Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam FED Başkanı'ndan faiz açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, bankanın faiz artışı için belirli bir takvimi bulunmadığını ancak ekonominin yıl sonunda faiz artışına gidilmesine hazır göründüğünü söyledi.

        Yellen, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde Fed’in ticari bankalara yönelik düzenlemeleri hakkında sunum yaptı.

        ABD bankacılık sektörüne yönelik denetim ve regülasyonlarda 2007-2008 finansal krizinden bu yana büyük ilerleme kaydedildiğini anlatan Yellen, küresel çapta sistematik öneme sahip Amerikan bankalarının sermayelerinin de ciddi derecede güçlendiğini kaydetti.

        "EKONOMİ YIL SONUNDA FAİZ ARTIRILMASINA HAZIR GÖRÜNÜYOR"

        Yellen, büyük bankalara yönelik yeni düzenlemeleri değerlendirdikleri ancak daha küçük finansal kuruluşlara yönelik zorunlulukları azaltmayı amaçladıklarını bildirirken, bu çerçevede “stres test”lerinde bazı değişiklikler yapılacağını dile getirdi.

        Konuşmasının ardından temsilcilerin sorularını yanıtlayan Yellen, para politikasına yönelik değerlendirmelerde de bulundu. Yellen, iyileşmeye devam eden iş gücü piyasasının 2016’da aylık ortalama 180 bin kişiye istihdam sağladığı bilgisini aktarırken, bu hızın uzun vadede sürdürülebilir olmadığına işaret etti.

        Mevcut istihdam artış hızının devam etmesinin ekonominin aşırı ısınmasına neden olabileceğini ifade edenYellen, bunun daha agresif sıkılaştırma adımları gerektirebileceğinin altını çizdi. Yellen, aşırı ısınma riskini engellemek için parasal desteğin kademeli olarak kaldırması gerektiğini belirtirken, “Ekonomi yıl sonunda faiz artırılmasına hazır görünüyor” dedi.

        Diğer Fed üyelerinin de bu yıl bir kez faiz artırılmasının uygun olacağını düşündüğünü anımsatan Yellen, buna karşın Fed’in önceden belirlenmiş bir zaman çizelgesi ya da takvimi olmadığını vurguladı. Yellen, ayrıca yüzde 2 enflasyonun “tavan” olarak kabul edilmediğini söyleyerek, Fed’in enflasyonun hedefi aşmasına izin verebileceğinin sinyalini verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ