Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Patronlar şirketlerine sahip çıktı, 20 şirket geri alım yapacak - İş-Yaşam Haberleri

        Sefer YÜKSEL / GAZETE HABERTÜRK

        Hafta başından bu yana borsada yaşanan sert satışlara karşı Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) önceki akşam aldığı hisse geri alımı (buyback) önlemi meyvesini ilk günden verdi. Aralarında Turkcell, BİM; Net Holding’in de bulunduğu 20 şirket, SPK’nın önceki gün duyurduğu özel durum açıklaması yapmak koşuluyla limitsiz geri alım yapma imkânından yararlanacaklarını duyurdu. 20 şirketin geri alım yapacağını açıklaması hafta başından bu yana sert satışlar yaşanan Borsa İstanbul’a nefes aldırırken, BIST- 100 Endeksi yüzde 0.2 yükselişle 71 bin 738 puandan kapandı. Bilindiği gibi eski uygulamada, şirketler ödenmiş sermayenin yüzde 10’una kadar geri alım yapabiliyorlardı. Ancak SPK’nın ikinci bir duyurusuna kadar geçerli olacak olan yeni uygulamaya göre şirketler limitsiz geri alım yapabilecek. Geri alım yapacağını açıklayan 20 şirketin halka açık kesiminin piyasa değeri dün kapanış itibarıyla 20.3 milyar TL. 20 şirketten sadece BİM maksimum geri alım tutarının 300 milyon TL olacağını açıkladı.

        ‘ALMAZLARSA OLUMSUZ ETKİLENİR’

        Bu açıklama dikkate alındığında şirketlerin geri alım yapabileceği hisselerinin toplam değeri 9 milyar TL oluyor. Ancak bu şirketlerin hisselerinin ne kadarını geri alacağını önümüzdeki dönemde hep birlikte göreceğiz.

        Piyasaların bundan sonra bu alım programlarını açıklayan şirketlerin ne kadar alım yaptıkları ve hangi fiyatlardan yaptıklarını yakından takip edeceğini belirten uzmanlar, bu programların açıklanıp sonra şirketler tarafından hisse senedi alımı yapılmamasının yatırımcı bazında olumsuz bir algılama yaratacağını belirtiyor.

        AÇIKLAMA YETİYOR

        SPK’nın açıklamasına göre, sadece özel durum açıklaması yaparak limitsiz hisse geri alımı yapılabilecek.

        'KÜÇÜK YATIRIMCININ MAĞDUR EDİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK'

        Hisse geri alımını planlayan Turkcell’in KAP’ta yer alan açıklamasında “Sermaye Piyasası Kurulu’nun ülkemiz sermaye piyasalarında son günlerde yaşanan gelişmeler kapsamında 21 Temmuz 2016 tarihinde açıkladığı kararı çerçevesinde, şirketimiz, Yönetim Kurulu kararına bağlı olmak kaydıyla hisse geri alımı yapmayı değerlendirmektedir” denildi. BloombergHT yayınına katılan Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu da, SPK’nın aldığı hisse geri alım kararının olumlu olduğunu, böylelikle küçük yatırımcının mağdur edilmesinin önüne geçilecek bir karar alındığını belirtti. Terzioğlu, “3 yıllık planımızın uygulanması için her türlü kaynağa haiziz. Borçlanmamızla ilgili hedge stratejimiz mevcut. Şu aşamada ilave borçlanmaya ihtiyacımız yok. Küçük yatırımcılarımızı mağdur etmeyecek gerekli adımları atacağız “ dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ