Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu : Dövizle ihale yanlış - İş-Yaşam Haberleri

        Yavuz BARLAS / GAZETE HABERTÜRK

        Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 4.5G ihalesi sonrasında toplam telekom pazarında ses, internet, TV ve servisler olmak üzere her alanda liderliği hedeflediklerini açıkladı

        4 milyar Euro’luk 4.5G ihalesi telekom piyasasında kartların yeniden karıldığı bir dönemin miladı oldu. Bu yeni evreyi “dörtlü oyun” dönemi olarak tarif eden Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, hedefi büyüttü. Terzioğlu “Toplam telekom sektörü, Turkcell’in lider olduğu mobil iletişim pazarının iki katı büyüklüğünde. Buranın en büyük oyuncusu olmak üzere yola çıktık. Şu an yüzde 35.60 pazar payına sahibiz. Türkiye’nin toplam telekom sektörünün bir numaralı oyuncusu olacağız. Bizim için stratejik hedef Türkiye’deki telekom sektöründeki sabit ve mobil data, sabit ve mobil ses alanında ve televizyon yayıncılığı alanında bir numaraya ulaşmak” dedi.

        Turkcell’in New York Borsası’na kote olmasının 15. yılı için düzenlenen gong seremonisi öncesi sorularımızı yanıtlayan Terzioğlu, şöyle konuştu: “Dünyanın nereye gittiğini çok iyi takip ediyoruz. Artık ‘dörtlü oyun’ dönemindeyiz. Yani cep telefonu, tablet, PC ve televizyon ekranları, ‘Küresel Turkcell’ için birbirine entegre birer oyun alanı haline geliyor. Müşterimizi merkeze alarak ses, internet, TV ve servisler başlıklarında tüm ekranlarda var olacağız.”

        ‘ARTIK DAHA İDDİALIYIZ’

        Terzioğlu’nun ifadelerinden de anlaşılıyor ki artık Turkcell’e mobil operatörler alanında liderlik belli ki yetmiyor. 4.5G ihalesinde 1.6 milyar Euro’luk teklifle en geniş spektruma talip olmaları da bunun en büyük göstergesi olsa gerek. Zira Kaan Bey bu konuyu şöyle açıyor: “Bu, iştah ve açlıkla alakalı bir şey. Bizim hesaplamalarımıza göre Türkiye’deki 3 grubun toplam telekom pazar payları yüzde 44.3, yüzde 35.6 ve yüzde 20.1 olarak gerçekleşiyor. Dolayısıyla biz hedef büyütmüş durumdayız. Yeni yapılanmamızı buna göre yaptık. Turkcell artık eskisinden de iddialı.”

        ‘DÖVİZLE İHALE YANLIŞ’

        4.5G’de olduğu gibi döviz bedelleri üzerinden yapılan ihalelere dikkat çeken Kaan Terzioğlu “Dövizle ihale konusuna değinmek istiyorum. Bu doğru değildir. Türkiye, Türk Lirası’yla dönen bir ekonomi. Dolayısıyla bu tarz bir başka bilinmeyenin denkleme sokulması beklenmedik sonuçlara yol açabiliyor. Bu da ekonomi için sağlıklı bir şey değildir. 2023 hedeflerimize de yansır, şirketlere de yansır, istihdama da yansır, yatırıma da yansır. Bence bu gibi belirsizliklerin ortadan kaldırılmasında büyük fayda vardır. Ümit ediyorum bu yönde ileride de adımlar atılacaktır” dedi.

        ‘İRAN’A YENİDEN BAKACAĞIZ’

        Turkcell’in bölgedeki yatırımlarına ilişkin ise Terzioğlu “İran’daki yaşadığımız problem bizim için önemli bir deneyim oldu. İran büyük bir pazar, büyük bir devlet. Hiçbir şirketin bir büyük devletle, bir büyük pazarla küs olma hakkı yoktur. Tabii ki İran’daki fırsatlara da bakacağız. O problemimizin de ayrıca takipçisi olacağız” dedi.

        BİP GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞTÜRECEK

        Terzioğlu, Turkcell’in mesajlaşma uygulaması bip’in gelecek ay görüntülü görüşmeyi başlatacağını söyledi. Terzioğlu “Almanya ve Ukrayna’yla birlikte 1.6 milyon indirme sayısına ulaştık. Görüntülü konuşma Whatsapp’ta bile yok” dedi.

        4.5G’DE DERSİMİZE İYİ ÇALIŞTIK, KAZANDIK’

        4.5G ihalesi ile ilgili Terzioğlu, “Biz, ihalede toplam anlamda satılanın yüzde 48’ini aldık. Ödenen paranın ise yine toplamda yüzde 47’sini verdik. Demek ki biz aynı ya da daha düşük birim fiyatla diğer operatörlerden daha fazla frekans almayı başarmışız. Dersimize iyi çalıştık. O gün ihalenin videolarını tekrar izlediğinizde, bizim orada tam yetkili, tam bir ekip ruhuyla; neredeyse bir basketbol takımı gibi molalarımızı alarak, yönetim kurulu başkanımızın da orada bize bizzat destek verdiğini görebilirsiniz. Abone başına maliyette rakiplerimize göre yüzde 30 daha ucuza mal ettik. MHz başına fiyatımız 9.4 milyon Euro. Rakiplerimizin maliyeti de buna yakın. Dolayısıyla aynı paraya daha fazlasını aldık. Ve 1 Nisan 2016 tarihi itibarıyla sunulabilecek en yüksek 4.5G hızı olacak 375 Mbps’i sağlayan tek telekomünikasyon şirketi olacağız. Türkiye, cep telefonunda 1000 Mbps’yi ilk kez Turkcell ile görecek. Bu, ‘kablosuz fiber’ hız demek” dedi.

        FİBERDE RAKİPLERİNE ORTAKLIK TEKLİF ETTİ

        Terzioğlu, dijital dönüşümün bürokratik engellere takılmadan hızla gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ederken “Türkiye’yi uçtan uca fiberle donatmak için sektörümüzdeki diğer oyunculara çağrıda bulunuyoruz; gelin hep birlikte bir altyapı şirketi kuralım ve bu şirket ülkemizin eşsiz bir fiber altyapıya kavuşması için canla başla çalışsın. Ve hepimiz mevcut fiber altyapımızı bu şirkete devredelim. Biz altyapı paylaşımına tamamen hazırız. Fibere ulaşım bir vatandaşlık hakkıdır” dedi. Terzioğlu, “kentsel dönüşüm” yasasına dikkat çekerek bir örnek verdi: “Kentsel dönüşümde elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz altyapısı gibi hizmetler, inşaat ruhsatı aldığınız zaman otomatik sağlanıyor. Fiberin de evlere bu kolaylıkta gelmesi lazım. Kanuna eklenecek bir maddeyle bu çözülebilir.”

        Ortak şirket kurma konusunda ise Terzioğlu, “Bu model Stockholm’de uygulandı. Kamu otoritesi, tüm fiber altyapı sahiplerinden sahip olduğu altyapıyı kâğıt üzerine dökmesini, bu altyapıları bir şirkete devretmesini istiyor. Bu şirket bütün operatörlere eşit şekilde hizmeti taahhüt ederek, halka açılabilir, fon toplayabilir, daha hızlı yatırım için de yetkili hale gelir” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ