        " Türkiye'de ambalajsız ekmeğin pazar payı yaklaşık yüzde 97. Günümüzde ambalajsız ekmekler daha çok tüketiliyor fakat daha hijyenik olması, raf ömrünün artması, alışveriş sıklığının azalması ve tüketicinin bilinç artışı gibi nedenlerle sektördeki büyüme, ambalajlı ekmeklere doğru yönelim gösteriyor" diyen Sağmanlı şunlara dikkati çekti:

        " Ancak bu oran, örneğin İngiltere'de yüzde 80 seviyesinde. Benzer şekilde gelişmiş ülkelerde ambalajlı ekmek satışı ambalajsız ekmek satışının önüne geçmiş durumda. Dolayısıyla dünyadaki mevcut durum ile kıyasladığımız zaman ambalajlı ekmek konusunda daha yolun başında sayılsak da 2018 yılına kadar ölçülebilen ambalajlı ekmek üretiminde yüzde 48 oranında artış öngörülmektedir."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ