Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam AB, sığınmacıların maliyetini bütçe dışı tutacak - İş-Yaşam Haberleri

        Savaştan kaçan sığınmacıların zorlu Avrupa yolculuğu devam ederken Lüksemburg Maliye Bakanı ve AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi (ECOFIN) Başkanı Pierre Gramegna, "AB maliye bakanları, sığınmacıların maliyetinin AB bütçe kuralları dışında tutulmasını ve bunların ülke ekonomilerinin kamu açığında hesaba katılmamasını istedi" dedi. Lüksemburg'da yapılan ECOFIN toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Gramegna, buluşmada, iklim değişikliği, vergilendirme ve sığınmacı konularının konuşulduğunu belirtti.

        'BÜTÇE KURALLARI DIŞINDA TUTULMASINI İSTİYORUM'

        Gramegna, bakanların, AB Komisyonu'ndan ülkelerin milli bütçeleri için sığınmacı krizinin "olağanüstü durum" olup olmadığını değerlendirmesini istediklerine işaret ederek, AB Maliye Bakanları'nın, sığınmacıların maliyetinin AB bütçe kuralları dışında tutulmasını ve bunların ülke ekonomilerinin kamu açığında hesaba katılmamasını istediğini söyledi. Sığınmacılar konusunun kısa vadede çözülemeyeceğine işaret eden Gramegna, "Sığınmacı meselesiyle ilgili eğitim, iş ve güvenlik konuları var.

        Bunların ülke bütçelerine etkileri var. Komisyondan sığınmacı krizinin ekonomik ve finansal etkilerinin değerlendirildiği bir çalışma yapmasını istedik. Ayrıca, bu krizinin olağanüstü durum olarak kabul edilip edilemeyeceğini sorduk" diye konuştu. Gramegna, sığınmacılara harcanan kaynağın bütçe dışında tutulmasına ilişkin, Almanya, Avusturya ve Finlandiya gibi katı bütçe kuralları uygulayan ülkelerden destek gördüğünü söyledi.

        "İKLİM DEĞİŞMİ, GELECEKTE BÜYÜK NÜFUS GÖÇLERİNE NEDEN OLACAK"

        Toplantıda, AB'nin iklim değişikliği konusunda yapacaklarını ve bunun finansal boyutunun değerlendirildiğini kaydeden Gramegna, "İklim değişimi, gelecekte büyük nüfus göçlerine neden olacak" dedi. Gramegna, vergilendirme alanında AB'de ortak bir bakış olduğuna dikkati çekerek, "AB'de sınır ötesi çalışan şirketlere, düşük vergi veya sıfır vergi uygulanması kabul edilemez.

        Çok uluslu şirketlerin vergi vermemesinin önüne geçilmeli. Biz, etkili vergilendirmeden yanayız" değerlendirmesinde bulundu. AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici de, Komisyon'un Avrupa'daki sığınmacı krizinin etkilerine ilişkin talep edilen ekonomik analizi yakın zamanda yapacağını söyledi.

        Vergilendirmeyle ilgili de Moscovici, "Toplantıda, AB'de gelir elde eden şirketlerin, adil bir biçimde vergilerini ödemeleri gerektiğini görüştük. Etkili vergilendirme konuşuldu. Bazı çok uluslu şirketler Avrupa'daki gelirlerinden az ya da hiç vergi ödemiyorlar. Bu kabul edilemez. Ticari aktivitenin olduğu yerde vergi tahsili sağlanmalı" dedi.

        "AB'DE, ETKİLİ VERGİLENDİRMENİN NASIL SAĞLANACAĞI KONUSUNDA BİR FİKİR BİRLİKTELİĞİ YOK"

        Moscovici, AB'de otomatik vergi bilgi paylaşımının hemen kabul edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Bu alanda anlaşma sağlamalıyız. AB'de, etkili vergilendirmenin nasıl sağlanacağı konusunda bir fikir birlikteliği yok" ifadelerini kullandı. Avrupa'nın sığınmacı kriziyle ilgili de Moscovici, "Bu bir Avrupa krizi. Sığınmacılar yaşam mücadelesi veriyor. Bizde, milli bir yanıt değil, Schengen'e zarar veren bir yanıt değil, insani bir yanıt vermeliyiz" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ