Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TCMB kararını yabancı finans kuruluşları değerlendirdi - İş-Yaşam Haberleri

        Merkez Bankası dün açıkladığı kararında Ekim ayı toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmediğini ve sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekilleneceğini bildirdi.

        BloombergHT Araştırma Bölümü'nün düzenlediği ankete katılan 21 ekonomistten 19'u TCMB'nin koridorun üst bandında 25 baz puan indirime gideceğini tahmin ediyordu. 2 ekonomist değişiklik yapılmasını beklemiyordu.

        Goldman Sachs: Merkez daha güvercin

        Goldman Sachs raporunda, TCMB'nin faiz kararına ilişkin açıklamasında, Türk lirasında son dönemdeki gelişmelerin enflasyona etkisinin olabileceğinin kabul edildiği ve politika kararı alınırken liradaki gelişmelerin de izlendiği belirtildi.

        Goldman, TCMB açıklamasında, cari açıkta iyileşme vurgusunun yerine "genişleme" ibaresinin yer alması ve finansal koşullardaki sıkılaşma vurgusunun kaldırılmasına dikkat çekti. Merkez Bankası açıklamasının önceki aylara göre daha güvercin olduğu ve önümüzdeki aylarda faiz indirimlerinin ekonomik veriler ile döviz piyasasındaki gelişmelere bağlı olacağının altı çizildi.

        JP Morgan: Üst bantta son bir indirim ile sadeleştirme sonlandırılabilir

        JP Morgan notunda, özellikle faiz kararının hemen öncesinde gelen açıklamaların ardından piyasa beklentisinin faizlerin sabit tutulacağı yönüne kaydığı belirtilirken, TCMB'nin Ekim toplantısını pas geçmesinin sürpriz olmadığı, ancak karar metnindeki ihtiyatlı söylemin neredeyse herkes için sürpriz olduğu belirtildi.

        JP Morgan, TCMB yetkililerinin bu ay alınan karar ile kredibilite kaybı ve bu durum sonucunda oluşabilecek sermaye çıkışı ile TL'de zayıflamanın önüne geçmek istediğini savundu. JP Morgan analistleri, TCMB'nin üst bantta son bir indirim ile sadeleştirmeyi sonlandıracağını ancak bu faiz indiriminin piyasaların, özellikle de döviz piyasasının sakinleşmesinin ardından gerçekleşeceğini düşünüyor.

        Citi: Merkez yılın geri kalanında faiz indirimine gitmez

        Citi, TCMB kararının büyük oranda Türk lirasının son dönemdeki performansından kaynaklandığını belirtirken, önümüzdeki aylarda alınacak kararların "verilere bağlı olacağı" ibaresinin TCMB'nin daha ihtiyatlı bir konuma geçtiğinin işareti olduğu ve sadeleştirme sürecinde bir sonraki adımın gecelik borç verme faizinde indirim yerine 1 haftalık repo faizinde 25 baz puan faiz artırımı olabileceği ifade edildi.

        Citi, Türkiye'de ekonomik büyüme beklentilerinin zayıflamasının yanında zorlu enflasyon görünümünün TCMB açısından çetin bir makroekonomik arkaplan oluşturduğunu, önümüzdeki dönemde TCMB'nin, Türk lirasının gerilemesinde önemli bir rol oynadığı belirtilen faiz indirimlerinden vazgeçmesinin mühim olduğu belirtildi. Citi, TCMB'nin yılın geri kalanında faiz indirimine gitmeyeceğini tahmin ediyor.

        Citi analistleri, "TCMB, lira toparlanırsa faiz indirmek isteyebilir. Ancak bu durum, özellikle de risk priminde iyileşme olmaması durumunda, daha sonra para politikasında sert bir geri dönüşe neden olabilir" dedi.

        BNP: Sadeleştirme risk algısı iyileşene kadar ertelendi

        BNP Paribas notunda, TCMB'nin bir sonraki adımının TL'nin vereceği tepkiye bağlı olduğu, ancak ekonomik aktivitedeki yavaşlama göz önüne alındığında, daha sıkı bir para politikasının bir seçenek olmadığı belirtildi.

        BNP, TCMB'nin tek politika faizine geçiş sürecini terketmediğini sadece risk algısı iyileşene kadar bu süreci ertelediğini düşünüyor. BNP, TCMB'nin tek politika faizini yüzde 7.5 seviyesindeki 1 haftalık repo faizinin üzerinde belirleme esnekliğine sahip olduğunu ancak bu oranın mevcut ortalama fonlama faizi olan yüzde 7.75'in üzerinde olmayacağını tahmin ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ