Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Jackson Hole zirvesinden faiz artırımına ilişkin mesaj çıkmadı - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Çin ekonomisinin yavaşladığına ilişkin endişelerle piyasalarda yaşanan sarsıntı, ABD Merkez Bankası’nın (FED) 16-17 Eylül’deki toplantısında faizi artırıp artırmayacağına ilişkin belirsizliği artırdı. Dünyanın önde gelen merkez bankacılarını ve akademisyenleri bir araya getiren 2 günlük Jackson Hole zirvesinden de ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımına ne zaman başlayacağına ilişkin mesaj çıkmadı. Toplantılara FED üyelerinin açıklamaları damgasını vurdu.

        BOL PARA SEBEP OLDU

        Ancak üyeler mevcut belirsizliği bozmak istemedikleri için karışık mesajlar iletti. FED’in şahin kanattaki üyeleri, piyasalardaki dalgalanmaya 2008 yılından bu yana uygulanan bol para politikasının sebep olduğunu belirterek, sıkılaştırmaya hemen başlanmasını önerdi. Güvercin üyeler ise piyasadaki dalgalanmanın enflasyonun düşük kalacağına ilişkin bir işaret olduğunu savunarak, erken bir adımın ekonomideki iyileşmeye ket vuracağını ileri sürdü.

        ‘ASIL ÖNEMLİ OLAN İLK ADIM DEĞİL İZLENECEK YOL’

        FED Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, eylül ayında faiz artırımına kapıyı açık bırakırken, önemli olanın ilk adım değil izlenecek yol olduğunu ifade etti. Fischer, cumartesi günü yaptığı konuşmada veriler iyi gelir ve piyasada dalgalanma azalırsa eylülde faiz artışının masada olabileceğini kaydetti. Fischer, cuma günü CNBC’ye Çin’in yuan kararından önce faizin eylülde artması için koşulların güçlü olduğunu ancak kesin olmadığını söylemişti. Güçlü doların ABD ekonomisinin büyümesine etkisinin 2 yıl sonra görülebileceğini belirten Fischer, düşük petrol fiyatlarının olumlu etkisinin sonlandığına vurgu yaptı. Fischer, enflasyonun yüzde 2’lik hedefe yaklaştığına inanmak için neden olduğunu kaydetti.

        FİKİR AYRILIKLARI DERİNLEŞİYOR

        St. Louis FED Başkanı JAMES BULLARD:

        Piyasalardaki volatilite ekonomik görünümü fazla değiştirmedi. FED verilere bağlı kalmalı, piyasalara göre duruşunu değiştirmemeli.

        Cleveland FED Başkanı LORETTA MESTER:

        Piyasalarda yaşanan kargaşayı yakından takip ediyorum ancak ABD ekonomisinin ılımlı bir faiz artırımına hazır olduğu görüşüm değişmedi.

        Minneapolis FED Bşk. N. KOCHERLAKOTA:

        Ekonomik görünümde büyük bir değişiklik olmaz ise kısa vadede faiz artırımı için neden göremiyorum. Daha fazla teşvik gerek.

        New York FED Başkanı WILLIAM DUDLEY:

        Piyasalardaki kargaşa eylülde faiz artırımı için durumu zayıflattı. Artırım daha az zorunlu. Kısa vadeli gelişmelere aşırı tepki verilmemeli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ