Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başbakan Ahmet Davutoğlu B20 Türkiye Konferansı'nda konuştu - İş-Yaşam Haberleri

        B20 Türkiye Konferansı, 60 ülkeden binin üzerinde işadamı ve finans dünyası temsilcisinin katılımıyla dün başladı.

        Başbakan Davutoğlu, Ankara'da İş Dünyası Zirvesi'nde düzenlenen B20 Türkiye Konferansı'nda konuştu.

        'MİNİK AYLAN'LAR YAŞASIN DİYE 4 YILDIR ÇIRPINIYORUZ'

        Suriyeliler konusunda kayıtsız kalan uluslararası toplum var. Türkiye insanlığa bir ders vermiştir. Bize sınırlarınızı neden açtınız diyenler şimdi köşelerinde hayasızca bunun sorumluluğunu da bize atmaya çalışıyorlar. Bu sadece bize hükümete değil kalplerini sofralarını Suriyelilere açmış Türk milletine de hakarettir. Hükümeti bu olaydan sorumlu tutanlar en ufak bir izan sahibi değildir. 4 yıldır çırpınıyoruz. Her türlü uluslararası platformda anlatmaya çalışıyoruz. Niçin? Aylan'ın bedeni sahile vurmasın diye. Peki ya fotoğrafı çekilmemiş olan dünyanın dört bir yanında ölen öldürülen Suriyeli çocuklar ne olacak? Sözün bittiği yer burası. Biz Türkler olarak yanıbaşımızdaki kardeşlerimiz ölürken üzerine düşeni yapmış bir millet olarak tarihe geçeceğiz. Ümit ediyoruz ki bu çağrılara daha çok kulak verilir.

        SEÇİM GÜVENLİĞİ

        Türkiye bundan çok daha zor şartlarda seçime girecek. Terör yıllarca Türkiye'yi bırakmamıştır. Hiçbir şey bizi kısa dönemli düşünmek zorunda bırakmaz. Seçim güvenliği ile sorumlu olan bir hükümet var. Terörle mücadele etmeye ve seçimi güvenli bir ortamda gerçekleştirmeye kararlıyız. Eğer bir hükümet kurmuş olsaydık CHP bizimle işbirliği yapmış olsaydı seçim güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler yapabilirdik. Terör örgütünün belli bölgelerde şu partiye oy verilsin baskısını önleyebilirdik. Ben bunu hem Sayın Bahçeli'ye hem Sayın Kılıçdaroğlu'na söyledim. Ancak olumlu bir cevap alamadım. Yıkıcı bir tavır sergilediler. Dün de bu üç partinin siyasal kriz çıkarmaya çalıştığını gördük. Bağımsız bir bakanlar kurulu oluşturduk ancak yemin törenini bile engellemeye çalıştılar.

        Anayasal değişiklik yapalım barajı aşağı indirelim teklifinde de bulunduk. Ancak yanaşmadılar.

        Kimse merak etmesin seçim güvenliğini sağlamak için Türkiye'nin dört bir yanında çalışıyoruz. Seçimler Türkiye'de tam vaktinde objektif hukuk standartlarında gerçekleşecek.

        "OMUZ OMUZA İNSANLIĞIN GELECEĞİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

        Çok önemli bir dönüşüm döneminden geçiyoruz. Hem entellektüel hem de operasyonel anlamda işbirliğine ihtiyaç var G20 ve B20 arasında. Burada yakın işbirliği bir gerekliliktir.

        Bu bağlamda Türkiye'nin G20 Başkanlığı dönemimde bizim için şu önemli endişelerinizi kaygılarınızı duymak istiyoruz bizde sorulara sotunlara nasıl yaklaştığımızı size anlatmak istiyoruz geleceği planlarken, işte bu süreçlerde G20 ile B20 arasında bir işbirliği önemlidir. Kararlarımız sizlerin verdiği geri bildirimler gözden geçirilerek yeniden değerlendirilecek. Omuz omuza insanlığın geleceği için siyasiler ve iş dünyası olarak çalışacağız.

        Bugün bir kriz dönemi içerisindeyiz. Yaşadığımız en büyük zorluk depremler açısından 11 Eylül depremiydi. Güvenlik açısındanelimizdeki pek çok veriyi değiştirdi.

        Bir yandan terörle savaşırken bir yandan da ülkelerin güvenliğini sağlamakla sorumluyduk. 2008'de bir ekonomik kriz yaşadık. Önce finansal, sonra ekonomi ve sonrasında sosyal bir krize dönüştü. Global ekonomide artçı şokların bittiğini düşünmemeliyiz.

        Eğer ciddi bir genç işsizliği varsa, her türlü ideolojik çaltışmanın ortaya çıkmasını bekleyebilirsiniz. Bu hepimiz için ciddi bir sıkıntı. Bunun öneminin farkındayız.

        Eğer G20'ye bir küresel kriz çözüm platformu olarak yaklaşırsak stratejilerimizi entegre etmemmiz lazım. Koordineli de olmalıyız çünkü küresel ekonomik krizlerin hiçbirine karşı bağışıklığımız yok.P5+1 çok da kapsayıcı değil. Ancak G20 daha kapsayıcı. G20 çok daha geniş platformda sorunların tartışılmasına izin veriyor.

        ÖNÜMÜZDEKİ 5 BÜYÜK ZORLUK ŞUNLAR:

        * Küresel finansal piyasların oynak olması ve yeni risklerin ortaya çıkması

        * Gelişen piyasaların geçmiş dinamizmi göstermekte zorlanması

        * Büyüme. Daha önceki büyüme öngörülerimize ulaşmak şu anda mümkün görünmüyor. Yeni bir öngörüde bulunmak lazım gelecekteki büyüme için. İşte bu yüzden yatırımlara önem veriyoruz. Yatırım olmadan büyüme olmaz. Küresel ticaret beklenmedik şekilde yavaşlıyor.

        * Sermaye çıkışları da ekonomilerin bir başka sıkıntısı

        * Jeopolitik gerginlikler

        Jeopolitik gerginlikler, siyasi ve ekonomik sorunlara yol açıyor ancak en fazla insani sorunlara yol açıyor. Aylan'ın cansız bedenini gördüğünüze eminim. Nerede olursak olalım görmek isteyeceğimiz bir görüntü değil. Ancak bizim kararlarımız, doğru ya da yanlış kararlarımız onların geleceğini belirleyecek. Milyonlarca mülteci baskıcı bir rejimin mağdurlarıydılar. 1,7 milyon Sureyli mülteciyi ve 200 bin Iraklıyı, bizim kardeşlerimizi olan bu mültecileri ülkemize kabul ettiğimizi söylemekten mutluluk duyuyorum. Biz milyarlarca dolar sarfettik.

        Vergilerimizle oluşan kaynakları, 6 milyar doları onlara aktardık. Kilis nüfusunun yüzde 54'ü Suriyeli artık. Oysa bugün Avrupa'da maalesef birtakım liderlerin, makaleler yoluyla, Avrupa'nın Hristiyan bir kıta olduğunu ve Müslümanların oraya girmemesi gerektiğini söylediğini üzüntüyle izliyoruz.

        "LÜTFEN MÜLTECİLERİ DÜŞÜNÜN"

        Lütfen mültecileri düşünün, baskıya karşı mücadele etmemiz lazım, insanların haklarını hangi ülkeden olurlarsa olsunlar korumamız lazım, bu bir insanlık sınavına çekildiğimiz zamanlar. Bu çocuğun cansız bedeni bütün dünya tarafından görülecektir ve Birleşmiş Milletler bu insanları korumak için önlem alacaktır diye umuyorum.

        "SURİYE İÇİNDE GÜVENLİ LİMAN OLUŞTURULMALI"

        Suriye için de bir güvenli liman sağlanmalı. Bu sadece jeopolitik bir sorun değil. Biz kendimiz koruruz, sınırlarımızı da koruruz. İhtiyaç halinde Daeş gibi örgütleri de cezalandırabiliriz. Peki Suriye halkını kim koruyacak? Suriye'nin içinde bir güvenli bölge oluşturmak için dünyaliderlerini ikna etmeye çalıştık ama kimse sesimizi duymadı.Kapsayıcı bir yaklaşımla birlikte hareket etmemiz lazım, kendimizi izole etmememiz lazım.

        "KOBİLER BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ"

        Gelişmekte olan ülkelerin büyüme görünümleri düşük, globalbüyüme ile ilgili yeni bir perspektif oluşturmalıyız.Sadece niceliksel büyüme önemli değil. Büyümenin kalitesi de önemli. Bizim gelir paylaşımı konusuna odaklandığımız ilk G20 olacak bu. KOBİ'ler geçmişte olduğu gibi G20'nin gündemindeki temel maddelerden biri olacaktır. Gelişen ülkelerde, çok fazla büyük ölçekli firmaların olmadığı ekonomilerde KOBİ'lerin desteklenmesi çok önemli. Bu sayede ekonomiyi çeşitlendirebiliriz. İşsizliği azaltıp, rekabetçiliği artırabilmek ve inovasyon için KOBİ'lerin desteklenmesi önemli. Birtakım finansal modeller geliştirilebilir KOBİ'ler için. Son 20 yılda ekonomik büyümenin lokomotifi haline geldi Türkiye'de KOBİ'ler. Hem yerel ekonomiler hem küresel ekonomiler için çok önemli KOBİ'ler. Ekonomik adaleti ancak KOBİ'ler yoluyla sağlayabilirsiniz.

        "2020'YE KADAR KOORDİNATÖR OLARAK GÖREV YAPACAĞIZ"

        Düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler için 2020'ye kadar koordinatör olarak görev yapacağız. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin ekonomileri ile düşük gelirli ülkeler arasındaki bağı kurmak görevimiz. Düşük gelirli ülkelerde gelişimi kişi başına milli geliri artırarak yapabiliriz. Bu hem o ülkelere hem gelişmiş ülkeler ekonomilerine faydalı olacaktır.

        Eğer kapsayıcı olmazsak, göçmenlere karşı nefret ve reddediş söz konusu olursa bir insanlık trajedisi yaşanacaktır. Şimdiye kadar çok iddialı deklerasyonlar yayımlandı, çok sözler verildi. Ancak bu sözler uygulanmıyorsa hiçbir anlamı yok. Örneğin onlarca toplantıda Filistin halkına milyarlarca dolar verilmesi taahhüt edildi. Ancak bunlar verilmedi. Korumacılıkla ilgili kararlar bırakın kaldırılmayı daha da artırılmakta.

        "GEMİ BATARSA HEPİMİZ ZARAR GÖRÜRÜZ"

        Eğer hepimiz aynı gemideysek o zaman şunu kabul etmemiz lazım gemi batarsa hepimiz zarar görürüz. Dünya ekonomisi entegredir ve birlikte hareket etmemiz lazım ki kararlarımızı uygulamaya koyabilelim.

        Kısa vadeli krizlere müdahale ederken sadece kısa vadeli krizlere odaklanıp uzun vadeli önlemleri unutursanız, koruyucu önlemler almazsanız yangına sadece su dökerek müdahale eden biri konumuna düşersiniz. Sadece müdahale edici değil engelleyici önlemlere de odaklanmamız lazım. Geçen sene Brisbane'de konuşulmuştu ancak sadece Türkiye ve 2 ülke entegre bir yapısal reform programı hazırladı.

        "KAPSAYICILIK, UYGULAMA, YATIRIM"

        Bazı komşularımız iktisadi sorunlarla boğuşuyor, ismini vermek istemiyorum. Hizmet sektörüne dayalı bir ekonomiydi ancak bu model yürümedi. Bunun altındaki neden reel ekonominin olmaması, istihdam fırsatlarını olmamasıydı.

        Büyüme için yatırım yapılması lazım. Sermaye piyasalarının desteklenmesi lazım. Ya herkes kazanacak ya herkes kaybedecek. Üçüncü bir seçenek yok. Biz başkanlığımızda tüm dünyayı kazan-kazan durumu için birlikte hareket etmeye çağıracağız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ