Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Davutoğlu: Korku psikolojisi oluşmasın - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti’nin seçim beyannamesinde ne varsa hepsinin gerçekleştirileceğini belirterek, “Bu vaatlerden geri adım atacağımız beklentisi kimsede olmamalı. Bu vaatler gerçekleşecek” dedi. Vaatlerin varsa yan etkilerinin aşılmasını tartışacaklarını ifade eden Davutoğlu, “Bir kararın alınması gerekiyorsa da zorluklarını birlikte göğüsleyeceğiz” diye konuştu. Ankara’da Çankaya Köşkü’nde iş-emek dünyası ile bir araya gelen Davutoğlu, “Biz, size önümüzdeki 4 yıl için, 2019 seçimlerine kadar, öngörülebilir bir siyasi istikrar vaat ettik. Halkımız bize bunu verdi, biz de size şunu söylüyoruz: ‘Hiçbir gerekçeyle bu siyasi istikrarın bozulmasına izin vermeyeceğiz. Planlarınızı yaparken iş dünyası olarak kısa dönemli yapmayın, uzun dönemli bir istikrara yatırım yapın” ifadesini kullandı.

        "ÖNYARGISIZ TARTIŞALIM"

        Yeni Anayasa için de iş dünyasına seslenen Davutoğlu, “Öyle bir Anayasa yapalım ki bırakın otoriterleşme eğilimlerini herkes görüşlerini açıkça ifade edebilsin. Sanki AK Parti’nin gündeme getirdiği Anayasa reformu birtakım daha çok güç kullanma arzusu ile gündeme getiriliyormuş gibi bir kanaati kimse taşımasın. Beraber Anayasa yapacağız” dedi.

        1 Kasım seçim sonuçları nedeniyle kimsenin kaygıya kapılmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, “Ama kimse vakti gelmeden toplumu kutuplaştıracak şekilde bu konuyu da gündemde tutmamaya özen göstersin. Hep birlikte bu Anayasa’ya sahip çıkalım. Doğru olanı beraber bulalım. Kimse 1 Kasım seçim sonuçları nedeniyle kaygıya kapılmasın. Kimse de böyle bir kaygının varsayımı üzerinden korku psikolojisi oluşturmasın” diye konuştu.

        12 Eylül Anayasası’nı eleştiren Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti: “12 Eylül Anayasası’nın en çarpık yönünü her gün yaşayan birisi olarak söylüyorum. 12 Eylül Anayasası Türkiye’de yürütmeyi bir kakofoniye döndürecek ve yasama, yürütme, yargı dengelerini tamamıyla perde gerisinde yönetebilecek birilerinin varlığı esasına dayanan bir yaklaşım içinde. Önyargı olmadan konuşulsun. Başkanlık, parlamenter sistem bu çerçevede ele alınsın. 12 Eylül darbe anayasasına o zamanki çok şeffaf zarf için koyu kahverengi hayır oyu vardı. Beyaz evet oyu vardı. O genç yaşımda göstere göstere hayır oyu vermiş, o darbe anayasasına başkaldırmış biri olarak bugün başbakanlık görevini yürütürken aynı darbe anayasası ile bu ülkenin idare edilmesinden ısdırap duyuyorum. Öyle bir Anayasa ki vatandaşın hukukunu öylesine korusun ki vatandaş, bu benim anam gibi şefkatle baktığım anayasam desin.”

        "YARGI REFORMU YAPACAĞIZ"

        Davutoğlu, "Varsa aksayan hususları da yargı reformu ile aşacağız. Yatırımcı bilsin ki girişim özgürlüğüne saygı esastır“ dedi.

        İş dünyasını temsilen yemekte, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, YASED Başkanı Ahmet Erdem, Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes gibi isimler yer aldı.

        ESKİ VE YENİ BAKANLAR BİR ARADA

        Yemeğe hükümet ve AK Parti kanadından Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, eski bakanlar Ali Babacan, Faruk Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Naci Ağbal, Ömer Çelik, Genel Başkan Başdanışmanı Ali Sarıkaya, Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu katıldı.

        NELER KONUŞULDU?

        "4 YIL BOYUNCA BU İSTİKRAR ORTAMI SÜRECEK"

        Vaatlerle ilgili garanti veren Davutoğlu, “Başbakan olarak ben size şu sözü verebilirim. Önümüzdeki 4 yıl içinde bu istikrar ortamı sürecektir. Öngörülebilirlik konusunda kaygınızın olmaması icap eder. Biz size bu taahhütte bulunuyoruz. Biz size önümüzdeki 4 yıl için öngörülebilir bir siyasal istikrar vaat ettik. Hiçbir gerekçe ile bu istikrarın bozulmasına izin vermeyeceğiz. İnsan hak ve hürriyetlerine dayalı bir hukuk düzenini hâkim kılmak bizim en önemli taahhüdümüzdür. Varsa aksayan hususları da yargı reformu ile aşacağız. Türkiye’ye yatırım yapan dış yatırımcı da iç yatırımcı da bilsin ki girişim özgürlüğüne saygı esastır” dedi.

        BAŞBAKAN’IN REFORM TAKVİMİ

        Başkan Davutoğlu, vaatlerinin gerçekleşme takvimini şöyle özetledi:

        -İlk üç ayda bütün vaatleri hayata geçirilecek.

        - Eğer yasal düzenleme gerektiren vaat ise ve Meclis takvimi ona uymamışsa belki kısa gecikmeler olur ama yasal düzenleme gerektirmeyen vaatlerin tümü hemen olacak

        -İkinci aşamada, 6 aylık program içinde, yani yasama dönemi haziran ayında bittiğinde, Meclis tatile girerken de ilk aşama reform paketlerini tamamlayacağız.

        - Sonra ikinci kademe reformları içeren, 1 yıllık reform paketini, bir sonraki yasama dönemini kapsayan bir reform paketini ilan edeceğiz.

        Yemekte, B-20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanı Ferit Şahenk, B-20'den Melih Yurter, Tuncay Özilhan da yer alırken, işçi sendikalarından Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, Hak İş Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Başkanı Kani Beko, memur sendikalarından Memur Sen Başkanı Ali Yalçın, Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk da hazır bulundu.

        "VARLIK ADALETİ SAĞLAMAK İSTİYORUZ"

        Başbakan Davutoğlu, konuşmasında, “Üretken, verimli ve gelir adaletine dayalı bir ekonomik düzen. Üretmeyen bir ekonomideki gelir adaleti demek, fakirlikte adalet demektir. Biz varlıkta adaleti sağlamak istiyoruz” dedi. Dünya ekonomisinin büyüdüğü dönemlerde başarı hikâyesi yazmanın kolay olduğunu dile getiren Davutoğlu şunları söyledi: “Daraldığı dönemlerde zor oluyor. O zaman bu başarı hikayesini hep beraber yazacağız. Bazı sıkıntıları üstlenmemiz gerekiyorsa, beraber üstleneceğiz. Bazı reformların getirebileceği reçetelerin bedelini ödemek gerekiyorsa, beraber ödeyeceğiz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ