Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Muz' cumhuriyetinde vergilendirilecek - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Antalya’da yapılan G20 Liderler Zirvesi’nde Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) hazırladığı Matrah Aşındırma ve Kâr Kaydırma (BEPS) Eylem Planı’nın hazır olduğunu ve görüşüleceğini söylemişti. Kamuoyunda çok da dikkat çekmeyen bu açıklamanın altında ise aslında Türkiye’yi de çok ilgilendiren bir karar alındı. Türkiye’yi ilgilendiren konu aslında bir süredir tartışılıyor.

        KÂR YURTDIŞINA ÇIKMAYACAK

        Birçok uluslararası büyük şirketin başka ülkelere lisans, know how ve royality ödemeleri ile kârın büyük bölümünü yurtdışına çıkardığı biliniyor.Zaman zaman bu gündeme de geliyor. Zirve sonucunda yayımlanan tebliğde, “BEPS ile ilgili kararın arkasındayız” cümlesi yer alırken bunun anlamı ise aslında 250 milyar dolarlık verginin türlü yollarla ödenmemesine karşı önlem alınmasını ifade ediyor. Şirketlerin ülkelerdeki vergi kanunlarının açıklarından faydalanıp ödemedikleri vergilerin ülkelerin bütçelerini sarstığından yola çıkılarak hazırlanan BEPS ile 15 ayrı eylem planı kabul edilmiş durumda. Bu vergi kaçağının önlenmesi için de OECD 2020’den itibaren kontrollerine başlayacak.

        MUZ ÖRNEĞİ İLE AÇIKLAMA

        KPMG’nin yaptığı bir çalışmada söz konusu durum muz örneği ile açıklanıyor. Buna göre bir muzun satış fiyatına göre katma değerinin yüzde 13’ünün yetiştiği Latin Amerika’da yüzde 39’unun da İngiltere’de sağlanmasına rağmen kârın yüzde 50’sinin şirket yönetiminin adresi olan Jersey Adaları’nda gösterildiği belirtiliyor. İşte bütün bu vergi kayıpları OECD’nin denetimi ile son bulacak. Yani eğer bu uygulama hayata geçirilirse muz üretildiği yerde vergilenecek.

        4 YIL İÇİNDE 3 BİN 600 ANLAŞMA GÖZDEN GEÇİRİLECEK

        Şirketler 250 milyar dolara varan vergiyi ülkelerin vergi kanunlarındaki gediklerden buluyorlar. BEPS için alınan kararların 4 yıl sonra hayata geçirilmesi gerekiyor. Ancak kararların sağlıklı hayata geçirilmesi için ülkeler arasında yapılmış toplam 3 bin 600 çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu durum da çok zor olduğu için G20 çok taraflı anlaşmalar ile zaman kaybının önlenmesi için karar almış durumda.

        15-16 Kasım tarihleri arasında Antalya’da yapılan G20 Zirvesi’nden, “BEPS’in arkasındayız” kararı çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ