Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 4.4 Milyar internet için 2. uzay yarışı başladı - İş-Yaşam Haberleri

        Mahmut SANCAK / GAZETE HABERTÜRK

        Dünya 1950 ve 1960’lı yıllarda uzayın fethi için mücadele eden ABD ve o dönemin SSCB’sinin (günümüzün Rusya’sı) amansız mücadelesine sahne oldu. İki ülke rekabette öne geçmek için pek çok yeni teknolojiyi hayata geçirirken insanlık da geliştirilen yeni teknolojilerle tamamen farklı bir yaşam tarzına kavuştu. Ay’a gitmenin ötesinde bu dönemde insanoğlunun şahit olduğu en önemli gelişmelerin başında ise şüphesiz Sovyetler Birliği’nin 1957’de başarıyla yörüngeye yerleştirdiği ‘Sputnik’ uydusu geliyor. Hayata geçtiği dönemde devrim yaratan uydu teknolojisi gelişerek günümüze kadar geldi. ABD’nin uzay yarısında Sovyetler’e cevabı ise Ay’a ayak basmak oldu. Bu başarı için bilgisayardan roket tasarımına kadar pek çok alanda ilerleme gerekti. Kablosuz iletişim ise döneme damgasını vuran bir büyük yenilik olarak daha tarihe geçti. Bu teknoloji olmasaydı ne 1961’de ilk defa yörüngeye çıkan Yuri Gagarin ne de 1969’da Ay’a ilk ayak basan insan olarak Neil Armstrong’un sözleri dünyaya ulaşamayacaktı.

        ÖDÜL ÇOK BÜYÜK

        Günümüzde ise uzay ikinci defa büyük bir yarışa sahne oluyor. Bu sefer hedef Ay veya Mars değil. Hedef dünyada halen internet erişimine sahip olmayan 4.4 milyar insana uygun şartlarda internet erişimi sağlamak. Mücadele için kolları sıvayanlar ise ABD veya Rusya gibi devletler değil. Bu sefer şirketler kıyasıya rekabete girdi. Aralarında Google, Facebook, Microsoft ve SpaceX gibi dev bütçeli şirketlerin bulunduğu kuruluşlar dünyaya uzaydan internet bağlantısı sağlamak için kıyasıya rekabete girdi. Daha şimdiden 20 milyar dolara ulaşan bütçeler rekabetin hangi seviyede seyrettiğini gösteriyor. Hedef ise öncelikle yaklaşık 1.1 milyar insanın yaşadığı Afrika’yı internet ağına bağlamak. Ardından ise tüm dünyayı kesintisiz ve ortak bir internet hızında haberleşir hale getirmek. Hedef çok büyük ve zorlu olduğu için yarışan sistem sayısı da fazla. Uzmanlar sonuç olarak iki sistemin ayakta kalacağına işaret ediyor. Ancak hayatta kalacak olanların tüm dünyanın internet trafiğine yön verecek olması ise şirketleri şu sıralar her türlü zorluğu göğüslemeye teşvik ediyor.

        SPACEX DRAGON

        Güney Afrika asıllı ABD’li girişimci Elon Musk, uzaydan internet yarışında en iddialı olanların başında geliyor. Musk, SpaceX şirketiyle yörüngeye 4 bin uydu göndererek dünyanın tamamına hızlı internet sağlamayı planlıyor. 2020’de start verilecek proje için şirket 15 milyar dolar kaynak ayırdı.

        FACEBOOK AQUILA

        Hızlı internet yarışında geri kalmış gibi görünen Facebook geliştirdiği yeni insansız hava aracı Aquila ile dikkatleri çekti. ABD’de ilk test uçuşlarını yapmaya başlayan uçak güneş enerjisiyle çalışacak ve yaklaşık 3 ay aralıksız havada kalabilecek. Aquila’nın 100 kilometrekarelik bir alana internet sağlayacağı belirtiliyor.

        TITAN AQUILA AEROSPACE

        Google’ın GoogleX adı verilen yeni teknolojilere yönelik laboratuvarlarında hızlı internet için geliştirdiği bir diğer projesi de Titan. Güneş enerjisiyle çalışacak insansız hava aracının aralıksız 5 yıl süreyle havada kalabileceği belirtiliyor. Titan’ın okyanus adaları ve Afrika üzerinde çalışacağı tahmin ediliyor.

        ONEWEB: 648 UYDU ATACAK

        İngiliz uydu şirketi OneWeb, yörüngeye yerleştirmeyi planladığı 648 uyduyla dünyanın her noktasına hızlı internet erişimi sağlamayı hedefliyor. Yerden 1200 kilometre yükseklikte yörüngeye yerleştirilecek olan uydular dünyaya olan yakınlıkları nedeniyle çok daha hızlı internet hizmeti sağlayacak. İlk uydunun 2018’de fırlatılması planlanıyor.

        INTELSAT: ÜÇ ŞİRKET ÇOK İDDİALI

        Intelsat, Ses ve Eutelsat halen 35 kilometrede bulunan yörüngelerinden iletişim hizmeti veriyor. Diğer tüm rakiplerine kıyasla dünyaya çok daha uzakta bulunan uydu yeryüzünde aynı noktasına odaklanıyor ve çok uzakta olduğu için tek uyduyla dünyanın büyük bir kısmını kapsıyor. Intelsat 2016’da 10 kat daha güçlü yansıtma yeteneğine sahip uyduları yörüngeye yerleştirmeyi planlıyor.

        GOOGLE: LOON

        Google uzaydan internet projesine en çok yatırım yapan şirketlerin başında geliyor. Şirket 2016’dan itibaren yerden 20 km yükseklikte kalacak çok sayıda balonla dünya üzerinde belli bölgelere internet hizmeti vermeyi planlıyor.

        O3B UYDULARI KULLANIMDA

        İngiliz uydu üreticisi O3B’ye (Other3Billion – Diğer 3 milyar) ait 8 uydu halen dünya yörüngesinde bulunuyor. 2013’ten itibaren hizmete başlayan sistem okyanus adaları ve Afrika’nın ulaşılması zor bölgelerine internet hizmeti veriyor. Yerden 8 bin metre yükseklikte bulunan uyduların sayısı 12’ye çıkarılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ