Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 10 milyar Ş’lık borca devlet kefil! - İş-Yaşam Haberleri

        Hazine garantili dış borç stoku, bu yılın birinci çeyreğinde 10 milyar 385 milyon dolar oldu. Bu borcun, 5 milyar 869 milyon dolarını kamunun, 4 milyar 517 milyon dolarını da özel sektörün borcu oluşturdu. Hazine garantili borçlarda bankalar arasında kamuda Halk Bankası, özel sektörde Türkiye Sınai Kalkınma Bankası başı çekti.

        Halk Bankası’nın yılın birinci çeyreğindeki toplam borcu 1 milyar 269 milyon dolar olarak hesaplandı. Halk Bankası’nı, 1 milyar 109 milyon dolarla Türkiye Kalkınma Bankası, 806 milyon dolarla Ziraat Bankası, 664 milyon dolarla Türkiye İhracat Kredi Bankası, 255 milyon dolarla İller Bankası izledi.Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın 3 milyar 134 milyon dolar, Vakıflar Bankası’nın da 1 milyar 383 milyon dolarlık Hazine garantili dış borcu olduğu tespit edildi.

        EN BORÇLU KİT, BOTAŞ

        KİT’lerin Hazine garantili dış borç stoku 913 milyon dolar oldu. En borçlu KİT 369 milyon dolarla Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) olurken, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (TEDAŞ) 320 milyon dolar, Türkiye Elektrik İletim A.Ş’nin (TEİAŞ) 131 milyon dolar, Elektrik Üretim A.Ş’nin (EÜAŞ) 93 milyon dolar borcu bulunuyor.

        BELEDİYELERDE SAMSUN İSTANBUL'U GEÇTİ

        Mahalli idarelerin Hazine garantili borçları 851 milyon doları bulurken, mahalli idareler arasında bu kapsamda en borçlu kuruluş İstanbul değil Samsun çıktı. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine garantili dış borcu 117 milyon dolar olarak hesaplandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 116 milyon dolar, İzmir Büyükşehir Belediyesi 109 milyon dolar, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 107 milyon dolarla Samsun’u takip etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ