Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İlaç fiyatlarının belirlenmesinde euro kuru bugünden itibaren başlayacak - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye'de geçen yıl 14.6 milyar lira büyüklüğe ulaşan ilaç sektöründe, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde esas alınacak euro kurunun bugünden geçerli olmak üzere 2.07 lira olarak uygulanması şirketlerde kur zararına yol açacak. Sektör temsilcileri, mevcut 3.3 liralık kur seviyesinden ithal edilecek hammaddeyle üretilecek ilacın 2.07 liralık kur üzerinden satılmasının şirketlerde onlarca milyon lira kur zararına neden olacağını belirtirken; kâr marjlarının düşme tehlikesi karşısında Türk Eczacıları Birliği de ilgili kararnamenin bazı maddelerin iptali için konuyu yargıya taşıdı.

        Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar 10 Temmuz'da Resmî Gazetede yayımlanmıştı. Buna göre, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde esas alınacak euro kuru, bir önceki yıl boyunca Merkez Bankası tarafından satılan döviz satış kuru ortalamasının yüzde 70ine denk gelen uyarlama katsayısı ile çarpılarak belirlenecek.

        2004'TEN BU YANA 'REFERANS FİYAT SİSTEMİ' UYGULANIYOR

        Kararnamedeki geçici maddeyle, bu yılın sonuna kadar esas alınacak euro kuru ise, Nisan-Temmuz ayları arasındaki TCMB satış kuru ortalamasının yüzde 70i esas alınarak belirlendi. Buna göre, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde bugünden itibaren yılsonuna kadar kullanılacak euro kuru, önceki 2 TL seviyesinden 2.07 TL'ye yükseldi. Türkiye'de kamunun sağlık harcamalarını kontrol altına alabilmek için 2004 yılından bu yana "referans fiyat" sistemi uygulanıyor. Bir ilacın, belirlenen AB üyesi ülkelerdeki referansının iskonto hariç en düşük resmi depocuya satış fiyatı, "referans fiyat" olarak nitelendiriliyor. Referans fiyatın belirlenmesi ve TL'ye çevrilmesi sonrasında bu fiyatlar belli oranlarda indirime tabi tutuluyor.

        Geri ödeme listesine giren ilaçlara ise ilave iskonto da uygulanıyor. Fiyatlarının belirlenmesinde esas alınacak euro kuru 2009'dan 2015 Haziran ayına kadar 1.9595 TL olarak sabitlenmiş, bu durum sektör kârlılığında sert düşüşlere yol açmıştı. Euro kuru Haziran ayında hafif artırılarak 2 liraya yükseltilmişti.

        KUR ZARARI 10 MİLYON LİRAYI BULACAK

        Uygulamanın hem ilaç sanayiyi, hem de eczacıları sıkıntıya sokacağını belirten İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut, "İlaç fiyatlarında zaten baremler var. Baremler arttıkça iskontolar artıyor. Yüzde 28-41 oranında iskontolar var. İlaç sektörü şu anda hem kurdan, hem de iskontodan kayıp yazıyor" dedi ve ekledi: "Fiyatlarda esas alınacak kurun belirlenmesinde geçmiş bir senenin ortalamasının yüzde 70'i alınacak. En azından şu anki kurun yüzde 70'i alınmalı." Aynı zamanda Abdi İbrahim İlaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı olan Barut, "Sadece benim şirketimde Eylül ayından yılsonuna kadarki dört aylık süreçte oluşacak kur zararımız 10 milyon lira olacak. Diğer şirketlerde de durum bundan farklı değil. İlaç sektörünü kara günler bekliyor" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ