Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Asgari ücret konusunda destek bekliyor - İş-Yaşam Haberleri

        Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, AK Parti'nin 1 Kasım seçimleri öncesi vaat ettiği "asgari ücret" konusunda devletten destek beklediklerini belirterek, "Söz konusu artış ile iki yıl sonra karşılaşacağımız yükü bugünden sırtlamış olacağız. Devletin bu süre zarfında destek mekanizmalarını devreye sokarak işverene yardımcı olması gerekir" ifadelerini kullandı.

        Bin 300 liraya yükseltilmesi beklenen asgari ücret ile ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Özdebir, imalat sanayii sektöründe geçen yılın verilerine göre toplam 3 milyon 400 bin kişinin çalıştığını, bunun da yaklaşık 850 bininin asgari ücretli olduğunu aktardı.

        Özdebir, asgari ücret artışının iktidar partisi olarak AK Parti tarafından vaat edilmesinin önemli olduğunun altını çizerek, AK Parti'nin bugüne kadar verdiği sözleri yerine getirmeye çalıştığını kaydetti.

        Çalışanların eline daha fazla para geçmesini dilediklerini ancak işin bir de ekonomik boyutu olduğunu dile getiren Özdebir, "Hiçbir zaman birlikte çalıştığımız insanların almış oldukları paralarda gözümüz olmadı. Keşke onların eline daha yüksek paralar geçse... Ancak ekonomik olarak şu aşamada dengeler buna elvermiyor" diye konuştu.

        'KÜÇÜK İŞLETMELER ZARAR GÖRÜR'

        İmalat sanayinin 2014 rakamlarına göre yaklaşık 40 milyar lira karı olduğunu belirten Özdebir, sektördeki ortalama net ücretin bin 750 lira hesaplandığını kaydetti. Özdebir, "Ücretlere ortalama yüzde 20 zam yapmış olsanız, kıdem tazminatı yükü ile beraber 40 milyar liralık karın 20 milyar lirası gidiyor. Bu 40 milyar lirayı da OSTİM'deki küçük işletmeler kazanmıyor. Ölçek ekonomisine gelmiş daha büyük işletmeler kazanıyor. Diğer birçok işletme ise yılı zararına kapatıyor. Dolayısıyla kar edemeyen ya da çok az kar eden kuruluşların bu masrafın altından kalkabilmesi mümkün değil" ifadelerini kullandı.

        'DESTEK MEKANİZMALARI DEVREYE SOKULMALI'

        Asgari ücret artışı yapıldığı zaman, işverenin iki yıl sonra karşılaşacağı yükü bugünden sırtlamış olacağını savunan Özdebir, "Devletin bu süre zarfında destek mekanizmalarını devreye sokarak işverene destek olması gerekir. Asgari ücretten vergi alınmaması gibi araçları kullanabilmemiz gerekir. Bunlar da kamu maliyesi ve sosyal güvenlik sisteminin dengeleri açısından iyi hesaplanmalı" değerlendirmesinde bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ