Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ekonomi Bakanlığı yassı çelik için 6 aylık önlem uygulanmasına karar verdi - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTURK

        Ereğli Demirçelik, Tosçelik ve Sac Endüstrisi gibi yerli üreticilerin başvurusu üzerine, sıcak haddelenmiş yassı çeliğin Türkiye’ye dampingli fiyatlarla ihraç edildiği iddiası üzerine başlatılan soruşturmada, geçiçi karar aşamasına gelindi. Ekonomi Bakanlığı’nın konuya yönelik aldığı karar Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Yerli üretici Çin, Fransa, Japonya, Romanya, Rusya ve Slovakya’dan dampingli olarak gelen yassı çeliğin, yerli üretimde zarara neden olduğunu belirterek bu ürünün ithalatına karşı önlem alınmasını talep etti. Bakanlık da soruşturma sonucunda, söz konusu çeliğin ithalatında geçici teminat uygulanmasına karar verdi. Kesin önlemler alınana kadar Slovakya, Rusya, Japonya ve Çin menşeli ürünlere 6 ay süreyle çeşitli oranlarda teminat getirildi.

        TANAP İSTİSNASI

        Kararda, TANAP projesinin önemine dikkat çekilerek bu projenin yapımının yerli boru üreticileri tarafından üstlenildiği belirtildi. TANAP kapsamında getirilecek çeliğin bu soruşturmadan olumsuz etkilenmemesi için istisna kapsamında tutulduğu belirtildi.

        10 MİLYAR DOLAR'LIK PROJE, AZERİ GAZINI AVRUPA'YA TAŞIYACAK

        Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), Azerbaycan’ın Şah Deniz doğalgaz alanından çıkarılan gazı, Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak. Yaklaşık 10 milyar dolar yatırım bedeline sahip projede Socar Türkiye’nin yüzde 58 hissesi bulunuyor. Projede, Türkiye’den Botaş’ın yüzde 30 ve BP’nin ise yüzde 12 payı var. TANAP’ın yıllık doğalgaz kapasitesinin ilk aşamada 16 milyar metreküp olması bekleniyor. Bu gazın 6 milyar metreküplük bölümünü Türkiye alacak. Toplam 1.850 kilometre uzunluğundaki hat, Türkiye’nin 20 ilinden geçecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ