Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Fikri Işık: Sanayi üretimi Haziran'da iyi performans sergiledi - İş-Yaşam Haberleri

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ikinci çeyrekteilk çeyreğe göre büyüme hızlandığını ve beklentilerle uyumlu birtablo ortaya koyduğunu söyledi.

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2015 yılı Haziranayına ait sanayi üretim endeksini şu şekilde değerlendirdi: "2015 yılı Haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayiüretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %5,5 arttı. Arındırılmamışendekste ise artış %7,4 oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmışsanayi üretimi de bir önceki aya göre %2,4 artış gösterdi.

        Sanayi üretimi dış piyasalarda yaşanan tüm gerilimlere rağmenHaziran ayında beklentilerden daha iyi performans sergilemiştir.

        Haziran ayında ithalat rakamları, beyaz eşya ve otomobil satışlarıiç talepte bir canlanmaya ve dolayısıyla sanayi üretiminde artışaişaret ediyordu. Tüm bunların bir sonucu olarak sanayi üretimininartışında iç talebin etkisi daha belirgin görülmeye başlamıştır.

        Ürün grupları bazında haziran ayı sanayi üretiminde dayanıklıtüketim malı imalatı ve yatırım malı imalatı belirleyici olmuştur.

        Bugün açıklanan verilerle ekonominin ikinci çeyreğine ilişkin enönemli öncü veriler açıklanmış oldu. Sanayi üretimi arındırılmamışrakamlarla ikinci çeyrekte %3,9 büyüdü.

        Türkiye büyümesi ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre büyüme hızlanmışve beklentilerimizle uyumlu bir tablo ortaya koymuştur.

        Bu noktada sevindirici olan yılın ikinci çeyreğinde büyümeninsanayi öncülüğünde gerçekleşmiş olmasıdır. Ülke ekonomisinin uzun dönemli ve sağlıklı büyümesinin yolu dazaten sanayi öncülüğünde büyümekten geçmektedir. Bu amaçla bir yandansanayide üretimi artırmak bir yandan da sanayi ürünlerinin niteliğiniyükselmek amacıyla politikalar belirliyor, açıkladığımız programlarlasanayicilerimizin rekabetçiliğini artırıyoruz.

        Markalaşma, kurumsallaşma alanında verdiğimiz destekler,üniversite ile sanayinin işbirliği yapması için attığımız adımlar veözellikle ar-ge’ye verdiğimiz destekler ile ürettiğimiz ürünlerimizinkatma değerini artırmayı ve ekonominin hem hızlı hem de sürdürülebilirşekilde büyümesini amaçlıyoruz.

        Gerek girişimcisi gerek nitelikli işgücü ile Türkiye içinde yüksekbir potansiyeli barındıran bir ülkedir. Türkiye niteliği artan vebüyüyen sanayisinin katkısıyla dünyada daha rekabetçi hale gelecek verefahını artıracaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ