Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Güler Sabancı B20 Zirvesi'nde konuştu - İş-Yaşam Haberleri

        60 ülkeden binin üzerinde iş adamı ve finans dünyasıtemsilcisinin katılımıyla Ankara’da düzenlenenG20’nin iş dünyası ayağını temsil eden B20 (Business 20) TürkiyeKonferansı'nda B20Türkiye Ticaret Görev Gücü Başkanı ve Sabancı Holding Yönetim KuruluBaşkanı Güler Sabancı “21. Yüzyılda Ticaret: Engeller, Çözümler veİstekler” panelinin açılış konuşmasını yaptı.

        Güler Sabancı, konuşmasıöncesinde IMF Başkanı Christine Lagarde ile biraraya geldi. Sabancı veLagarde, yakında gerçekleştirilecek Girls20 Zirvesi’ne dair görüşalışverişinde bulundular.

        Güler Sabancı’nın konuşmasının ardından gerçekleşen panelinmoderatörlüğünü ise B20 Ticaret Görev Gücü Koordinasyon Eş BaşkanıHarold McGraw üstlendi. Panelde Nestle CEO’su Paul Bulcke, Maersk GrupCEOS’su Nils S. Andersen, Severstal CEO’su Alexey Mordashov, COFCOBaşkanı Frank Ning, NATPET Başkanı ve CEO’su Jamal Malaikah yer aldı.

        Güler Sabancı, konuşmasında dünya ticaretindeki durgunluğunaşılması için kritik üç anahtar öneriyi paylaşarak şunları söyledi:

        “Hepimizin bildiği gibi, ticaret, ekonomik büyümenin motoru ve herhükümetin gündeminde olan önemli bir konu. Fakat maalesef son yıllardaticari büyüme daha durgun. Örneğin, geçtiğimiz 2014 yılında ticaretbüyümesi %2,8’e düştü. Bu değer kriz öncesi büyüme değeri olan %7’ninyarısının bile altında. IMF ve Dünya Bankası mevcut koşulların devametmesi halinde ticari büyümenin %2’nin de altına düşebileceğiniöngördüler. WTO’ya göre, 2014 yılında ticari büyümenin azalmasınakatkıda bulunan faktörlerden bazıları şunlar: Genel küresel durgunGSYİH büyümesi, özellikle büyümekte olan ekonomilerde yavaşlama vegelişmiş piyasalardaki eşitsiz toparlanma. Döviz kuru dalgalanmaları,2014 yılında ABD dolarındaki %10’un üzerindeki değer artışı ve artanjeopolitik gerginlikler. Bunlarla birlikte, gelecekte de ticaretintoparlanmasına yönelik tehdit olma konumunu koruyacak, yapısaletmenler bulunmakta.

        IMF ve Dünya Bankası bulgularına göre, bu yapısal problemlerşunlar: Küresel değer zincirlerinin genişlemesindeki yavaşlama artankorumacılık ve ticarete yönelik yatırımlardaki azalma. Bununlabirlikte bu karamsar tablo karşısında ellerimiz bağlı değil.Hükümetlerin ticaretin toparlanmasına katkıda bulunabilmek adınauygulayabileceği anahtar eylemler var. İşletmeler olarak bizimburadaki rolümüz, bu anahtar eylemleri ısrarla savunmak veuygulandıklarından emin olmaktır. Bu yılki B20’nin talebi, önceki önerilerin uygulanması olduğundan,bizler, B20 Türkiye Ticaret Görev Gücü olarak, Şubat ayından beri enhızlı, en etkili ekonomik büyümeye liderlik etmek için alınmasıgereken muaccel önlemleri belirlemek için birlikte çalışmışbulunuyoruz. B20 Ticaret Görev Gücü, iş birliğiyle G20 hükümetlerinesunulmak üzere 3 anahtar öneri üzerinde uzlaşmıştır”.

        G20 HÜKÜMETLERİNE ÜÇ ANAHTAR ÖNERİ

        Sabancı, B20 Ticaret Görev Gücü’nün G20 hükümetlerine yaptığıönerileri şöyle dile anlattı: “İlk önerimiz: “Dünya Ticaret Örgütü’nün(WTO) Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması’nın onaylanması ve yüksekstandartlarla uygulamasının hızlandırılmasıdır. 2013 yılında 159 WTOüyesi Bali’de ticareti kolaylaştırma önlemleri üzerinde uzlaşmış ve2014 yılında Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması’nı (TFA) imzalamıştır.Bununla birlikte yapılacaklar bitmemiştir. Ticareti KolaylaştırmaAnlaşması’nın yasal olarak bağlayıcı olabilmesi için, WTO üyelerininüçte ikisinin onayı gerekmektedir. Bugüne kadar 4’ü G20 üyesi olanyalnızca 12 üye anlaşmayı imzalamıştır. Avrupa’nın TicaretiKolaylaştırma Anlaşması’nı imzalaması halinde anlaşmayı imzalamış olanülkelerin sayısı derhal 40’a çıkacaktır. Burada uygulamanın önemininaltını bir daha çizmek istiyorum. Uygulanmayan bir anlaşmanın hiçbirdeğeri yoktur! Küresel ekonominin bundan yararlanabilmesi için,anlaşmanın hızlı ve yüksek standartta uygulanması hayati önemtaşımaktadır”.

        “TİCARET KOLAYLAŞIRSA 21 MİLYON YENİ İŞ YARATILIR”

        Sabancı sözlerine şöyle devam etti: “OECD’nin çalışmalarına göreticareti kolaylaştırma önlemlerinin uygulanması ticaret maliyetlerini%17’e kadar düşürebilecektir. Ticaret maliyetlerindeki her %1iyileşmenin dünya ekonomisine 40 milyar ABD dolarından fazla katkısağlaması bekleniyor Benzer şekilde, Peterson Enstitüsü’nünbulgularına göre anlaşmanın uygulanmasının, 18 milyonu gelişmekte olanülkelerde olmak üzere,21 milyon yeni iş yaratacağı, dünya toplamgayrisafi hasılasında 1 trilyon ABD dolarına varan katkıda bulunacağıtahmin edilmektedir. Bütün bunlar anlaşmanın imzalanması veuygulanması için daha fazla ısrar etmemiz gerektiğini gösteren önemlirakamlardır.

        B20 Ticaret Görev Gücü olarak, biz G20 hükümetlerinin tüm dünyadaTicareti Kolaylaştırma Anlaşması’nın uygulanmasında önemli roloynayabileceğine inanıyoruz. Öncelikle, anlaşmanın WTO’nunNairobi’deki toplantısına kadar imzalanması ve böylelikle diğer WTOüyeleri için örnek teşkil etmesi. İkincisi, G20 hükümetlerininanlaşmayı kendi ülkelerinde yüksek standartlarla uygulamasınınhızlandırılması. Ve üçüncüsü, gelişmekte ve az gelişmiş ülkelerdeanlaşmanın uygulanması konusunda desteklenmesi gerekiyor. Her ne kadarbugün size 3 öneri sunacak da olsak, bunların ilki en etkilisi vehükümetler tarafından uygulanması en kolay olanıdır. Dünya ticaretiiçin büyük bir fırsat sunmaktadır. Lütfen bu fırsatı kaçırmayalım!”

        “G20 ÜLKELERİNDE KORUMACILIĞIN ACİLEN DİZGİNLENMESİ GEREKİYOR”

        Sabancı, B20 Türkiye Ticaret Görev Gücü’nün G20 hükümetlerineikinci önerisinin korumacılığın kontrol altına alınması için,özellikle tarife dışı engeller konusunda, ivedi önlemlerin alınmasıolduğunu belirtti. Sabancı şöyle devam etti, ”Her ne kadar hükümetlerAskıya Alma Anlaşması’na iştiraklerini pekiştirmiş ve korumacıönlemleri durdurmaya ilişkin eylemleri taahhüt etmiş olsalar da,maalesef tarife dışı kısıtlamalar geçtiğimiz yıla ait tebliğde arzuedilen özeni görmemiş ve korumacı önlemler 2015 yılında da artmayadevam etmiştir. B20 Ticaret Görev Gücü olarak, bizler G20hükümetlerine korumacı önlemlerin derhal kontrol altına alınması içinkayda değer eylemler almaya başlamalarını öneriyoruz!

        B20 Ticaret Görev Gücü, korumacılığın geniş bir konu olduğunun vehedef konmadan ya da öncellikler belirlenmeden eyleme geçmenin ya dabu eylemlerin sonuçlarını takip etmenin zor olacağının farkındadır. Bunedenle, B20 Ticaret Görev Gücü olarak kapsamı daraltmaya ve neredenbaşlanabileceğine dair yol gösterme kararı aldık. Bu bağlamda G20ülkelerinin önümüzdeki yıl içinde, zorunlu yerelleştirme ve zorunluyerel içerik kategorisinde önlemler almalarını acilen durdurmalarınıve önceden alınmış eylemlerin feshedilmesini öneriyoruz”.

        “DİJİTAL EKONOMİ TİCARET İÇİN BÜYÜK POTANSİYEL TAŞIYOR”

        Güler Sabancı B20 Ticaret Görev Gücü’nün üçüncü önerisinin ise, küresel ticaret sisteminin iyileştirilmesiyle dijital ekonomininönündeki engellerin kaldırılması olduğunu söyleyerek sözlerini şöylesürdürdü, “Dijital ekonomiye değinerek ve bunu üçüncü önerimiz olaraksunarak iş camiası olarak, dünya çapında dijital ekonominin olağanüstübir hız ile büyüdüğünün farkında olduğumuzu ifade etmek istedik.Neredeyse her gün yeni bir alan yaratmasına, iş ve ticaret yapmaşekillerini değiştirmesine ve nasıl değiştireceğine tanıklık ediyoruz.B20 Ticaret Görev Gücü olarak ayrıca dijital ekonominin ticaret içindevasa bir potansiyel taşıdığını görüyoruz Bu sebeple, bu konuyu 2016yılı tartışmalarına zemin oluşturmak için B20 Türkiye gündemine dâhiletmeye ve böylece G20 hükümetlerinin dikkatlerini büyüyen dijitalekonomiye engel teşkil eden temel konulara çekmeye karar verdik. ,

        Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması’nın imzalanması ve uygulanması,korumacılığın dizginlenmesi, dijital ekonomi için küresel ticaretsisteminin iyileştirilmesi önerilerimizin birlikte uygulanmasıhalinde, G20 tarafından belirlenen değere eşdeğer olan, neredeyseküresel gayrisafi hasılanın %2’sine katkıda bulunması beklenmektedir.Ticaretin yeniden canlandırılması ve küresel ekonominingüçlendirilmesi için, B20 Türkiye Ticaret Görev Gücü olarak, G20hükümetleri gündeminde bu 3 önerimizin aciliyeti olduğuna inanıyoruz.

        Yılsonunda gerçekleştirilecek Nairobi Zirvesi’ne kadar TicaretiKolaylaştırma Anlaşması’nın derhal imzalanması için bir kez dahaçağrıda bulunmak istiyorum. G20 liderlerinin aciliyetin farkınavarmalarını ve bu küresel anlaşmanın uygulanması için yolun açılmasınayönelik girişimlerde bulunmak konusunda hiç olmadıkları kadar kararlıolmalarını bekliyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ