Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türk ihracatçıları için yeni fırsatları doğuracak İran için 'temkinli olun' uyarısı geldi - İş-Yaşam Haberleri

        İran'a, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Amerika BirleşikDevletleri tarafından uygulanan ambargonun kaldırılması kararı, Türkihracat dünyasında heyecana yol açarken, Ekonomi Bakanlığı, Türkihracatçılarının pazarın zorluklarını da göz önünde bulunduraraktemkinli hareket edilmesinin gereğini belirtti. Yerel bir partner ileyola çıkılmasının önemli olduğu, ancak doğru partner konusunda titizdavranılmasının daha da önemli olduğu vurgulandı.

        Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Ortadoğu ÜlkeleriDaire Başkanı Bilgehan Ramazan Caner ve Ekonomi Bakanlığı SerbestBölgeler, Yurtdışı Yatırımlar ve Hizmetler Genel Müdürlüğü YurtdışıYatırımlar Daire Başkanı Ömür Atılgan, Ege İhracatçı BirlikleriBaşkanlar Kurulu'na, "İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasınınTürkiye-İran ticari ilişkilerine etkileri" konulu bir bilgilendirmetoplantısı yaptı.

        "İRAN'A KARŞI İYİMSER ANCAK TEMKİNLİ YAKLAŞMAK GEREK"

        İran'ın 82 milyonluk nüfusu, 500 milyar dolarlık ekonomisi, uzunsüredir ambargo altında kalmış tüketime aç bir halkın olması veTürkiye'ye yakınlığı ile büyük fırsatları barındırdığını belirtenEkonomi Bakanlığı Daire Başkanı Bilgehan Ramazan Caner, Türkihracatçılarına İran'a karşı iyimser ama temkinli yaklaşmalarıçağrısında bulundu. Caner, İran pazarı ile ilgili riskleri ise şöyleözetledi "İran'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmaması, ekonomidesıkı korumacı politikaları, mevzuatındaki belirsizlikler, iç politikriskleri, iş yapma zorlukları, global ekonomiden kopuklukları."

        İran ile 2015 yılı Ocak ayında yürürlüğe giren Tercihli TicaretAnlaşması ile Türkiye-İran ticari ilişkilerinin daha sağlam bir hukukizemine oturduğunu ifade eden Caner, İran ile TicaretinKolaylaştırılması Anlaşması imzalamak istediklerini, bu anlaşmanıngerçekleşmesi halinde İran ile ticareti daha sağlam bir zemineoturtacağını söyledi.

        Türkiye'nin İran'a 2014 yılında 3.9 milyar dolar ihracatyaptığını, buna karşılık 9.8 milyar dolar ithalat yaptığını kaydedenEkonomi Bakanlığı Daire Başkanı Ömür Atılgan, 134 Türk firmasınınİran'da 1.2 milyar dolar yatırımı bulunduğunu, iki ülke arasındaki dışticaret hacminin 30 milyar dolara çıkmasının hedeflendiğini anlattı.

        Türkiye'nin İran'ın nüfusunun yüzde 40'ına sahip olan Irak'a 10milyar doların üzerinde ihracat yaptığını anlatan Atılgan, "İran'ınhem nüfusu, hem gayrisafi milli hasılası daha fazla. İran'a ilkgirenler avantajlı olacak. Hukuki danışmanlık alarak, doğru yerelortaklarla sağlam adımlar atarak İran'da fırsatlarıdeğerlendirebilirsiniz. Önümüzdeki süreçte İran'da 2015 sonrasındabeyaz eşya ve elektrikli ev eşyası, mobilya, otomotiv, tekstil, sağlıkharcamaları, turizm başta olmak üzere birçok sektörde gelişimbekliyoruz" diye konuştu.

        İran'a, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Amerika BirleşikDevletleri tarafından uygulanan ambargonun Uluslararası Atom EnerjisiKurumu'nun denetimleri sonrasında kademeli olarak kaldırılmasıbekleniyor.

        "İRAN İHRACATÇIYA YENİ FIRSATLAR SUNACAK"

        Dünya genelinde ihraç pazarlarının bir çoğunda ekonomik ve siyasikrizler yaşandığını, bu krizlerin dış ticareti olumsuz etkilendiğinianlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk,bu süreçte İran'a uygulanan ambargoların kaldırılmasının Türkihracatçıları için yeni fırsatları doğuracağını, Türkiye'nin 2023 yılıihracat hedeflerine ulaşmasına da olumlu katkı yapacağını ifade etti.

        Ege İhracatçı Birlikleri'nin 2015 yılı sonuna doğru İran'a yönelikbir "Ticaret Heyeti Organizasyonu" hazırlığı içinde olduğunu anlatanÜnlütürk, "Ticaret Heyeti Organizasyonu'na tekstil sektörümüz öncülükediyor. Diğer sektörlerden de katılım olması halinde genel bir ticaretheyeti organizasyonu hedefliyoruz. 2016 yılında Ege Bölgesi'ndenİran'a ihracatımızın en az yüzde 15 artmasını amaçlıyoruz" şeklinde

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ