Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İşte ekonomi yönetiminin icraat ajandası - İş-Yaşam Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        65. hükümette görev alan ekonomi yönetimini yeni dönemde sıcak bir gündem bekliyor. Rusya ile bozulan ekonomik ilişkilerden dev yatırımlara, kıdem tazminatından yeni teşviklere kadar ekonomi bakanlarının ajandası oldukça dolu. Ekonomi yönetimine yeni giren bakanlar, öncelikle bakanlık faaliyetlerine ilişkin brifing alacak. Ekonomi bakanlarının ajandasında öne çıkan başlıklar şöyle:

        DÖNÜŞÜM PROGRAMI

        Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli: 25 dönüşüm programındaki eylemlerin hayata geçirilmesi sağlanacak. Yabancı sermaye başta olmak üzere kamuoyu tarafından beklenen reformlar bitirilecek. Yabancı sermayenin çekilmesi için adımlar atılacak. Yatırımların koordinasyonu sağlanacak.

        TAŞERONA KADRO

        Maliye Bakanı Naci Ağbal: Yeni gelir vergisi ve kurumlar vergisi kanunlarına dönük çalışmalar bitecek. Taşeronların kadroya alınması, asgari ücretlilerin vergi dilimi nedeniyle maaşının düşmesini önleyici adım atılacak. Yabancı sermayeye dönük vergi paketi tamamlanacak.

        YARALAR SARILACAK

        Çevre-Şehir. Bakanı Mehmet Özhaseki: Sur’un yeniden yapılandırılması tamamlanacak. Cizre ve Yüksekova gibi yerlerde operasyonlar sonrası kentsel dönüşüm süreci yürütülecek. İklim değişikliği müzakereleri yürütülecek. İş dünyasının yakındığı ÇED süreçleri kolaylaştırılacak.

        İLÇE BAZLI TEŞVİK

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Teşvik sistemi, ilçe bazlı olarak yenilenecek. Yatırımların her yere eşit dağılması sağlanacak. Rusya, Irak gibi çevre ülkeler kaynaklı ihracat kaybı telafi edilecek. İhracatta yeni pazarlar yaratılacak. Sağlık, yazılım ve dizi film ticareti gibi hizmet ticaretini artırma planı var.

        OTOMATİK BES’LE FED

        Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Öncelikli olarak uzun süredir boş bulunan Hazine Müsteşarlığı’na asaleten atama süreci tamamlanacak. FED’in faiz artırımına gideceği beklentilerine dönük süreç yönetilecek. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılıma dönük çalışma tamamlanacak.

        KÖMÜR VE İSRAİL GAZI

        Enerji Bakanı Berat Albayrak: Kömür ve yenilenebilir enerjiye dönük yeni model çalışmaları tamamlanacak. İsrail gazına ilişkin süreç yönetilecek. 3’üncü nükleer santral hızlandırılacak. İran ile tahkim sürecine yönelik fiyat pazarlığı bitecek. TANAP projesinin tamamlanması sağlanacak.

        DEV PROJELER SIRADA

        Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: Kanal İstanbul hızlanacak. 3. havalimanı, 3. köprü ve İzmit Körfez geçişinin bağlantı yolları tamamlanacak. Avrasya tüneli bitirilecek. Türk Uzay Ajansı kurulacak. Ankara-İstanbul arasını 1.5 saate indiren hızlı tren bitecek. Siber güvenlik eylem planı yürütülecek.

        GIDA ENFLASYONU

        Tarım Bakanı Faruk Çelik: Kırmızı et fiyatlarındaki artışa karşın, kırmızı et ve besilik hayvan ithalat süreci tamamlanacak. Gıda fiyatlarının enflasyona etkisini azaltmak için Gıda Komitesi çalışmalarına ağırlık verilecek. Rusya’ya tarım ürünü ihracatının yeniden başlamasına dönük adımlar atılacak.

        BÖLGESEL PROJELER

        Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan: Bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına dönük yeni adımlar atılacak. Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi, Konya Ovası Projesi kapsamındaki projelere ağırlık verilecek. GAP’taki sulama yatırımlarının tamamlanması planlar arasında bulunuyor.

        İFLAS ERTELEME VE ÇEK

        Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci: Çekte yeni modele geçiş bitecek. İflas ertelemenin suiistimal edilmesini önlemek için yeni çalışma yapılacak. Gümrük kapıları ile iç piyasaya dönük güvensiz ürün denetimleri hızlanacak. Hakem heyetlerindeki yığılmalar önlenecek.

        YERLİ OTO VE 4.0

        Sanayi Bakanı Faruk Özlü: Yerli otomobile dönük çalışmalar hızlanacak. Yıl sonuna kadar yerli otomobilin prototiplerini içeren 30-40 araçlık bir filo kurulacak. Endüstri 4.0’a hazırlık çalışmaları gerçekleştirilecek. Üretim Paketi açıklanacak.

        KIDEM TAZMİNATI

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu: Kıdem tazminatı düzenlemesi tamamlanacak. Bu amaçla, işçi ve işveren taraflarıyla müzakere süreci yürütülecek. Kiralık işçi ve esnek çalışmaya dönük ikincil düzenlemeler tamamlanacak.

        TURİZME YENİ DESTEK

        Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: Darboğazda olan turizme dönük yeni destek modelleri oluşturulacak. Rusya kaynaklı yabancı turist açığına dönük adımlar atılacak. Türkiye’nin tanıtımına hız verilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ