Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Artık başımıza gelecek iyi şeyler sigortası da var - İş-Yaşam Haberleri

        Sigortacılar gün geçtikçe ilginç ihtiyaçlara karşı ilginç ürünlerle çıkıyor karşımıza. Doğan Sigorta Brokerliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selcen Gür de yakında Türkiye’de adına ‘iyi şeyler sigortası’ denilebilecek yeni bir sigorta çeşidinin devrede olduğunu söyledi. Biliyorsunuz sigortanın mantığı başınıza gelecek kötü şeyler üzerine zararınızı tazmin etmek için kurulmuş. Yangın, hırsızlık, kaza, hastalık ve diğer hasarlar, kayıplar sigortanın konusu. Ancak son zamanlarda Batı’da sigortacılık nstrümanları o kadar gelişmeye başladı ki, neredeyse başınıza gelecek iyi şeyler bile sigortalanabilir hale geldi.

        Anlamak biraz zor olsa da Gür’ün şu örneği olayı tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor: “Misal verecek olursak; kendinize son model tek kapı bir spor araba satın almak üzere bankadan kredi alıyorsunuz. Spor arabanızın kredisini öderken hayatınızın kadınıyla karşılaşıyor ve evlenmeye karar veriyorsunuz. Tabii hayatınız değişiyor ve çocuk sahibi olmak istediğiniz için de aile arabası türünde bir araç satın almaya karar veriyorsunuz. İşte tam da bu ‘iyi şey’ nedeniyle spor aracını satan, kredisini kapatan sigortalının maddi kayıplarını karşılayan bir sigorta ürünü.” Gür, “Batı’daki ülkelerde araç kredisi veren bazı bankalar aracılığıyla sunulan bu ‘iyi şeyler’ sigortası ürününü ülkemize getirmek üzere görüşmeler yapıyoruz. Türkiye’deki birkaç sigorta şirketiyle birlikte bu ürünü ülkemizde de sunmak istiyoruz” diyor.

        ‘ALACAK SİGORTASI FİYATLARI ARTTI’

        Sigortacılığın özellikle alacaksigortası alanına olan ilginin son günlerde arttığına dikkat çeken Gür, “Alacak sigortalarında prim oranları hasar yaşayan sektörlerde arttı. Bunlar metal, inşaat ve inşaat malzemeleri, plastik hammadde ve kimyasal ürünler. Öte yandan 15 Temmuz sonrası kayyum atanan firmalarla ilgili yaşanan süreçte sıkıntılar var. Kayyum atanan bazı firmalar üretimlerine devam ediyorlar ve borçlarını ödüyorlar. Ancak bazı firmalarda üretim tamamen durdu ve borçlar ödenmiyor. Bu borçlar kamuya devrolmuş durumda. Hal böyle olunca yurtiçi alacak sigortaları kamu alacağını sigortalayamadığı için ödeme yapamıyorlar. Bu konu şu anda hukukçuların ve Hazine’nin gündeminde ve istişareli bir şekilde bu alacakları çözmeye çalışıyorlar. Alacak sigortası yapan şirketler için şu an cazip olan sektör ‘ihracat yapan firmalar’. Büyümek istedikleri alanihracat. Son yıllarda yaşananlar yurtiçi alacak sigorta poliçelerindeki limitlerde daralmalara yol açtı ve poliçe sahibi müşterilerde memnuniyetsizlik oluştu. Bu durum da alacak sigortası yapan firmaların ‘yurtdışı alacak sigortaları’na yönelme isteme ebeplerinden biri” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ