Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yeni bir hayat ve 200 euro umudunu batırıyorlar! - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY / GAZETE HABERTÜRK

        Ailesiyle birlikte Yunanistan’ın Kos Adası’na geçmeye çalışırken boğulan Aylan Kurdi’nin fotoğrafı tüm dünyayı sarstı. Hızlanarak büyüyen mülteci krizini bir kez daha gözler önüne seren bu dram, Kobani’den kaçıp Kanada’ya ulaşmak isterken Bodrum sahillerine vuran 3 yaşındaki bir çocuğun cesedinde kendini gösterdi. Kurdi, her gün hayatını riske atan binlerce insandan biri. Sadece bu yılın başından beri Yunanistan’a denizden gelen 230 bini aşkın kişi geldi. Batan botlar ve yok olan hayatlar bu rakama dahil değil. Ağırlıklı hedef AB ülkeleri çoğu zaman bu durumdan hoşnut değil. Sadece 2014’te AB’ye yapılan sığınmacı başvuruları yüzde 44 arttı. Sığınmacılar mülteci statüsü kazanmak için hangi ülkeye başvuracaklarına karar verirken; bu ülkelerin yaptıkları yardımları da dikkate alıyorlar. Her ülkenin sağladığı fayda farklı. Ama başvuru değerlendirilene kadar ortalama 200 Euro aylık verildiği, çocuklu ailelere ve hamilelere ek ödeme yapıldığı, temel sağlık hizmetlerinin bedava verildiğini söylemek mümkün. Ülkeler tek tek incelendiğinde farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Örneğin, 2014’te 31 bin 745 sığınmacı kabul eden İngiltere ayda 200 Euro ödüyor ve doğum yapacak kadınlara bir kerelik 410 Euro veriyor. Sağlık hizmetleri ve 5-17 yaş arası için eğitim ücretsiz.

        İTALYA’DA DİL DERSİ

        Almanya’da ise kişi başına 143 Euro ödeme yapılıyor. Gıda ve sağlık için de kamplarda ücretsiz hizmet veriliyor. Giderek daha az sığınmacı ağırlayan Fransa’da kampta barınan ve barınmayanlar için 2 ayrı paket var. Barınmayanlara 340, barınanlara ise aile genişliğine göre 91 ile 718 Euro arası yardım yapılıyor. İtalya ise ücretsiz İtalyanca dersi vererek sığınmacılara mevsimlik tarım işçisi olma olanağı sağlıyor. İsveç, ayda 60 ila 225 Euro yardım yaparken, Avusturya’da kamplarda barınanlara ayda 40 Euro veriliyor.

        SURİYE'DEN NORVEÇ'E 2 BİN 250 DOLARLIK YOLCULUK

        Mülteci dramı tüm dünyada bir kez daha tartışmaya açılmışken, Wall Street Journal da Suriyeli 31 yaşında bir öğretmenin ülkesinden Norveç’e yaptığı yolculuğu kaleme aldı. Hikâyeye göre yolculuk 2 bin 250 dolara mal oldu.

        Öğretmen, birçok kez Türkiye üzerinden kaçmayı denemesine rağmen başarısız olunca otobüsle gittiği Beyrut’tan bin 850 dolara vize ve uçak bileti alarak Rusya’nın başkenti Moskova’ya uçtuğunu söylüyor. Daha sonra 100 dolara trenle Moskova’dan St. Petersburg’a geçtiğini ifade eden öğretmen, 150 dolara bir tren bileti daha alarak Murmansk’a ulaşıyor. Öğretmen kalan yolu 150 dolara aldığı bisikletle tamamladığını ve AB’ye vizesiz girişin kapısı Norveç’e ulaştığını anlatıyor.

        KAÇAK SINIR GEÇENLERİN YÜZDE 28'İ SURİYELİ

        Son birkaç yılda hızla sayıları artan Suriyeli kaçaklar 2014 istatistiklerine göre dünyadaki toplam kaçak yollarla sınır geçenlerin yüzde 28’ini oluşturuyor. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 217 artış anlamına geliyor. Suriye’yi yüzde 12 ile Eritre, yüzde 8 ile Afganistan ve Kosova, yüzde 4 ile Mali takip ediyor.

        SIĞINMACILARIN YÜZDE 51'İ 18 YAŞIN ALTINDA

        AB’ye giden sığınmacı sayısı her geçen yıl artıyor. Ortalamada AB’de her bin kişi başına 1.2 sığınmacı düşüyor. Mülteci statüsü kazanmak isteyen sığınmacıların yüzde 51’i 18 yaş altında

        TÜRKİYE'DE KAMPTA EĞİTİM, SAĞLIK BEDAVA

        Türkiye’de resmi rakamlara göre 1.9 milyon Suriyeli var. Kampta kalanlar için eğitim, sağlık, ısınma ve barınma gibi temel ihtiyaçlar ücretsiz karşılanıyor. Zaman zaman gıda kartları aracılığıyla kampta kalanlara 50 ila 100 TL’lik nakdi yardımlar yapıldığı da basına yansıyor. Bu yardımların bazen 400 dolarlara kadar çıktığı da iddialar arasında.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ