Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam UniCredit Yapı Kredi’nin de arasında bulunduğu 3 bankada hisse satacak - İş-Yaşam Haberleri

        Sefer YÜKSEL / GAZETE HABERTÜRK

        Yapı Kredi’nin ortağı İtalyan UniCredit’in sermayesini güçlendirmek için varlık satışını değerlendirdiği ve bu varlıklar arasında Yapı Kredi’nin de olduğu haberi ekonomi gündemine bomba gibi düştü. Bloomberg’in haberine göre, UniCredit’in gözden geçirdiği ve hisselerini azaltabileceği varlıklar arasında FinecoBank, Yapı Kredi ve Polonya Bankası Pekao bulunuyor. UniCredit’in 2015 sonunda yüzde 11.5 olan sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 11’in altına indiği belirtilirken, bu oran İtalya bankacılık otoritesinin belirlediği yüzde 10 sınırına oldukça yakın seyrediyor. Bankacılık analistlerine göre, büyüme performansı, kârlılık ve ülke potansiyeli bakımından Yapı Kredi, UniCredit’in en kıymetli varlıkları arasında yer alıyor. 2015 yılında 1.9 milyar TL kâr eden bankanın 2016 ilk çeyrek net kârı ise 704 milyon TL. Dünkü kapanış itibarıyla piyasa değeri 5.1 milyar Euro’nun üzerinde olan Yapı Kredi’nin UniCredit içindeki payı ise yüzde 15 seviyelerinde. Bu oran ilk satın alma döneminde yüzde 5-7’ler düzeyindeydi. Buna karşın son dönemde Türk bankalarının satışlarında çarpanların düşüklüğü de dikkat çekiyor.

        YAPI KREDİ’NİN ÇARPANI

        0.7 Yapı Kredi’nin defter değeri çarpanı ise 0.7. Buna karşın UniCredit’in yüzde 59 hissedarı olduğu Polonya bankası Pekao’nun defter değer çarpanı ise 1.6. Bu nedenle bankacılık analistleri, İtalyanların müşteri bulabilmeleri halinde Yapı Kredi’den çok Pekao’yu satacağını öngörüyor. 8.8 milyar Euro piyasa değeri bulunan Pekao Bank’ın sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 17.7. UniCredit’in, Fineco Bank ile birlikte üç bankadan hangisini ya da hangilerini satacağı ise biraz da yatırımcı talebine göre değişecek.

        FATURA CEO GHIZZONI’YE ÇIKABİLİR

        Bir süredir sermaye sıkıntısı yaşayan UniCredit’te CEO Federico Ghizzoni ile de yolların ayrılacağı konuşuluyor. Bu noktada henüz net bir karar alınmasa da bankanın yönetim kurulunun Ghizzoni’nin yerine başka bir isim getirilmesi sürecini resmileştirmek üzere 1 Haziran’da toplanacağı konuşuluyor. Öte yandan UniCredit’in, ödeme işlem birimi hakkında seçeneklerini değerlendirmek üzere çalışma başlattığı ve olası alıcılar ile iletişime geçtiği belirtiliyor. Yıllık kârı 40 milyon Euro olan ödeme işlem biriminin 500 milyon Euro fiyata alıcı bulabileceği söyleniyor.

        İLK TEKLİF KOÇ’A GİDER

        2001 yılında Koç Holding’e ait Koç Finansal Hizmetler’e yüzde 50-50 oranında ortak olarak Türkiye pazarına giriş yapan UniCredit, 2006 yılında ise Yapı Kredi ve Koçbank’ın birleşmesiyle Türkiye’nin en büyük dördüncü özel bankası olan yeni Yapı Kredi’nin ortağı haline geldi. Şu anda yüzde 18.2’si halka açık olan Yapı Kredi’nin yüzde 81.8 hissesi ise Koç Finansal Hizmetler’e ait. Yani UniCredit’in bankadaki hissesi yaklaşık yüzde 41. UniCredit’in yapı Kredi’deki payını satmak istemesi halinde ise ilk olarak Koç Holding’e teklif etmesi gerekiyor. Bu tutarın ise son kapanış fiyatı üzerinden yaklaşık 2.9 milyar Euro olduğu hesaplanıyor.

        ‘PRANGA’ DEMİŞTİ

        Analistler, son dönemde düşen özsermaye kârlılığı nedeniyle Koç Holding’in böyle bir satın alma yapacağını öngörmüyor. Öte yandan Koç Holding ile İtalyanların uyuşamadığına dikkat çeken analistler, yeni bir yabancı ortağın Koç Holdign’in tercihi olabileceğini belirtiyor. Hatırlanacağı gibi ocak ayında vefat eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2010 yılındaki bir konuşmasında UniCredit’in ‘risk alma iştahı’ bulunmadığına işaret ederek, “Maalesef bu konuda ayağımızda bir pranga var” demişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ