Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 7 milyon kişi çok riskli! - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, bireyler ve reel sektöre özel tasarlanan finansal hizmet platformu Findeks’in birinci yılı nedeniyla düzenlenen basın toplantısında 1.900 puan üzerinden Türkiye’nin ortalama kredi notunun bin 450 olduğunu belirterek değerlendirmeye alınan 32 milyon kişinin kredibilite açısından yüzde 22’sinin çok riskli kategoriye girdiğini söyledi. Bu tutar toplam 7 milyon kişiye isabet ederken KKB verilerine göre değerlendirmeye alınan 32 milyon kişinin yüzde 12’si ise riskli bulundu. Böylece yüzde 35’lik kesim riskli ve çok riskli olarak değerlendirildi. Yüzde 35 orta derecede değerlendirilirken kalan yüzde 35 ise iyi ve çok iyi kategorisine girdi. Yüzde 14’lük kesim çok iyi en yüksek notu alanlar olarak dikkat çekti. Akdeniz günlük 13 bin adet rapor ürettiklerini ve Fin-deks’e 1 milyon 100 bin olan üye sayılarının 10 bininin şirketler olduğunu dile getirdi.

        AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ OLDU

        2014’te 375 milyon kredi notu sorgulaması yapıldığını 2015’te rakamın 461 milyona çıkmasını beklediklerini anlatan Akdeniz, bu sorgulama sayısı ile birlikte Avrupa’nın en büyük kredi bürosu olduklarını ifade etti. Akdeniz, üretilen kredi notunun 2014’te 317 milyon olduğunu, bunun da 2015’te 386 milyona ulaşacağını dile getirdi.

        Akdeniz, “Son dönemde gelişmiş dünya ekonomilerinde olduğu gibi, Türkiye’de de pek çok alanda tüketicilerin kredi notlarına ve risk raporlarına bağlı olarak çeşitli finansal avantajlar sağlanmaya başlandı. Özellikle kredi notu yüksek olan bireyler için ev, araç kiralama veya düşük faizli kredi kullanma gibi fırsatlar sunulabiliyor.

        Örneğin; ev kiralamalarında emlakçı veya ev sahibi kredi notunu talep ederek depozito ya da kira miktarını farklılaştırabiliyor. Bu durum ev sahibi için güven, kiracı için itibar niteliği taşıyor. Diğer taraftan bankalar, kredi faiz oranlarını kredi notuna göre daha uygun hale getiren kampanyalar düzenlemeye başladı” dedi.

        KADINLARIN NOTU DAHA YÜKSEK

        Findeks üyesi 1 milyonu aşkın üyenin sadece yüzde 18’i kadın, ancak kadınların kredi notu erkeklerin ortalamasından daha yüksek.

        YÜZDE 80’İ ÖNLENEBİLİRDİ

        Akdeniz “Sermayeyi korumanın ve güvenli bir ticari hayatın yolu, iş yaptığınız, vadeli mal sattığınız kişileri tanımaktan geçiyor. Her ay ortalama 20 bin kişinin çeki karşılıksız çıkıyor ve bundan birçok kişi zarar görüyor. Bu 20 bin kişinin geçmiş çek ödemelerine bakıldığında yaklaşık yüzde 80’inin geçmişte de çeklerinin karşılıksız çıktığı görülüyor. Bu kişilerin çekleri kabul edilmeden önce çek raporlarına bakılması halinde olumsuz ödeme geçmişinin görülmesi ve olası zararların önlenmesi mümkün” dedi.

        3.9 MİLYON PİMİ ÇEKİLMİŞ EL BOMBASI GİBİ ÇEK VAR

        Akdeniz, karşılıksız çek tutarının 2009’da çıktığı yüzde 6.7 seviyesinden 2014’te 2.9’a gerilediğini ancak 2015’te ekonomideki durgunluk ile birlikte yüzde 3.3 tırmandığını yani son 7 ayda yüzde 15 tırmandığını anlattı.

        Özellikle KOBİ’lerin çek ile yaptıkları vadeli mal alımlarıyla kendilerine sermaye yarattıklarını vurgulayan. Akdeniz, 1.5 milyon çek keşidecisinin 310 bininin halen ödenmemiş en az bir çekinin bulunduğunu, bunların da 235 bininin elinde daha önceden aldığı ve halen keşide edilmemiş boş çek yaprağı bulunduğunu belirterek uyardı “Bu kişilerin elinde 3.9 milyon açık çek bulunuyor.

        Bu çekler şirketler için pimi çekilmiş el bombası.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ