Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Metro, Türkiye’nin yerel değerlerine gönül verdi… - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye’deki 25. yılında 19 ilde 32 mağaza ile hizmet veren Metro Toptancı Market, 2014 yılını 3.2 milyar TL ciro ile kapattı. Bugün Türkiye’deki 68 bin HO-RE-CA noktası içerisinde 62 bin noktaya hizmet veren Metro’nun sattığı 50 bin ürün ile hesaplanan iç enflasyon oranı %6 ile sektör ortalamasının altında kaldı.

        TÜRKİYE'DE COĞRAFİ İŞARET ALABİLECEK ÜRÜN SAYISI 2.500...

        Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi’nin ulaştığı noktayı ve gelecek hedeflerini aktarmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Özerkan, 26 ülkede coğrafi işaret almış ürün sayısının 1.260; Türkiye’de ise coğrafi işaret alabilecek potansiyel ürün sayısının 2.500 olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

        “Bu proje, bir yandan biyoçeşitliliği korurken diğer yandan kırsal kalkınmaya destek veriyor. Biz coğrafi işaretli ürünleri tanıtmayı, üreticilerimiz ve ülkemizle birlikte büyümeyi hedefledik. Böylece gerçek ürünleri, gerçek lezzetleri toplumla buluşturuyoruz; hem ürünler, hem üreticiler hem de Türkiye kazanıyor.

        Bu bakış açısıyla, iş yapış şeklimizde ‘O (sıfır) kilometre yaklaşımını benimsedik. Ürünü yerinde alıp yerinde satıyoruz. Böylelikle Metro ile üretici arasındaki aracılar azaldı, üretici daha çok kazanmaya başladı. Aynı zamanda kırsal kalkınma ve sürdürülebilir tarıma da destek veriyoruz. Geleneksel ürünlerimizin sonraki nesillere aktarılmak üzere korunmasını sağlıyoruz. Ürünler artık daha uzun süre raflarda kalıyor, gıda atığı ve kaybı azalıyor. Enerji, iş gücü, su ve toprak korunuyor. Bu sayede karbon ayak izimiz de küçülüyor.”

        Taşköprü Sarımsağı kendi ikliminde yetişti, rekolte yüzde elli oranında yükseldi, artışın üreticinin cebine yansıması 14 milyon 800 bin TL oldu

        Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi ile 3 yılda 60 tedarikçi ve 12.400 üreticiye ulaştıklarını kaydeden Özerkan, “Metro’dan önce alıcı bulamadığı için tarlalarını satmak ve satamadığı ürünleri çöpe atmak zorunda kalan yerel üreticiler, Metro ile birlikte GLOBAL G.A.P. standartlarında üretime geçti. Böylece kendi topraklarını daha verimli hale getirerek, ürünlerinden daha fazla hasat almaya başladı. Örneğin; dünyada selenyum miktarı açısından en zengin sarımsak türü Taşköprü’de üretiliyor. Ancak buradaki üreticide Çin sarımsağının daha verimli olduğuna dair yanlış bir algı oluşmuştu. Biz bunu kırdık.

        Üreticilere, Taşköprü sarımsağını uygun koşullarda ekmeleri halinde çok daha fazla verim alabileceklerini öğrettik. Ve bu eğitimler sayesinde artık tohumu doğru şekilde ekiyor, doğru zamanda hasat ediyorlar. 10 sene önce 50 bin ton olan rekolte, 2014 yılına gelindiğinde 12 bin tona kadar gerilemişti. 2015 yılı rakamlarına bakıldığında, verdiğimiz eğitimlerle rekoltenin yüzde elli oranında artarak 18 bin tona ulaştığını görüyoruz. 6 bin tonluk artış üreticinin cebine 14 milyon 800 bin TL olarak yansıdı.

        Biz Coğrafi İşaretli Ürünlerin tüm topluma ulaşması gerektiğine inanıyoruz. Bu sadece Metro’nun değil tüm Türkiye’nin üzerinde durması gereken bir konu. 1900’lede rokfor peynirini Coğrafi İşaretli Ürün olarak kayıt altına alan Fransa’da bugün konuyla ilgili 250 birim görev alıyor. Avrupa’da coğrafi işaretli ürünler % 30 ila % 200 oranında katma değerle satılıyor. ” diye konuştu.

        Dünya Metro’larına kurutulmuş incir, üzüm ve kayısı, Metro Türkiye’den gidiyor

        Metro Türkiye’nin, coğrafi işaretli ürünleri ve yerel ürünleri dünyadaki diğer Metro mağazalarının raflarına taşıdığını vurgulayan Kubilay Özerkan, şunları kaydetti:

        “İhracat rakamlarımız 3 yılda 20 kat artarak 8 bin tona çıktı. Bu, 500 kamyon ürüne karşılık geliyor. Coğrafi işaretli ve yerel ürünlerimiz, aralarında Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya’nın da olduğu 17 ülkede Metro raflarında yer alıyor. En çok Romanya, Rusya ve Almanya’ya ihracat yapıyoruz. Tüm dünya Metrolarındaki kurutulmuş incir, üzüm ve kayısılar, Metro Türkiye’den gidiyor. Dünyada limon rekoltesi kötü bir dönem geçirirken Ortaca limonu kalitesiyle öne çıktı. Limon ihracatımız 3 yılda 80 kat artarak 2 bin 500 tona yükseldi. Üreticilerimizin ürünler Global G.A.P sertifikalı olduğu için ne Almanya’dan ne de Rusya’dan hiç bir ürünümüz geri dönmedi.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ