Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TÜİK Ağustos ayı tüketici güven endeksini açıkladı - İş-Yaşam Haberleri

        Tüketici güven endeksi,Ağustos'ta 62.35'e gerileyerek 6.5 yılın en düşük değerini aldı. Merkez Bankası ve TÜİK işbirliği ile hazırlanan endeksTemmuz ayında 64.66 değerini almıştı. Endeks Ağustos'ta birönceki aya göre yüzde 3.6 geriledi.

        TÜİK verilerine göre, 2012'de güncellenmiş endeksin geriçekme yöntemi ile 2004-2011 değerlerinin mevcut endekseuyarlanmış haliyle veri Mart 2009'da görülen 61.55 seviyesindenbu yana en düşük seviyeye geriledi. Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimserdurum, 100'den küçük olması ise tüketici güveninde kötümserdurum olduğunu gösteriyor.

        İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Tüketici güvenendeksinde Temmuz ayında başlayan gerilemenin dozunu arttırarakdevam etmesi tüketicilerin seçim sonrası belirsizliğiyansıttıklarını ortaya koyuyor. Genel ekonomik durumdakibozulmanın önümüzdeki 12 ay içinde de devam etme beklentisi hanehalkının belirsizliğin devam edeceğini düşündüğünü gösteriyor"dedi ve ekledi: "Son iki aydaki gelişmeler yılın ilk yarısında büyümeninlokomotifi olan yurtiçi tüketimin yılın ikinci yarısında seçimsonrası belirsizlikle hız keseceğine işaret ediyor."

        Verinin alt kalemlerine bakıldığında Ağustos'ta haneninmaddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.3,genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 8, işsiz sayısıbeklentisi endeksi yüzde 0.6, tasarruf etme ihtimali endeksiyüzde 0.2 azalış gösterdi.

        TÜİK verilerine göre, 2012'de güncellenmiş endeksin geriçekme yöntemi ile 2004-2011 değerlerinin mevcut endekseuyarlanmış haliyle veri Mart 2009'da görülen 61.55 seviyesindenbu yana en düşük seviyeye geriledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ