Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam IMF: Küresel büyümede aşağı yönlü riskler artıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin ekonomisinin yavaşlamasıve piyasalardaki oynaklığın ekonomik görünümü zedeleyebilecek derecede artması gibi nedenlerleküresel ekonominin büyümesi üzerindeki aşağı yönlü risklerin arttığı uyarısında bulundu.

        Bu hafta Ankara'da yapılacak G20 ülkeleri maliye bakanları toplantısı için hazırlanan IMFraporunda ekonomi üzerindeki risklerin doların değer kazanmasından gelişmekte olan ülkeparalarının değer kaybına, gerilemeyi sürdüren hammadde fiyatlarından güç kaybeden sermayegirişlerine kadar geniş bir yelpazede yer aldığı ifade edildi.

        Raporda, "Riskler aşağı yönlü, ayrıca bu risklerden bazılarının aynı anda gerçekleşmesi(ekonomik) görünümün daha da güçlü zayıflayacağına işaret edebilir" denildi.

        IMF Temmuz ayında küresel büyüme tahminini yüzde 3.3'e indirmiş, Çin ekonomisine dair büyümetahminini ise yüzde 6.8'e düşürmüştü. O tarihten bu yana Çin'de yapılan devalüasyon ve büyümeninzayıfladığına yönelik kaygılar küresel piyasalarda sert hareketlere yol açtı.

        Raporda piyasalardaki dalgalanmaya rağmen Çin'in ekonomiyi liberalleştirecek reformlaradevam etmesi gerektiği belirtilerek, "Hisse senetleri piyasalarında yakın dönemde görülen sertdüzeltme, yetkilileri piyasa mekanizmalarına ekonomide daha büyük bir rol verecek, çarpıklıklarıgiderecek ve kurumları güçlendirecek reformlara devam etmekten caydırmamalı" denildi.

        G20 ülkeleri içinde ekonomik büyümeyi destekleyici politikalara olan ihtiyacın son 6 aydadaha da arttığına dikkat çekilen raporda, gelişmiş ekonomilerde uygulanan gevşek parapolitikasının "hayati" öneme sahip olduğu belirtildi.

        Raporda 16-17 Eylül'de para politikası toplantısını yapacak olan ve 2006'dan bu yana ilkfaiz artışını yapıp yapmamaya karar verecek olan ABD Merkez Bankası'nın kararlarını "verileregöre" şekillendirmesi gerektiği belirtildi. Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını daha dagevşetmesi istenirken, Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon yeterince artmadığı sürece varlıkalımlarını artırması gerektiği belirtildi.

        Gelişmiş ekonomilerde büyümenin bu yıl ve gelecek yıl ılımlı da olsa artması beklenirken,IMF'ye göre gelişmekte olan ülkelerin görünümü daha endişe verici bir durum arz ediyor. Buna buna cevap verecek politikaların ortaya konması ise kolay değil.

        Raporda faizleri indirme imkanı olan gelişmekte olan ülkelerin bu yolla paralarına değerkaybetttirebileceği veya harcamaları artırabileceği belirtilirken bu durumun enflasyongörünümünü bozabileceğine de dikkat çekildi.

        Gelişmiş ve gelişmekte olan 20 büyük ülkenin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarıPerşembe ve Cuma günü toplanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ