Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kredi kartında eğitim, mobilya ve beyaz eşyada taksit sınırı 9'dan 12'ye çıkıyor - İş-Yaşam Haberleri

        1 Şubat 2014’te yürürlüğe giren kredi kartına taksit sınırı taksitli alışverişte yüzde 27’leri aşan bir düşüşe neden olunca ekonomi yönetimi bazı sektörlerde frenden ayağını çekme kararı aldı.

        Buna göre mobilya, beyaz eşya ve eğitim harcamalarında taksit sayısı 9 aydan 12 aya çıkacak. Eğitim için alınan ve 36 ay olan tüketici kredilerinde ise herhangi bir vade sınırı olmayacak.

        Hızla artan cari açığa önlem ve iç talebi kontrol altına alma amaçlı 2013 yılında kredi kartı ve bireysel kredilerde sert fren yapan ekonomi yönetimi, ayağını frenden çekiyor. Bir süredir konu üzerinde teknik çalışmaları sürdüren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), konuyu Finansal İstikrar Komitesi’ne taşırken, alınan karar uyarınca mobilya, beyaz eşya ve eğitim – öğretim harcamalarında taksit sayısı 9 aydan 12 aya çıkarılacak. Eğitim için alınan ve 36 ay olan tüketici kredilerinde ise vade sınırı kalkacak. Ekonomi yönetiminin bu kararı almasında son dönemde ekonomik büyümede yaşanan hızlı yavaşlamanın ve iç talepteki durgunluğun yanı sıra bankacılık sektörü temsilcilerinden gelen uyarıların da etkili olduğu belirtiliyor.

        TAKSİTE SINIR SERT DÜŞÜŞ GETİRMİŞTİ

        Aslında kartta taksit sınırı ve tüketici kredilerine getirilen vade sınırı fiiliyatta meyvesini verdi. Şöyle ki, 1 Şubat 2014’te yürürlüğe giren düzenlemenin ardından 2013 sonu itibarıyla 47 milyar 479 milyon lira olan bankaların taksitli kredi kartı alacak tutarı, bu yılın ağustos ayında yüzde 27.2 gerileyerek 34 milyar 540 milyon lira oldu. Aynı dönemde taksitsiz kart alacak tutarı ise yüzde 16.2 artarak 42 milyar 220 milyon liraya ulaştı. Yine düzenlemenin etkisiyle 2012-2013 döneminde yüzde 28 olan tüketici kredilerinin artış hızı, 2014-2015 yıllarının ocak-ağustos dönemleri kıyaslandığında yüzde 14’e geriledi. Öte yandan her ne kadar kredi kartına getirilen taksit sınırı bankacılık verilerine bakıldığında meyvesini verse de belli sektörlerde senetle yapılan alışverişlerin yüzde 20’lerden yüzde 35’lere çıkmasının da ekonomi yönetimini harekete geçiren bir başka unsur olduğu belirtiliyor.

        UZMANLAR DÜZENLEMEYİ NASIL YORUMLADI?

        BDDK’nın taslağını inceleyen uzmanlar, yeni düzenlemenin kafa karışıklığı yaratacağını ve kart kullanıcısı ve perakendecinin karşı kaşıya kalacağı yorumlarında bulunuyor. Uzmanlar bu tespitin nedenlerini ise şöyle sıralıyor:

        - Düşük limitli kartlar için az taksit sayısı daha iyi, limit daha kısa süre blokeleniyor ve sonrasında tekrar harcama yapabiliyor.

        - Beyaz eşya, eğitim vb için tüketici kredileri verilerek zaten ihtiyaç karşılanıyor.

        - Uzun taksit bankalarda fon maliyetini artırıyor.

        - Sektör bazında 4-9-12 gibi değişik taksit sayıları kafaları karıştırıyor.

        - Belirtilen sektörleri ayrıştırmak zor olacak.

        - Bu sektörlerin sepetteki veya faturadaki ürünleri ayrıştırması zor olacak. Çünkü elektronikçiler ve çok katlı mağazalarda da beyaz eşya satılıyor.

        BANK OF CHINA BELGE TOPLAMA AŞAMASINDA

        BDDK Başkanı Akben, Çinli grupların Türkiye’ye ilgisinin devam ettiğini, bunun sadece Bank Of China özelinde olmadığını kaydetti. Bank of China’nın Türkiye’de bankacılık yapmak için lisans almak üzere kendileri ile üst düzey heyetler bazında görüştüğünü anımsatan Akben, “Prensip olarak başvurularını yapacaklar. Tabii biz bu başvuruları değerlendireceğiz, uygun olduğu takdirde gereken işlemler yapılacak” dedi. Akben, Bank of China’nın çok kısa bir süre içerisinde başvuru yapmasını beklediklerini, söz konusu bankanın şu anda belge toplama aşamasında olduğunu söyledi.

        EĞİTİM KREDİSİNE SINIR KONULMADI

        BDDK Başkanı Akben, kredi kartında eğitim, beyaz eşya ve mobilyada taksit sınırının 9’dan 12’ye çıkacağını belirtirken, eğitim kredisinde ise vade sınırı olmayacağını açıkladı.

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, kredi kartına taksit sınırlamasının gevşetilmesi konusunun Finansal İstikrar Komitesi’nde görüşüldüğünü, görüşe açılan düzenlemelere göre eğitim, mobilya ve beyaz eşyada kredi kartı ile yapılan harcamalarda taksit sayısının 9’dan 12 aya çıkarılmasının, eğitim tarafında verilen kredilerin taksit süresinin ise sınırsız olmasının planlandığını söyledi.

        PİLOT EĞİTİMİNDE İSTİSNA

        Akben, kredi kartına taksit sınırlamasının gevşetilmesi konusunun Finansal İstikrar Komitesi’nde görüşüldüğünü ve bu konu ile ilgili alınan kararların sektörün görüşüne açıldığını kaydetti. Aynı zamanda tüketici kredileri tarafında 36 aya kadar sınırlı olan kredilerden eğitimin vadesinin sınırsız hale getirilmesinin planlandığını vurgulayan Akben, “Buradaki amaç şu; sivil havacılıkta pilotların eğitimi tarafında, Türkiye’nin havacılık alanındaki potansiyeli de göz önüne alındığında, çok yüksek bedelli eğitimler var ve oradaki krediler 1-2 yıl ödemesiz şekilde veriliyor. Türkiye’nin pilot açığı var ve yurtdışından bizde çok sayıda pilot çalışıyor. Yerli pilotlarımızın sayısının artırılmasına yönelik bir katkı olsun diye orada bir genişleme yapıldı” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ