Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Standard&Poor’s'dana Türkiye hakkında olumlu açıklama - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye’nin kredi notunu diğer iki reyting kuruluşunun aksine yatırım yapılabilir seviyenin altında tutan kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) önce görünümü düzeltti ardından dün yayımladığı raporda Türkiye’ye övgüler düzdü. S&P raporunda artan tüketici talebinin Türkiye ekonomisinin büyümesini destekleyeceğini belirterek, bu yıl ve gelecek yıl büyümenin yüzde 3.4 seviyesinde olmasının beklendiğini kaydetti. Raporda, “Bu yıl Türkiye, gelişmiş piyasalarda yatırımcıların karlarının düşük ya da negatif seviyede olmasından dolayı yatırımcıların daha fazla kâr arayışında olmasından ve Avrupa Merkez Bankası’nın duruşundan yararlanabilir. Türkiye ayrıca bazı diğer gelişmiş ekonomilere kıyasla ülkenin net enerji ithalatçısı olması ve Çin ekonomisinin etkilerine daha az maruz olmasının avantajlarını da yaşıyor” ifadelerine yer verildi. Türkiye’nin cari açığının bu yıl sonunda yüzde 4.2 oranında gerçekleşmesinin öngörüldüğü raporda Türkiye’nin büyüme modelinin halen dış finansmana bağımlı olduğu, sermaye akımında olası bir sert yavaşlamanın ekonomi için temel aşağı yönlü risk oluşturduğu ifade edildi.

        TÜKETİCİLER GÜÇLENDİRİYOR

        Raporda, tüketici talebinin dışsal ve yerel zorluklara karşı direncini ispatladığı ifade edilerek “Tüketiciler bir kez daha Türk ekonomisini güçlendiriyor. Fakat sermaye harcamaları ve ihracat durgun seyrediyor. Durgun özel sektör, düşük petrol fiyatlarının ve yüksek sığınmacı nüfusunun da desteği ile Türkiye ekonomisinin büyümesinin artırılmasında bir kez daha ana faktör halini aldı” ifadeleri kullanıldı.

        MERKEZ AÇMAZLA KARŞI KARŞIYA KALDI

        Merkez Bankası’na ilişkin olarak, “TCMB bir açmazla karşı karşıya. Halen çekirdek enflasyon beklentilerin ve yüzde 5 seviyesindeki hedefinin de üzerinde. Bu oynak dış sermaye koşullarının oluşturduğu ortamda dış sermaye çekebilmek amacıyla parasal sıkılaştırmaya işaret eder. Öte yandan Merkez ekonomiyi de desteklemek istiyor. Banka çekirdek enflasyonun yavaşlamasının avantajını ve dengeli TL’nin de avantajını kullanarak faiz düşürdü” denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ