Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "Kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanmayacak" - İş-Yaşam Haberleri

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaklaşan kurban bayramımünasebetiyle yurt genelinde kurbanlık hayvan yetiştiriciliği yapanişletmelerin mevcut hayvan varlığını tespit etti. Kurbanlık şartlarınauyan 1 milyon 230 bin büyükbaş ve 3 milyon 830 bin küçükbaş hayvanvarlığı ile vatandaşlar bu sene de kurbanlıkta sıkıntı yaşamayacak.

        Bakanlık, yaklaşan kurban bayramı münasebetiyle kurbanlık hayvanvarlığı tespiti çalışmalarını tamamladı. Çalışmalar sonucundakurbanlık hayvan şartlarını haiz büyükbaş hayvan varlığı 1 milyon 230bin, küçükbaş hayvan varlığı ise 3 milyon 830 bin baş olarak tespitedildi. Son üç yılın ortalama değerlerine göre ülkemizde yılda 840 binbüyükbaş, 2 milyon 300 bin küçükbaş hayvan kurbanlık olarak kesildiğidikkate alındığında mevcut kurbanlık hayvan potansiyelinin öngörülenihtiyacının üzerinde olduğu görülmektedir.

        KÜPEYE DİKKAT

        Vatandaşların kurban ibadetlerini sorunsuz yerine getirmelerinisağlamak üzere "Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" yürürlüğe girdi. Gıda güvenliği, hayvan sağlığı ve refahının dikkatealındığı çevre hijyen standartlarının sağlandığı söz konusu tebliğhükümlerine göre hizmetlerin yürütülmesinde vatandaşların azami gayretgöstermesi toplum sağlığı için önem arz ediyor.

        Vatandaşlar kurbanlık alırken hayvanların sağlıklı, besili, kulakküpesi bulunan, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesiolan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı, öncelikle erkek ve yaşınıdoldurmuş olanlardan seçmeye çok zayıf, bakışları donuk, tüylerikarışık ve mat olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşıaşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğumyapmış, çok genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar ile ve damızlıkdeğeri yüksek dişi hayvanları kurbanlık olarak seçmemeye özengöstermelidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ