Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Turquality programında desteklenen 110 markanın destek süreci bitiyor - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY / GAZETE HABERTÜRK

        Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müsteşarlıkları görevlerini yürütmesinin ardından 7 Haziran’da Konya’dan AK Parti Milletvekili seçilen Ziya Altunyaldız, 1 Kasım seçimlerinde de aday gösterildi. Habertürk’ün sorularını yanıtlayan Altunyaldız, dış pazarlarda markalaşma desteği programı Turquality kapsamındaki birçok markanın destek süresinin yakında sona ereceğine dikkat çekti. Altunyaldız, “Programda 110 küsur marka var. Destek süreleri sınırlı ve yakın zamanda birçoğununki sona erecek. Bu aşamada yapılması gereken geçmiş dönemde aktardığımız kaynağı çok verimli kullanan, 1 verip 10 aldığınız, bölgesel anlamda belirli bir rekabetçiliğe ulaşmış markalarımızı desteklemeye devam etmek” diye konuştu.

        YENİDEN TASARLAMA

        Altunyaldız, 110 küsur markadan başta Türkiye’nin stratejik avantajı olan sektörlerde faaliyet gösterenler olmak üzere çok başarılı olanların seçilip, Turquality’nin yola böyle devam etmesi gerektiğini anlattı. Seçilecek markalara verilen desteklerin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Altunyaldız, “Farklı kurumlar tarafından değişik başlıklarda verilen destekler, bu markalar için Turquality vizyonuna uygun şekilde akılcı bir yapıda yeniden tasarlanırsa çok etkili olur” dedi. Altunyaldız, şöyle devam etti: “Böylelikle hedef pazarlarda belirli bir aşamaya gelen markalar artık o pazarlarda kalıcı olmaya başlayacak, başarıyla uyguladıkları iş modellerini yeni pazarlara da açacaklar. Bunun sonucu olarak KOBİ ve orta ölçekli firmalarımızın iş hacmi artacak ve ülkemiz sağlıklı bir büyüme modelini yakalamış olacak.”

        'ŞİRKETLERİMİZE SOSYAL MEDYA DESTEĞİ VERECEĞİZ'

        İhracatın artması ve ürün satılan pazarların çeşitlenmesi adına bugüne kadar verilen desteklerin devam etmesi gerektiğini ifade eden Altunyaldız, bununla birlikte artık pazar çeşitlendirmesi çalışmalarında iş modellerine bilgi ve teknolojinin daha etkin bir şekilde entegre edilmesi gerektiğini söyledi. Altunyaldız, “İnternet ve sosyal medyayı pazar çeşitlendirmesi çalışmalarına entegre etmeliyiz. E-ticaret ile ilgili yasal düzenlemelerle firmalarımızın bu alandaki yetkinlik ve kabiliyetlerini geliştirecek projelere hız vereceğiz” dedi.

        'YABANCI TEDARİKÇİ SATIN ALMALIYIZ'

        Pazara giriş desteklerinin hedefleri arasında olduğunu hatırlatan Altunyaldız, “Zaman zaman bazı ülkelerin yaptığı gibi tedarik zincirine girmeye zorlanıyoruz, yurtdışında tedarikçi firmaları almaya destek vermek bunu aşmak için önemli” dedi. Türk firmalarının kendi bakış açıları ve dinamikleriyle know-how ile marka oluşturacağını belirten Altunyaldız, “Küresel markalar satın alarak da üretim gücünü arkamıza alıp piyasada kalıcı olmalıyız” dedi.

        'HAZİNE'NİN KASASINA 2 MİLYAR EURO GİRECEK'

        Kamuoyunda 4.5G olarak bilinen IMT-Advanced yetkilendirmesine ilişkin toplam 2 milyar Euro olan ilk ödeme bugün Hazine’ye yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması beklenen törenle de 4.5G ihalesini kazanan operatörlere yetki belgeleri verilecek.

        İhaleyi kazanan işletmecilerden biri peşin, diğerleri ise taksitli ödeme yapacak, KDV’lerin tamamı ise peşin ödenecek. Taksitli ödeme seçeneğini seçen işletmeciler ödemelerini 4 eşit taksitte ve 6’şar aylık arayla yapacak ve 2017 yılının nisan ayında ödemeler tamamlanacak. KDV dahil toplam ihale bedeli ise 3 milyar 960 milyon Euro olarak gerçekleşmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ