Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Londra’da Türk rüzgârı - İş-Yaşam Haberleri

        Cüneyt BAŞARAN / GAZETE HABERTÜRK

        Bu haftanın köşe yazısını Davos’ta yapılacak Dünya Ekonomi Forumu’na (WEF) katılmak üzere ayrıldığım Londra uçağından yazıyorum. “Ne işin vardı Londra’da?” diye sorarsanız “Başbakan Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in 200’den fazla yatırımcı ile buluştuğu Bloomberg HT’nin, Bloomberg International’ın ev sahipliğinde düzenlediği yatırımcı konferansı için bulunuyordum” derim.

        BLOOMBERG HT YATIRIMCI KONFERANSI

        Başbakan Davutoğlu yatırımcılara yaptığı konuşmada ve sonraki soru-cevap kısmında ısrarla aynı şeyin altını çizdi: “Önümüzdeki 4 yıl boyunca gündemimizin ilk sırasında hep reformlar olacak.” Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın “jeopolitik risk” gerçeği ile yaşamak zorunluluğu getirdiğini söyleyen Başbakan, yatırımcıların Türkiye’nin dinamizmine ve hükümetin ekonomi odaklı reform politikalarına güvenmesini istedi. Başbakan’ın özellikle soru - cevap kısmındaki rahat tavrı ve yaptığı espriler salonda pozitif bir hava oluşmasını sağladı.

        Başbakan Davutoğlu’nun yanında, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Reformlardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve önceki dönem Başbakan Yardımcılığı yapan ve yatırımcıların yakından tanıdığı AK Parti Milletvekili Ali Babacan Bloomberg Konferansı’na katıldı.

        Seçimlerden sonraki ilk yatırımcı konferansı olması açısından Türkiye’nin Londra çıkarması önemliydi. Bloomberg HT’nin organize ettiği bu konferansa, Citigroup, HSBC, Deutsche, JP Morgan gibi yatırım bankaları, Fidelity, Pioneer gibi fonlar ve İngiltere’nin önde gelen basın kuruluşlarından gazeteciler katıldı.

        ŞİMŞEK’TEN ENFLASYONLA MÜCADELE SÖZÜ

        Başbakan dışında Londra’da yatırımcıların en çok terlettiği isim Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek oldu. Özellikle mali politikalar, enflasyonla mücadele ve Merkez Bankası bağımsızlığı Londra’daki yatırımcıların genel soru başlıklarını oluşturdu. Şimşek’in verdiği cevaplar da genel olarak Merkez Bankası’nın bağımsız bir kurum olduğu ve hükümetin de enflasyonla mücadeleye en az büyüme konusu kadar önem verdiği yönünde oldu. Şimşek’in altını çizdiği bir konu da AB ile Gümrük Birliği’nin yeniden masaya yatırılarak “upgrade” edileceği mesajıydı. Şimşek, Gümrük Birliği’nin revize edilerek Türkiye’nin ABD pazarına erişiminin sağlanması hedeflendiğini ifade etti ve yatırımcıların bu gelişmeyi ıskalamamalarını istedi.

        YATIRIMCI NE DÜŞÜNÜYOR?

        Yatırımcıların Bloomberg binasında 2.5 saati bulan konferans sonrasında kafalarındaki bazı sorulara cevap bulduğunu düşünüyorum. Bu toplantıların sayısının artırılması ve vaatlerin gerçekleştiğinin görülmesi yatırımcılar üzerindeki güveni artıracaktır. Ancak belli ki başta IŞİD’le mücadele, Anayasa değişikliği ve sistem tartışmaları yatırımcıların en az reformlar kadar merak ettiği ve bilgi sahibi olmak istediği konular olarak öne çıkıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ