Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Pilot ‘Otomatik BES’te yüzde 99 başarı sağlandı - İş-Yaşam Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Hükümet, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılımı öngören çalışmaları hızlandırdı. Hazine Müsteşarlığı da BES’e otomatik katılımın çalışanlar üzerindeki etkisini ölçmek için “pilot” uygulama başlattı.

        3 İLDE UYGULANDI

        İstanbul, Bursa ve Tekirdağ’daki 7 işverenin 604 çalışanı, otomatik olarak BES üyesi yapıldı. 604 çalışana, 60 gün sonra sistemden ayrılma imkânı verildi. Bu süre sonunda sadece 4 çalışan sistemden ayrılırken, pilot uygulamada yüzde 99 oranında başarı sağlandı. Otomatik BES uygulaması yaygınlaştırılacak. Yurtiçi tasarrufları artırmak için getirilen BES, devlet desteğine karşın tasarrufta bekleneni vermedi. Bunun üzerine hükümet, çalışanların otomatik olarak BES’e dahil olmasını sağlayacak bir çalışma başlattı. Bu kapsamda İngiltere, Yeni Zelanda ve ABD’deki örnekler incelendi. İşyeri bazlı oto-katılım uygulaması, çalışanların ilk kez işe başladığında ya da iş değiştirdiğinde otomatik olarak BES’e dahil olması esasına dayanıyor.

        604 ÇALIŞANDA 4 FİRE VAR

        Hazine Müsteşarlığı’nın bu sistemin Türkiye’deki çalışanlar üzerindeki etkisini ölçmek için 3 ilde başlattığı pilot proje kapsamında işe yeni giren çalışanlar, işverenleri tarafından otomatik olarak, anlaşma yapılan emeklilik şirketi aracılığıyla, BES’e alındı. Çalışanlara, 60 gün içinde sistemden ayrılma olanağı sunuldu. 60 gün sonra, 604 çalışandan yalnızca 4’ü sistemden çıktı. 604 çalışanın yüzde 99’u sistemde kalmayı tercih etti. Bu başarı, sistemin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması kararında etkili oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ