Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Moody's Türkiye'nin kredi notunu revize etti - İş-Yaşam Haberleri

        Siyasi kararlar almakla eleştirilen uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Moody’s, Türkiye hakkında iki günde fikir değiştirdi. İki gün önce “15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminin ekonomide yarattığı şok etkisi büyük ölçüde bertaraf edildi” diyerek piyasalara mavi boncuk dağıtan Moody’s, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD temaslarının ardından acele bir karar verek Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Bir basamak indirimle Türkiye’nın kredi notunu Baa3 seviyesinden Ba1’e çeken kuruluş görünümünün ise durağan olduğunu kaydetti.

        GELECEK AY İÇİNDE KARAR VERECEKTİ

        Moody’s Küresel Ülke Riskleri Birimi Kıdemli Müdürü Alastair Wilson, iki gün önce Reuters’a yaptığı açıklamada 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye ekonomisinde oluşan şokun büyük ölçüde ortadan kalktığını ve not gözden geçirmesini gelecek ay içinde bitirmeyi beklediklerini söylemişti. Kararı şaşkınlık yaratan kurumdan yapılan açıklamada, not indirimine gerekçe olarak ülkenin dış finansman ihtiyaçlarına ilişkin risklerdeki artış ve özellikle büyüme ve kurumsal güçlülük gibi önceden kredi görünümünü destekleyen temellerdeki bozulma gösterildı. Moody’s gezi olayları öncesinde 20 Mayıs 2013’te Türkiye’nin kredi notunu “Ba1”den “Baa3”e yükseltmiş ve yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmıştı.

        STANDARD & POOR’S DA KREDİ NOTUNU İNDİRMİŞTİ

        Moody’s’in indirimiyle beraber Türkiye’nin üç büyük derecelendirme kuruluşundan ikisindeki notu yatırım yapılabilir seviyenin altında indi. Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin altında notlandıran Standard & Poor’s darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye, görünümünü ise ‘durağan’dan ‘negatif’e indirmişti. Fitch, 19 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin en alt seviyesi olan BBB- olarak teyit ettiğini duyururken, Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “negatif”e çekmişti.

        DOLAR 2.97’YE ÇIKTI

        Günü 2.95 seviyelerinde tamamlayan dolar karar sonrası 2.97 sınırına dayandı.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ