Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Her şey iyi giderse tek faiz 7.5 olabilir - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK/GAZETE HABERTÜRK

        Önceki gün faiz koridorunun üst bandını 0.5 puan indirerek yüzde 9.5’e çeken Merkez’in bundan sonraki adımı bir süredir sözü edilen sadeleşme olacak. Faiz koridoru duracak ancak kenara alınıp etkisizleştirilecek. Bunun yerine politika faizi olan ve yüzde 7.50’de tutulan bir haftalık repo faizinin tek faiz olması bekleniyor. Bu faizin ise yüzde 7.50 ile 8.20 arasında ve çok büyük olasılıkla yüzde 8’e çıkarılacağı tahmin ediliyor. Merkez Bankası’nın dün banka ekonomistleriyle yaptığı toplantıdan sonra ekonomistler bankanın bir süredir gündeminde olan sadeleştirmeyi sonraki adım olarak gündeme alacağı sonucuna ulaştı. Ekonomistlere göre haftalık tek politika faizi 8’de oluşurken Merkez piyasa fonlamasını tümüyle bu faizden yapacak. ;

        Merkez’in yani Başkanı Çetinkaya ilk toplantısında politika faizinde sadeleştirmeye gidileceğini kaydetmişti. Şimdi beklenti banttan vazgeçip yüzde 8’de tek faizin benimsenmesi.

        YÜZDE 8.20’DE OLUŞACAK

        Koridorun ise alt bandının 7.25’ten 7.50’ye çekilip üst bandının da 0.50’lik tek veya 0.25’lik iki indirimle yüzde 9’a düşürülerek devre dışı kalması yani etkisizleştirilmesi tahminler arasında. Koridor ancak global piyasalarda önemli bir gelişme olursa devreye sokulacak. Şu anda piyasanın ihtiyacı olan 98 milyar liranın yüzde 60’ını Merkez haftalık repo faizi olan yüzde 7.50 ile sağlıyor.

        Geri kalan yüzde 40 ise koridorun üst bandından oluşuyor. Böylece bankaların maliyeti yani paranın fonlama faizi yüzde 8.45 civarında oluşuyor. Son faiz indirimi ile fonlama faizi 8.20 civarına inecek. Bu nedenle yeni ‘sade’ faizin 8.20’den de düşük yani yüzde 8’de oluşmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak uzmanlara göre piyasalar daha da düzelirse ve Merkez bu kez koridorun üst bandını yüzde 9’a çekip fonlama faizinin doğal olarak 8’de oluşmasını sağlayabilir. Eğer bu gerçekleşirse Merkez politika faizi olan haftalık fonlamayı olduğu gibi yüzde 7.50’de tutup tek faiz olarak kabul edebilecek.

        DOLARDAKİ DÜŞÜŞ TEK FAİZE BAĞLANDI

        Dolar kurunun çıktığı 3 seviyesinden yeni kabinede piyasanın güvendiği bakanların yerlerini koruması ile 2.97’ye geriledikten sonra dün 2.93’e kadar inmesi de Merkez’in bu adımlarıyla bağdaştırılıyor. Dolar dün 9.9280 seviyesine kadar geriledi. Repo faizinin 7.50’den 8’e çıkarılması kısa vadeli portföy yatırımlarını artıracak ve sermaye çıkışını önleyebilecek. Merkez Bankası’nın yeni başkanı Murat Çetinkaya yaptığı ilk toplantıda sadeleştirme yapılacağını ısrarla belirtmişti. Merkez faiz kararını aldığı Para Piyasası Kurulu toplantısında önceki metninde yer alan “Geniş koridora duyulan ihtiyaç azaldı” söylemini çıkarmış bu ise Merkez’in kendisine alan yaratması olarak yorumlanmıştı.

        1.25'İN 50'Sİ İNDİRİM GERİSİ DARALTMA

        Dünkü ekonomistler toplantısında ayrıca yılbaşından bu yana koridorun üst bandında yapılan 1.25 puanlık indirimin 0.50 puanının faiz indirimi yani parasal gevşeme adımı olarak değerlendirildiği geri kalan 0.75 puanın ise koridor daraltılması anlamını taşıdığı şeklinde yorumlandığı da aktarıldı. Ekonomistler ayrıca bankanın iletişim politikasının öncekine göre daha net ve anlaşılır hale geldiğine dikkat çektiler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ