Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Asgari ücret zammı sigortanın 2 yıllık kârını silip süpürecek - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Seçim vaadi olarak gündeme gelen asgari ücretin 1300 liraya çıkarılmasının sigortacılara tahmin edilmeyen olumsuz bir etkisi olacak. Sigortacıların en büyük gider kalemlerinden birisi olan kazalardan sonra bedeni zarar görenlere ve ölenlerin yakınlarına ödenen ‘destekten yoksunluk’ tazminatı yüzde 30 artacak. Türkiye Sigortacılar Birliği’nin (TSB) verilerine göre sadece trafik sigortasında sigortacıların tazminat ödemek için ayırdıkları ancak henüz yasal süreçleri tamamlanmamış tutar eylül ayı itibarıyla 3.7 milyar lira. Sigortacılar trafik kazalarında ölenlerin yakınlarına ölenin yaşına göre daha doğrusu ölmediğini varsayıp ortalama ömür süresinde kazanabileceği tutarı hesaplayıp geride kalan çocuklara ve eşlerine tazminat ödüyor. Bunu hesaplarken de baz alınan tutar asgari ücret.

        Şimdi asgari ücret yüzde 30 artınca hesaplanacak olan bu tazminatlar da otomatik olarak yüzde 30 yükselecek. Böylece sadece trafik alanında 3.7 milyar lira olan tazminat ödemesi yükü de 4.8 milyar liraya çıkacak. Trafik dışında örneğin bir konutun yanması sonucu hayatını kaybedenlere ödenmesi gerekli tazminat da eklenince tutar aslında 1.1 milyar lirayı da geçebilecek.

        Ancak trafik dışında diğer alanlardaki bedeni tazminat net bir şekilde bilinmiyor. Sadece şirketlerin gelecekte ödemek için ayırdıkları ancak henüz ödemedikleri ve adına ‘muallak hasar karşılığı’ denilen tutar toplam 9.4 milyar lira olarak toplu bilançoda yer alıyor. Trafik sigortası sonuçlarını da içeren bu rakamın ne kararının beden tazminatı olduğu tam bilinmemekle birlikte trafik sigortası dışında çok fazla ölüm ve yaralanma gibi bedeni hasar olmadığı tahmin ediliyor.

        SERMAYELERİNİN BEŞTE BİRİ

        Artan 1.1 milyar lira ise aslında sigorta şirketleri için çok anlam ifade ediyor. Emeklilik dışı sigorta şirketlerinin 2015’in ilk 9 ayında kârı 448 milyon lira. Yılın tamamında 600 milyon lirayı zor bulacak olan kâr ile sigortacılar artan 1.1 milyar liralık tazminatı karşılamak için 2 yıl çalışmak zorunda. Diğer yandan yine TSB’nin verilerine göre hayat ve emeklilik şirketlerinin dışında ‘elementer’ denilen normal sigorta şirketlerinin sermayeleri 5.7 milyar lirayı biraz geçiyor. Şirketlerin ödeyeceği 1.1 milyarlık ek tazminat ya sermayelerini 1.1 milyar lira azaltacak veya bu kadar tutarda ek sermaye konulması zorunluluğu meydana gelecek. Tabii en ez 1.1 milyar lira olan ek tazminat ölenlerin yakınları ve kalıcı bedeni hasar alanlar için de tam tersi bir şans oldu.

        MARKASINA GÖRE KASKO İNDİRİMİ YÜZDE 54'E ÇIKIYOR

        Unico Sigorta’nın portföyünde az kaza yapan ve parçaları da ucuz yaptırılabilen markalarda kasko indirimi % 54’e kadar çıkıyor. Sadece model değil tatile giderken sigorta dondurma, fiilen uygulanan 500 liraya kadar hasarı karşılama muafiyeti isterseniz çok daha ucuz kasko yaptırabiliyorsunuz.

        Türkiye’de araçların sadece yüzde 12’sinin kasko sigortası var. Bunun ilk sebebi insanların kasko sigortası ile trafik sigortasının ayrımını bilmedikleri için trafik sigortasını yeterli görmeleri. Oysa zorunlu sigorta sadece kaza yaptığınızda karşı tarafın hasarını karşılıyor.

        Kaskonuz yoksa aracınızı bir duvara tosladığınınızda veya çaldırdığınızda bunun karşılığını alamazsınız. Diğer sebep ise kaskonun pahalı olması. Oysa sigortacılarla konuştuğumuzda aslında bu konuda da pahalı fiyatın bilmemezlikten kaynaklandığını öğreniyoruz. Yıllardır sigorta şirketlerinin kasko yaparken sürücünün yaşına ve mesleğine, otomobilin rengine göre primi artırıp eksiltebildiklerini duyuyoruz. Bir de bazı araç türlerine bazı sigorta şirketlerinin daha ucuza sigorta yaptığı bazen söylenir. Peki bunlar gerçek mi?

        Eski bankacı, çiçeği burnunda sigortacı Unico Sigorta’nın genel müdürü Cenk Tabakoğlu, pahalı kaskonun nedeninin müşterilerinin avantajları bilmemesi olduğunu belirtiyor. Sigorta şirketlerinin acenteler aracılığıyla satış yaptığını hatırlatan Tabakoğlu, en büyük sıkıntılarından birisinin acentelerin müşterileri dinleyip sigorta şirketlerine iletememesi olduğunu ifade ediyor.

        Bazı sigorta şirketlerinin portföylerinde geniş yer tutan, az kaza yapan ve yedek parçası da ucuz olan bazı modellere diğerlerine göre yüzde 10 ile 15 daha ucuza kasko sigortası yaptığını belirten Tabakoğlu, kendilerinin de bazı markaları diğer modellere göre daha rekabetçi fiyatlarla sigortaladıklarını söyledi.

        Tabakoğlu, sigortacılığa bankacılıkta olduğu gibi yenilikçi fikirler getirmeyi planladıklarını belirterek bunlardan ilkinin özellikle tatile gidenlerin kullanabileceği kaskoyu veya bazı kalemleri dondurmak olduğunu ifade etti.

        TATİLE GİDERKEN DONDUR, AZ PRİM ÖDE

        Tatile gidenlerin bu ürün ile aracını kapalı otoparka bıraktığında çarpma, cam kırılması ve çalınma gibi yüksek prim tutan bölümleri dondurabileceğini dile getiren Tabakoğlu, “Böylece prim tutarı düşecektir ve kasko yaptırma oranı da artacaktır” dedi. Sigorta primini düşürmenin diğer yolunun 500 liraya kadar hasarları üstlenmek olduğunu kaydeden Tabakoğlu, “Bu aslında fiilen uygulanıyor. Hasarsızlık bozulmasın diye küçük hasarlar üstleniliyor. Ancak bunu sigorta poliçesine yazdırdığınızda indirim de almış olursunuz” diye konuştu.

        DONDURDUĞU SÜRE BOYUNCA YÜZDE 30 İNDİRİM

        Sigorta şirketlerinin hangi aracı daha ucuza sigortaladığının bilinmesi ve primi düşürecek yöntemleri de bulması halinde sigorta için ödediği paranın yarıdan fazla düşmesi olası. Örneğin Unico Sigorta’da hem az kaza yapan markayı kullanıyorsanız hem de 500 liralık muafiyet ve sigorta dondurma yollarını kullanırsanız sigortayı yüzde 54 indirimle yaptırabiliyorsunuz. Şirket 70 bin liralık yeni bir otomobil için standart üründe yıllık 1200 TL prim alıyor.

        Sigortalı her bir hasarın ilk 500 TL’sini kendisi karşılamayı taahhüt ederse prim 1050 liraya düşüyor. Sigortalı poliçesini beklemeye aldığında ise beklemede kaldığı süre boyunca standart kasko priminin yüzde 30’u oranında indirimli prim ödeyebiliyor. Eğer sigorta 6 ay donarsa yaklaşık net yüzde 15’lik bir avantaj oluşuyor. Sigortalı poliçeyi beklemeye aldığında, poliçesi aktifken aldığı çarpma, çarpışma, cam kırılması gibi korumalardan vazgeçebilmekle birlikte, isterse yangın ve hırsızlık kaynaklı hasarlara karşı sigorta korumasını devam ettirebiliyor.

        TÜYO

        18’LİK ÇOCUK SİGORTA PRİMİNİ YÜKSELTİR

        Sigortacılar normalde 20’li yaşlara daha pahalı, 40 yaşından sonra ise daha ucuz prim belirliyor. Ancak eğer 18’lik bir cocuğunuz varsa primi katlıyorlar. Öyle ya, çocuk otomobili kapıp caddede yarıştırabilir. Bunu da size söylemiyorlar.

        NEDİR?

        ZORUNLU DEPREM SİGORTASI

        DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, limitler dahilinde nakit olarak karşılar. Binanın ana duvarı, merdivenler, çatı ve asansörler gibi temel alanları kapsar. Evinizin içindeki zararı, enkaz kaldırma masraflarını, deprem dışındaki yangınları, yer kaymalarını, ölümleri ve sakatlıkları karşılamaz.

        KONUT SİGORTASI

        Konut sigortası, bina ve içinde yer alan eşyaları güvence altına alır. Bu durumda bina teminatı ile içerisindeki her tür sabit tesisat da sigorta kapsamına girer. Konutun civarındaki nehir, çay ve kanalların taşması ile olağanüstü yağışlar nedeniyle meydana gelen sel sonucu dışarıdan basan suların vereceği zararları güvence altına alır. Hırsızlık, araç çarpması, aile resisi sorumluluğu gibi ek teminat almak da mümkün.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ